Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nytt rekordbelopp för muminmugg på auktion – här är muggarna som är värda mest

En muminmugg är inte bara dekorativ och funktionell, den kan också vara värd tusentals kronor. Många muminmuggar från Arabia har ett högt andrahandsvärde för dedikerade samlare och nyligen såldes en mugg på auktionssajten Tradera för rekordbelopp. Dags att kika i skåpen kanske?

Foto: Jonas Gustavsson
Muminmuggar från Arabia kan vara värda tusentals kronor. Sällsynta muminmuggen Simhopp med Snäcksal såldes nyligen till ett rekordpris på auktion.
Foto: Tradera

Muminmuggarna har ett samlarvärde på många olika sätt. Dels är muminmuggen en fin detalj i köksskåpen, en helt perfekt porslinsmugg tillverkad av finska Arabia och illustrerad av Tove Slotte med inspiration från Tove Janssons Mumintroll.

Men sedan har vi de dedikerade samlarna, de som letar speciella muminmuggar och som är beredda att betala en ansenlig summa för kunna bygga sin samling.

Muminmuggarna med högst värde

En av världens mest sällsynta muminmuggar är Simhopp med Snäcksal. Den tillverkades i endast 300 exemplar och enligt den finska tidningen Iltahleti godkände inte Tove Janssons familj designen, eftersom mumintrollen inte kan dyka, och de flesta muggarna förstördes – men cirka tio stycken ska finnas kvar.

Efter en auktion på Tradera nyligen såldes Simhopp med Snäckskal till slut för 236 478 kronor.

Sällsynta muminmuggen Simhopp med Snäcksal.
Sällsynta muminmuggen Simhopp med Snäcksal. Foto: Tradera

– Detta är den dyraste muminmuggen som någonsin sålts på Tradera och vi är stolta och glada över att ett så unikt objekt har sålts hos oss, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Fram tills i år var en Fazerutgåva av muminmuggen etta på listan över muminmuggar med högsta värde, då den i februari 2018 såldes för 84 900 kronor. 

2004 tillverkades en numrerad serie muminmuggar med en illustration från Fazers reklam från satirtidningen Garms julnummer 1951. Det speciella med den gula muminmuggen är att det är den enda muminmugg som gjorts som ett beställningsarbete. Fazermuggen tillverkades i 400 exemplar, och endast nummer 20-400 gick ut till försäljning (de första gick direkt till Fazer).

Fazerutgåvan av muminmuggen.
Fazerutgåvan av muminmuggen. Foto: Tradera

6 muminmuggar med rekordhögt värde på Tradera

1. Simhopp med Snäcksal: 236 478 kronor.

2. Fazermuggen: 84 900 kronor.

3. Mumin dagdrömmer: 13 250 kronor.

4. Mugg rosa: 4 900 kronor.

5. Stockman: 150 – 1 800 kronor.

6. Mugg gul: 1 700 kronor.

Muminmuggar har funnits sedan 90-talet

Muminmuggar har varit i produktion sedan tidigt 90-tal, och det är Tove Slotte, ett stort Mumin-fan, som står för illustrationerna i samråd med Tove Jansson. Totalt har 72 olika muggar producerats genom åren och varje mugg bär sin egen historia.

Efter en tids utgivning tyckte Arabia att muggarna började likna varandra för mycket. I slutet på 90-talet kom så idén att tillverka muggar med de enskilda karaktärerna ur muminsagan och man började även jobba med starka bakgrundsfärger.

I början på 2000-talet kom både tallrikar och skålar i produktion och 2006 lades de första säsongsprodukterna till i Arabias sortiment: sommar- och vintermuggar med muminmotiv.

Tove Slotte – namnet bakom motiven

Tove Slotte har under hela illustrationsprocessen varit försiktig med hur hon har ändrat Tove Janssons originalillustrationer. De få förändringarna har legat i att anpassa muminfigurerna till formen på muggarna, tallrikarna och skålarna.

Tove Slotte är mån om att skapa karaktärer på muminmuggarna som användarna önskar, och håller sig ajour med önskemål genom att vara aktiv i sociala medier för att få feedback av de riktiga muminfansen.

Processen från idé till att en ny muminmugg är ute i handeln tar cirka ett och ett halvt år.

Det här är Arabia

Arabia är en finsk porslinsfabrik som ligger i Helsingfors.

Arabia grundades 1874 och var i början en filial till svenska Rörstrand och exporterade porslin till Ryssland. 1916 gick Arabia över till finsk ägo.

Fabriken ligger i området Arabiastranden som fått sitt namn från fabriken.

På 1930-talet var Arabia Europas största porslinsfabrik med över 1 500 arbetare. I dag hör fabriken tillsammans med bland annat BodaNova, Hackman och Rörstrand till den finska Iittalagruppen.

Historien bakom Mumintrollet

Första gången Mumintrollet dök upp, om än i en liten annan version var 1943. Det var illustratören Tove Jansson som tecknade en figur vid namn Snork i den finlandssvenska satirtidningen Garm. I ett tidigt skede var Mumintrollet helsvart med öppen mun, röda ögon och en smal nos. 1945 presenterade Tove Jansson Mumintrollet i den första muminboken, nu med det utseendet vi är vana vid, en tjockare och vit kropp med en flodhästliknande näsa.

Källor: Cafe.se, moomin.com, fazergroup.com, tradera.com

LÄS MER: Från A – Ö: Designklassikerna som är bra att ha koll på

LÄS MER: Så uppgraderar du ditt vardagsrum – två höststilar att inspireras av