Ny studie: Det här rummet lägger vi svenskar allra mest pengar på

I en ny studie som Skanska har utfört har man fastslagit vilket av rummen i våra svenska hem som flest anser är ”hjärtat” i huset.

Undersökningen visar att bland de potentiella bostadsköpare som tillfrågats vill hela 70 procent ha möjlighet att anpassa köket efter egna önskemål. Dessutom tycker var femte person att det är viktigast att man får inreda badrummet utifrån egna preferenser. Statistiken visar att det är just de två rummen, köket och badrummet, som bostadsköpare i Sverige lägger ned allra mest pengar på när det gäller inredning och extra tillval.

I en bostad är ju hallen det rum man möts av först när man stiger genom dörren. Trots det verkar det inte vara ett rum som undersökningsdeltagarna väljer att prioritera speciellt högt alls. Bara 3 procent väljer att lägga ned extra pengar på den ytan i hemmet.

– Köket är verkligen hemmets hjärta med plats för såväl matlagning som avkoppling och umgänge. De lägenheter som byggs idag r ofta mindre till ytan jämfört med för 10-20 år sedan. När sovrum och barnrum blir mindre blir det viktigare att disponera det kvadratmeter vi har till vårt förfogande på ett smart sätt. Många väljer därför att inreda sina kök på ett personligt sätt med hög funktionalitet och stor trivselfaktor, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Planlösning är det viktigaste när det byggs nytt

När man tittat på resultatet från undersökningen har man också kunnat läsa att 65 procent av de som planerar att köpa en nyproducerad bostad tycker det är viktigt att få möjlighet att påverka planlösningen. För de som däremot planerar att köpa begagnat är siffran 54 procent.

1. 

Kök 58%

Foto: Getty Images/iStockphoto / annaia

2. 

Badrum 29%

Foto: Getty Images/iStockphoto / YinYang

3. 

Sovrum 4%

Foto: Getty Images/iStockphoto / KatarzynaBialasiewicz

4. 

Vardagsrum 4%

Foto: Getty Images/iStockphoto / vicnt

5. 

Hall 3%

Foto: Getty Images/iStockphoto / Courtney Keating

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i oktober 2016 via Skanskas Bopanel med totalt 822 svarande. Bopanelen består av totalt 200 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av Sköna hem - få 2 skålar från Rörstrand. Läs mer!