Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

På kurs med Sköna hem

Färglära, ljussättning, möblering, behovsanalys – på Sköna hems  inredningskurs får deltagarna baskunskaper och verktyg för förändring.  Och alla vill bara veta mer …

Det började med en duns i hallen i sekelskiftesvåningen i centrala Göteborg.  Sköna hem landade som vanligt hemma hos Anneli Norén ­Asker, och det  var där i tidningen hon såg den: MATTAN. ”Ring Kasthall!” ropade Anneli,  och snart var den beställd i ett, får man säga, ansenligt format (i sin  Iphone visar Anneli lyckligt mattan utbredd).

 – Den är så vacker att det inte är klokt. Men sedan, när den kom, kände  jag: ”fasiken, hur inreder man efter den här mattan?”, säger Anneli –  följaktligen på plats på Sköna hems redaktion för att delta i fullbokade  Inredning grundkurs, som för första gången körs i tre dagar i stället  för två. 

 På morgonen den första kursdagen är stämningen totalkoncentrerad  och förväntansfull. Deltagar-na sitter som 18 tända doftljus framför  inredningsarkitekten och kursledaren Ulrica Hansson. Hon drar igång i  fullt seriöst ös. Det är hög nivå, inredning som redskap och vetenskap.  Att Leonardo da Vinci projiceras på vita duken känns helt naturligt och  ändå är det här ”bara” baskunskaperna.

 Ulrica undervisar oss i färglära, ljussättning (”den absolut viktigaste  ingrediensen i en bra inredning”), möblering och behovsanalys. Hon  berättar om den dyrbara och omistliga färgbibeln från NCS, det mystiska  men logiska ”gyllene snittet”, tips och idéer och så ska deltagarna  iscensätta en miljö och presentera den på pannåer inför resten av  gruppen. Därefter – diplom!

 Ett späckat schema, och trots att kursen är ut­ökad verkar tiden  ändå inte räcka till, alla vill veta mer, mer, mer! Ulrica Hansson  bjuder frikostigt på anekdoter, hon är rutinerad, har arbetat i yrket  sedan 15 år – inreder både privata och offentliga miljöer – och med  Sköna hems inredningskurser i 10 år, men visst är det intensivt, det  håller hon med om:

 – Både för kursdeltagarna och för mig som pratar och pratar (skratt).  Vad som förvånade mig lite med den här gruppen är att det är så många  privatpersoner, det brukar vara flera från branschen. Exempelvis har jag  utbildat Mios inredare och de höjde faktiskt sin försäljning efter det,  säger hon.

 Ulrica talar inte om för sina elever vad som är ”fint” eller ”fult”.

 – De får baskunskaper. Jag vill förmedla en väska med verktyg. Jag säger  inte att ”du ska ta den mattan och den tapeten, för de matchar  varandra”, utan med de här verktygen kan du sedan se själv, förklarar  Ulrica.

Åldersspannet är brett, Ulrica måttar med händerna, ”härifrån och   hit, jag tror till och med att vi haft en 17-åring vid något   tillfälle”. Ett par äldre damer, som även gått Sköna hems   fortsättningskurser med Ulrica som instruktör, driver numera   inredningsbutiken Softa i Gävle.

 Den här kursens deltagare kommer, som det brukar vara, från alla delar   av landet och alla typer av boenden. Funkishus, vindsvåning, nybyggt,   för trång hall, för stor hall och så vidare, och alla delar de ett   passionerat inredningsintresse och vill fördjupa det ytterligare. Som   höggravida Marie Leksell från Danderyd konstaterar: ”Det blir inte   katalogfint av sig självt.”

»Man vidgar sina vyer när man inte utgår från sitt eget hem. Framförallt vågar man ta in mer färger och mönster«

 Kursdeltagarna jobbar i grupper om två eller tre och har fått en fiktiv  person att skapa en hemmiljö till. Svårare än man kan tro! Både att  kompromissa med sin partner och lämna sin egen personliga smak därhän.  Det gäller att färgsätta en miljö efter en inspirationsbild, även om man  råkar tycka att det var de gräsligaste kulörblandningar man sett på den  här sidan färgcirkeln.

 – Med verktygen man får med sig, kan man plocka in den önskade känslan,  för som inredningsarkitekt kan man inte säga, ”Nej, jag jobbar inte med  de där färgerna”, säger Ulrica.

 – Om man kommer hit som privatperson kanske man ser framför sig, att nu  ska jag lösa mina inredningsproblem hemma, vilket är något annat än att  jobba med inredning professionellt, säger Petra.

– Kursen har öppnat ögonen, man kommer att se färg på ett helt annat sätt och vad det betyder, enas de om, och Ewa skrattar:

 – Vi har köpt ett nytt hus, så vi håller ju redan på hemma. Men nu, när  man gått den här kursen, känner man ”Men gud, varför gjorde vi ­sådär  för?!”.

Kursfakta

Sköna hems inredningskurser startade år 2000 och är väldigt populära.  Höstkurserna brukar vara fulltecknade redan under sommaren, berättar  Anna Maria Odeholm som organiserar dem. Så är du sugen – boka i tid!

 • Kortfattat ger grundkursen teoretiska baskunskaper om färg och dess  betydelse. Du lär dig möblering och att analysera och planera en  inredning och så ingår flera praktiska övningar i exempelvis  färgsättning och projekt där du ska lösa problem på hemmaplan.

 • Lokalen är Sköna hems redaktion på Sveavägen 53 i Stockholm. En  tredagarskurs, där lunch och fika ingår, kostar 5 985 kr för  prenumeranter, 6 500 kr för ickeprenumeranter. 

 • Tvådagarskursen kostar 3 990 kr för prenumeranter och 4 490 kr för de som inte prenumererar. 

 Här kan du anmäla dig till Sköna hems olika inredningskurser.