Pimpa din Billy

50 år efter att Ingvar Kamprad slog upp portarna till Ikeas första varuhus (Älmhult) trängs snyltgästerna kring buffébordet. Men de gratisäter inte av Ingvars varmkorv, utan bidrar med ny kryddning av senapen.

Först ut var Bemz, som häromåret gjorde affärsidé av överdrag till Ikeasoffor. Med mängder av färger och mönster till nya och gamla soffor hittar företaget i dag kunder över hela världen, och Bemz växer så det knakar. 

Vårt behov av att ”förädla” varuhusets bästsäljare har nu lockat ytterligare två aktörer. Parts of Sweden 

(www.partsofsweden.se) har tagit fram en serie möbeltillbehör ”med olika karaktär och utseenden som gör dina Ikea-möbler mer personliga”. Som insatser för cd och dvd till Billy­hyllan, nya luckor till hyllorna Bestå och Expedit, eller art deco-inspirerade lejontassar till Sultansängen. 

Lika svenska Diffrey (www.diffrey.se) erbjuder köksluckor som är specialgjorda för Ikeas köksstommar. Med Faktum i grunden kan man välja mellan ett tiotal luckor och en oräknelig mängd kulörer. Försäljningen – från samtliga aktörer – sker via företagens webbplatser.

Ytterligare en variant på temat ”pimpa din Billy” avlyssnade vi hos svenskkolonin i Bangalore. Där väntar man varje år ivrigt på Ikeakatalogen, men har inget behov av varuhusen. Med katalogen i hand går man i stället till den lokala snickaren och låter honom tillverka önskemöbeln. Färg och tyg ­väljer man förstås själv, och ­priset är lägre än på varuhuset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!