Mönster för världen

Ett knippe makalöst vackra textilier av ­nybakade HDK-studenten Josefine Wiel Fredén turnerar just nu runt om i världen. Samlingsutställningen där de sex trycken ingår visades i höst i Paris och ska snart hängas upp i England, Japan och USA.

Tygerna – hennes examensarbete från skolan i Göteborg – är inspirerade av ­gamla textila infärgningstekniker från bland annat Indien och Japan. Dessa har hon sedan översatt till silkscreen-tryck medan hon i själva ­skapandet ansträngt sig för att låta slumpen styra. Random ­patterns är också namnet på projektet medan de enskilda ­tygerna fått namn efter städer i världen.

– Slumpen och tillfälligheten är styrd av omedvetna val, men för att skapa mönster behövs också medvetna val, säger hon.

Tygerna är tänkta för inredning, men även en kollektion ­kläder växte fram under arbetets gång. Nästa höst reser ­Josefine iväg på stipendium till Indien för att inspireras och lära mer om några av teknikerna, som där utövas sedan ­gene­rationer tillbaka. Tillsvidare får vi hålla tillgodo med ­formpressade brickor och skärbrädor med hennes vackra handtryckta mön­ster. Säljs genom Nääs konsthantverk samt hos Galleri Anna H.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!