I butiken Minh i Gamla stan i Stockholm kommer allt från Vietnam. Allt är producerat av lokala familjeföretag och hantverkare, som får en bra lön som familjen kan leva på.

Och allt är producerat av lokala familjeföretag och hantverkare. Hantverkarna får en bra lön som familjen kan leva på, och köparen i Sverige får en vara av god kvalitet – till ett bra pris. Minh Du ­Alneng, själv uppvuxen i krigets spår, vet vad som menas med att vara fattig. Och Vietnam är fortfarande ett av världens ekonomiskt svagare länder. När Minh Du Alneng träffat sin svenske man och de beslutat sig för att bosätta sig i Stockholm, så fanns redan idén om att föra med sig en bit av det gamla hemlandet till Sverige. Samtidigt ville hon också hjälpa sitt folk.

– Jag gör inte det här för att bli rik, och jag reklamerar aldrig en vara som produ­centerna skickar, de får i stället göra en ny – som de också får betalt för. För mig är det viktigt att höja leverantörernas inkomst i förhållande till vad de gör, ofta betalar jag mer än vad de begär. Ett storföretag betalar lite men köper in mycket, vilket innebär hårt jobb för lite pengar för hantverkarna. Jag vill göra tvärtom, förklarar Minh Du Alneng.

I år firar butiken tvåårsjubileum, och Minh är nöjd med hur responsen varit sedan hon öppnade affären. Sedan några månader finns butiken också på nätet.
Det ska synas att en vara är från Vietnam, även om dekoren kanske är mer skandinaviskt återhållsam. Symbolspråket är viktigt.

– Bambu, som du ser på mycket av porslinet, står rak även efter en hård storm. Lotusblomman växer upp ur smutsigt vatten och lera, och blir vacker. Just så är själen hos det vietnamesiska folket, säger Minh.

• Minh – Made in Vietnam, Kåkbrinken 11, Stockholm