Foto: Jonas Gustavsson

Muminmuggar från Arabia kan vara värda tusentals kronor

En muminmugg är inte bara dekorativ och funktionell, den kan också vara värd tusentals kronor. Många muminmuggar har ett högt andrahandsvärde för dedikerade samlare. Dags att kika i skåpen kanske!?

Muminmuggarna har ett samlarvärde på många olika sätt. Dels är muminmuggen en fin detalj i köksskåpen, en helt perfekt porslinsmugg tillverkad av finska Arabia och illustrerad av Tove Slotte med inspiration från Tove Janssons Mumintroll.

Men sedan har vi de dedikerade samlarna, de som letar speciella muminmuggar och som är beredda att betala en ansenlig summa för kunna bygga sin samling.

2004 tillverkades en numrerad serie muminmuggar med en illustration från Fazers reklam från satirtidningen Garms julnummer 1951. Det speciella med den gula muminmuggen är att det är den enda muminmugg som gjorts som ett beställningsarbete.

Foto: Tradera

Muminmuggen med högst värde

Fazerutgåvan av muminmuggen tillverkades i 400 exemplar, där endast nummer 20-400 gick ut till försäljning (de första gick direkt till Fazer), och såldes för bara ett par år sedan på Tradera för – håll i hatten! – 79 000 kronor.

Muminmuggar har funnits sedan 90-talet

Muminmuggar har varit i produktion sedan tidigt 90-tal, och det är Tove Slotte, ett stort Mumin-fan, som står för illustrationerna i samråd med Tove Jansson. Totalt har 72 olika muggar producerats genom åren och varje mugg bär sin egen historia.

Efter en tids utgivning tyckte Arabia att muggarna började likna varandra för mycket. I slutet på 90-talet kom så idén att tillverka muggar med de enskilda karaktärerna ur muminsagan och man började även jobba med starka bakgrundsfärger.

I början på 2000-talet kom både tallrikar och skålar i produktion och 2006 lades de första säsongsprodukterna till i Arabias sortiment: sommar- och vintermuggar med muminmotiv.

Tove Slotte – namnet bakom motiven

Tove Slotte har under hela illustrationsprocessen varit försiktig med hur hon har ändrat Tove Janssons originalillustrationer. De få förändringarna har legat i att anpassa muminfigurerna till formen på muggarna, tallrikarna och skålarna.

Tove Slotte är mån om att skapa karaktärer på muminmuggarna som användarna önskar, och håller sig ajour med önskemål genom att vara aktiv i sociala medier för att få feedback av de riktiga muminfansen.

Processen från idé till att en ny muminmugg är ute i handeln tar cirka ett och ett halvt år.

Historien bakom Mumintrollet

Första gången Mumintrollet dök upp, om än i en liten annan version var 1943. Det var illustratören Tove Jansson som tecknade en figur vid namn Snork i den finlandssvenska satirtidningen Garm. I ett tidigt skede var Mumintrollet helsvart med öppen mun, röda ögon och en smal nos. 1945 presenterade Tove Jansson Mumintrollet i den första muminboken, nu med det utseendet vi är vana vid, en tjockare och vit kropp med en flodhästliknande näsa.

Källor: Cafe.se, moomin.com, fazergroup.com, tradera.com

LÄS MER: Från A – Ö: Designklassikerna som är bra att ha koll på

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!