Foto: iStock

Ny undersökning visar: Det här vill vi helst bo nära

När vi köper ett nytt boende är det inte bara läget och lägenheten vi lägger stor vikt vid, för många av oss spelar det också roll vilka övriga verksamheter som finns i huset. Enligt en ny undersökning vill de flesta av oss ha ungefär samma typer av grannar på bottenplan – håller du med om förstaplatsen?

I undersökningen som genomfördes av Skanska fick 657 bostadsrättsägare i Sverige berätta vilken typ av granne de värdesätter mest att ha på gatuplan i samma bostadshus. Undersökningen visade att endast en av fyra tycker att bottenvåningarna borde användas till bostäder och mer än hälften av deltagarna, 55 procent, sade sig gärna vilja ha någon form av serviceverksamhet i botten av sitt hus.

Mest populärt är det att bo i samma hus som ett bageri – närmare hälften av deltagarna i undersökningen, 47 procent, vill ha möjlighet att köpa dagsfärskt bröd på morgonen. Plats två på listan över vilka vi helst bor grannar med innehas av caféer, följt av apotek. Föga förvånade är det enligt undersökningen minst populärt att bo i närheten av höga ljudnivåer, och allra värst anser vi det är att bo nära en pub, en barer eller en restaurang.

Topp 10 företagen vi vill ha i våra bostadshus

1. Bageri 47%

2. Café 38%

3. Apotek 29%

4. Matbutik 27%

5. Delikatessbutik 26%

6. Blomsteraffär 24%

7. Gym 20%

8. Kontor 18%

9. Jouröppen butik 18%

10. Restaurang 16%

Bildkälla: iStock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!