Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

9 extra fina ljusstakar i mässing vi drömmer om i höst

En ljusstake i mässing är klassiskt, funktionellt och tidlöst vackert. Här har vi valt ut 9 extra fina ljusstakar i mässing som passar när skymningen faller både i höst och till juldukningarna.

Mässing, som förr i tiden kallades för fattigmansguld är blandning av koppar och zink. En vacker ljusstake i mässing är en riktig klassisk stämningshöjare som passar lika bra till vardags som till en riktigt fin festdukning. Och hur fint blir det inte att ställa fram många udda mässingsljusstakar tillsammans? Blanda gärna designklassiker med loppisfynd, låga med höga och stilrena med pråliga. 

Loppisfynd och designklassiker 

Mässingsljusstakar finns att fynda i mängder på loppisar och second handbutiker runtom i landet. Vill man satsa på en designklassiker finns många fina att investera i som Svenskt Tenns Tre kulor eller Skultunas kontorsljusstake. Vi guidar till 9 vackra mässingsljusstakar som vi gärna sätter stämning med i höst (och jul). 

9 vackra mässingsljusstakar vi älskar 

 

1. Kontorsljusstaken från Skultuna
Inget slår en gammal klassiker. Kontorsljusstaken från Skultuna är både prisvärd och vacker och har fyllt sin funktion sedan Skultuna grundades i början av 1600-talet. Kontorsljusstaken är något av Skultunas signum, en ljusstake som står sig år efter år, oavsett trender. Köp ljusstaken här. 

2. Moderna mässingsljusstakar från Oscar & Clothilde
Ljusstaken Rocket har en maffig fot i mässing. Att blanda olika storlekar som på bilden blir en härlig effekt. Från Oscar & Clothilde. Köp ljusstaken här 

3. Budgetfavoriter från Indiska
På Indiska kan man bunkra upp med ett helt gäng mässingsljusstakar i olika former för en billig peng. Köp ljusstakarna här.

4. Tre kulor från Svenskt Tenn
Tre kulor är formgiven av Sigurd Persson redan år 1963 men är lika älskad i dag. Från Svenskt Tenn. 

5. Ljusstake i mässing med gallerfot
Klassiskt vacker ljusstake helt i mässing och med kvadratisk gallerfot. Elegant och tidlöst. Köp ljusstaken här. 

6. Skultunas stilrena Nattlight
För Skultuna har Richard Hutten designat denna eleganta och minimalistiska ljusstake i polerad mässing. Finns i olika höjder. Köp ljusstaken här.  

7. Ljuslampett i mässing från Malin Apelgren
En riktigt stor och vacker ljuslampett i hamrad mässing från Malin Apelgren. Den här sitter dessutom inne på en häftig historia. Det var nämligen Malins morfar som designade lampetten från början och de två första som han tillverkade inhandlades av Kung Gustav V som lysningspresent till Gustav Adolf och Sibylla i början av 1930-talet. Köp lampetten här.

8. Designklassiker att samla på
Ljusstaken Nagel bygger du själv ihop till önskad form och man köper del för del. Riktigt maffig eller kanske riktigt enkel. Det är upp till dig. Köp ljusstaken här.  

 

9. Rottinglindad mässingsljusstake
Duca Candleholder är formgiven av Krøyer-Sætter-Lassen för Menu. Ljusstaken är tillverkad av antingen polerad eller bronserad mässing och har rotting som är virad kring den undre halvan av ljusstaken. Köp ljusstaken här. 

LÄS MER: Sköna hem testar: Bästa knepet för att putsa mässingsljusstakar

LÄS MER: 14 läckra adventsljusstakar julen 2019 – inredarens favoriter!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!