Foto: Jonas Lindström / Copyright Jonas Lindström ©,

Signaler - det senaste

Massivt glas, asymetriskt 30-tal och ett klassiskt smörmärke med design av Lars Wallin. Det är några av de senaste trenderna och produkterna som vi tycker att du ska titta lite närmare på. 

Tyskt 30-tal

En stycke asymmetriskt 30-tal med doft av Bauhaus. Kaiser ritades av tyske silversmeden Christian Dell och ­kallades senare för kommissarie­lampan när den i tv:s barndom syntes i olika tyska deckarserier. Tillverkas i stål som handmålas i originalkulörer från funkiseran. Finns även som golv-, tak- och vägg­variant. Cirka 2 650 kr, Fritz Hansen.

Skogsbruk

Skogen och träden kallar form­givaren Gustav Kristensson sina nya ljusstakar där hemslöjden och ­hantverket fått ett samtida uttryck i trä och keramik. I flera färger och med en eller två årsringar. Tillsammans skapar de en glänta i skogen, oavsett årstid. Från Vardagsbruk, en årsring 520 kr, 2 årsringar 610 kr.

Fronts nya klassiker

Den som har ett brunglaserat Höganäskrus på hyllan hemma i köket känner definitivt igen den bulliga formen. Denna helsvenska klassiker har stått modell för tekannan i den serie vardagsporslin som designgruppen Front ritat för Höganäs keramik. Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken och Anna Lindgren ansluter med godsets runda hänklar och former tätt till historien – i år fyller företaget 101 år.

– Det är vårt första porslin och roligt att arbeta med vardagsföremål, inte bara experimentell design som många av våra uppdragsgivare frågar efter, kommenterar Sofia Lagerkvist. Det här passar oss – också!


De tre formgivarna har ytterligare anledning att fira. Den 4 november mottar de Torsten och Wanja Söderbergs pris, världens största designpris, på en miljon kronor.

Månadens kap - Veckad styrka

Fler rejäla basvaror och tydligare inriktning på textil. Nya Hemtex bygger under hösten om sina 150 butiker i Sverige för ett nytt och mer renodlat koncept. Aktuell gästformgivare är Oddbirds vars linnekuddar med veck är en höjdare, 399 kr/st.

Sommaräng som i en liten ask

Med nya klöverblommor i form av modeskaparen Lars Wallin relanseras en svensk klassiker.

Flora var det första svenska bordsmargarinet och Ernst-Hugo Järegårds och Margaretha Krooks sketcher blev reklamklassiker under sent 1960-tal. För åtta år sedan försvann varumärket från hyllorna, men återuppstår nu i höst.

Har du egna minnen av Flora?

– Javisst, vi är årsbarn, båda föddes 1965, och det stod alltid på frukostbordet. När det försvann var hela min familj upprörd.

Vad skiljer din design från tidigare askar?

– Jag ville förstås ta tillvara historien men göra min egen tolkning och valde att arbeta med foton av röd- och vitklöver i stället för de stiliserade blommor som tidigare användes. Känslan jag utgick från var en solvarm picknick med spetsduk på en blomsteräng, och spetsen finns med som relief i locket. Jag hoppas förpackningen känns fräsch i en couture-aktig anda – att det känns Lars Wallin.

Vad gör du mer?

– Mina klänningar förstås! Just nu en del till nobelfesten. Och så har jag nya skinnjackor för Jofama, nya sängkläder för Carpe diem och lanserar nya färger och penslar 

i min makeupkollektion.

Du fyller 20 år med eget varumärke. Hur ska det firas?

– Jag hoppas att det snart blir klart med en utställning där jag ska visa både haute  couture, brudklänningar och scenkläder. Det blir mycket att titta på!

Skepp o'hoj

Hur naivistiskt en konstnär än tecknar kan denne väl aldrig åstadkomma samma genuina och ”levande” teckningar som ett barn. Tapeten som Otto Dunker håller upp kom till efter att han förra året – då åtta år ung – en kväll satt och ritade båtar. Med barnets intensitet fortsatte han i flera dagar och med teckningarna utspridda på golvet såg hans mamma början till ett mönster. Nio båtar valdes ut och på uppmaning ritade Otto en liten fyr som knöt ihop det hela. Tapet Ohoy digitaltrycks på beställning och säljs av mammas företag, Fine little day, eller genom Photowall.eu. Pris 240 kr/kvm.

Foto: Jonas Lindström / Copyright Jonas Lindström ©,

Bergströms bar

I tider när pynt mer än bruksvara träder fram som räddningen för den kvarvarande konstindustrin, känns ett knippe servisglas med riktig funktion som en välkommen gäst. Lena Bergströms nya barserie, Carat bar, gillar jag verkligen. De står stadigt på en tung och mjukt slipad fasettbotten, som bidrar till den lyxiga känslan.

– Jag ville ta i ordentligt och ge ett uttryck av en diamant, förklarar formgivaren. Finns i fyra storlekar, 400 kr/st, Orrefors.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!