Signaler – vad är hetast inom inredning?

Det allra senaste på inredningsfronten. Dan Gordan sonderar läget just nu.

Dixons klot

Tom Dixons senaste lampa, Orb, är en vänligt rund skapelse blåst i opakt glas med mässingsdetaljer. Finns i två stor­lekar: 28 cm i diameter, ca 6 300 kr, och 40 cm, ca 7 800  kr, genom Gulled agenturer.

Lisas soliga spegel

Estrid Ericson, Svenskt tenns kreativa grundare, skulle ha älskat Lisa Hillands spegel. Firmans utsända på förra vårens Milanomässa fick syn på den i formgivarens lilla monter i de ungas salong – och nappade. Den soliga spegeln av björk med veckad kant av mjukaste renskinn, samt en vacker puff av samma 

formgivare, finns nu i butiken.

»Vår föreställning om hemmet är präglad av bilder från förr, innan tv:n och datorn fanns« 

Po Tidholm iakttar människors många sittgrupper, läsfåtöljer, rum för umgänge och kök för stora middagar (Antik & Auktion, 11/2010)

Blingbling

Engelska Meystyle – systrarna Maria och Ekaterina ­Yaschuk – gör tapeter i tidens anda: som tar för sig och är exklusiva med blingblingeffekt. Formges och tillverkas för hand i egen studio. De flesta varianter görs på ­beställning med ­glimrande kristaller alternativt med integrerad led-belysning (se de små lysande punkterna), en specialitet från Londonfirman.

Bäst just nu? 

Nina Jobs, formgivare: Sempés plisserade skåp – Jag gillar Inga Sempés förvaringsserie för franska Moustache. De mjuka plisserade dörrarna i textil balanseras väl av den lätta trästommen. Mjukt och sobert!

Månghörnigt

Färg och geometrisk form samspelar fint i Clara von Zweigbergks nya mobil för amerikanska Artecnica. Efter utbildning i grafisk design på Beckmans och i Los Angeles, och flera år som anställd hos formgivaren Piero Lissoni i Milano, har hon i dag egen verksamhet i Stockholm. Mobilen – Themis – säljs genom agenturen Men at work, pris ca 450 kr.

Doktorns huskur

”Vi behöver ett danskt hem”, kan vi på redaktionen säga när vi tittar på mixen av hemreportage för ett kommande nummer av Sköna hem. Det vi är ute efter är de ­avslappnade, lite bohemiska och personliga inredningar som danskar av alla människor blivit experter på. Med House doctors insteg på Pub i Stockholm kan också vi svenskar bli lite danska. Företaget finns annars på nätet – inte ens i Danmark har man en egen butik. Och produkterna, som visserligen ofta är formgivna i Danmark, doftar av Fjärran östern där de också tillverkas. Vad är danskt, vad är svenskt?

Maria Veerasamy – vd med passion  för hantverk

Svenskt tenns nya vd ska se till att Josef Franks mönster sprids över världen. På lediga stunder är hon en hejare vid symaskinen.

Du har arbetat 21 år inom Indiska som bland annat försäljningschef, inköpschef och senast vice vd. Vad tar du med dig till Strandvägen?

– Det är två företag med mycket själ, det ena ett familjeföretag och det andra väldigt familjärt. Under mina år på Indiska växte man från 26 butiker till 86. Ambitionen för Svenskt tenn är också att växa internationellt. Just nu är butiken på webben spännande för oss.

Du har också en praktisk ­bakgrund …

– Ja, jag arbetade som ung på efterbearbetningen hos Orrefors och är utbildad med gesällbrev i dam­skrädderi. Och jag är passionerat förtjust i allt handarbete. Så hantverkstraditionen och kvalitetstänkandet som finns på min nya arbetsplats är något jag verkligen uppskattar. 

Är det mest indiskt eller Svenskt tenn i ditt eget hem?

– Varken eller, utan mer en blandning av Ikea, dansk design och annat. Jag har några små tennföremål och några tyger från Svenskt tenn, men jag gissar att det blir mer nu. 

Har du någon favorit bland allt som Josef Frank gjort?

– Jag tycker att det stora vitrinskåpet är fantastiskt vackert, men också hans korgmöbler sticker ut på ett intressant sätt.

Och ditt efternamn?

– Pappa är från Indien, mamma från Möbelsmåland och min egen uppväxt var i Glassmåland. 

Dan gordan

Hålig klassiker

Formen är en klassiker – Chippendale – som med rötterna i rokoko och ­engelskt 1700-tal dukat svenska bord sedan förrförra seklet. Men ­Beckmansstudenten Hanna Dalrots bestickvariant är absolut samtida, 

en ­spännande hålighet med stark karaktär. Silhuett kallar hon den, och ­inspirationen fick hon från Mema/GAB:s historia, tillverkaren av ­Chippendale i både silver och ­nysilver. Om smedjan i Eskilstuna tar 

in den nya bestickfamiljen i sitt sortiment återstår att se.

Mässa för möbler

Stockholm furniture fair – möbelmässan 2010 – pågår 8–12 februari med lördagen som allmänhetens dag. 

På mässan:

• Årets Guest of honour är formgivaren, konstnären och scenografen Arik Levy, född i Israel och verksam i Paris. ­Utställning i entréhallen.

• Light bar med en ljusinstallation av Alexander Lervik. Lär vara den mest avancerade – rent ljustekniskt – som gjorts i Skandinavien.

• Designbar är utformad av Katrin Greiling – som formgav schäslongen Bidoun, av Sköna hem utsedd till Årets möbel 2010. Tropiskt tema med möjlighet att vila benen, skärma av och kontemplera över mässans utbud.

• Sköna hem har monternummer EH:18.

På stan:

• Check in med tio unga formgivare. ­Parkaden, Norrlandsgatan. 

• Norway now. Samtida norsk design med bland andra Daniel Rybakken, Andreas Engesvik och Amy Hunting. Clarion sign hotel, Norra Bantorget.

• Lammhults. Digital visning av klassiker och nyheter. Fotografiska, ­Stadsgården.

• Claesson Koivisto Rune visar en serie nya vaser. Gallery Pascale, Humlegårdsgatan.

• Luca Nichetto. Italienske formgivaren visar nytt glas för Venini och nya produkter för Skultuna. Designgalleriet, Odengatan.

Linné inspirerar

Månadens kap

Vackra gamla kopparstick har inspirerat formgivarna på H&M home till en fin liten kollektion i Linnés anda. Som en kökshandduk med ett knippe morötter. Allt 

i ekologisk bomull. Handduk, 80 kr.