Signaler – trender inom inredning

Nyfiken på det allra senaste på inredningsfronten? På Kungsgatan i Stockholm har en helt ny generations bankkontor sett dagens ljus– Skandiabanken satsar på superdesignat. Den som gillar gammal form i nyproduktion kan frossa i vackra glasflaskor från Tapio Wirkala. Detta och mycket mer hittar du i månadens Signaler. 

Bankens nya look

Varken trista kontorsmoduler eller patinerade skinnfåtöljer. Vår tids banklokal är snarare inredd som en pigg reklambyrå med samtida svensk design. Gedigna träbord och vedstaplad vägg signalerar pålitlighet bland bankomater och intima soffgrupper för möten och rådgivning. Skandiabankens nya kontor på Kungsgatan i Stockholm är signerad av design- och varumärkesbyrån BVD, möblerna är formgivna av Ronan och Erwan Bouroullec, Björn Dahlström och Anna Kraitz.

Bäst just nu?

Matti klenell, formgivare: Holländsk kökslampa

– Bäst just nu är att saker från förr fortfarande står sig. I slutet av 90-talet såg jag den mattglaserade porslinslampan Socket light på en Droog-utställning i Milano där formgivaren Dick van Hoff handgripligen gjutit samman en vanlig lampsockel med en traditionell lampskärm. Resultatet var holländsk design när den är som bäst – en blandning av funktion och torr humor i en rå men samtidigt raffinerad form. Men när jag senare ville köpa ett exemplar visade det sig att produktionen upphört. Nu finns den sedan en tid att få tag på igen och jag kommer inom kort ha nya lampor över köksbordet.

Kenneths sjömärke

– Jag stod vid hamnen i Skanör och -tittade på ett gammalt sjömärke, och då sa det klick i skallen, berättar formgivaren Kenneth Bergenblad. I 15 år var han chefsdesigner på Dux och mannen bakom bland annat ligg-fåtöljen -Superspider. I dag verkar han sedan länge som frilansande inredningsarkitekt och möbelformgivare. Matstolen Colombo  ingår i en ute-möbelfamilj i teak för Classic garden, pris 3 990 kr.

Månadens kap

Form Futura

Ingen behöver väl tvivla på att Maria Holmer Dahlgren gillar Sven Markelius mönster Pythagoras eller Viola Gråstens blålila Oomph. Hennes bricka Form futura är en femtiotalist att bli glad av. Svensk tillverkning i formpressad björk, 43 x 22 cm. Pris 375 kr på Designtorget.

Olas bambi

Ola Wihlborgs nya lilla bänk har fått -något utställda ben för att bli stabil, men uttrycket är snarast det motsatta, som Bambi på is, vilket är roligt. -Sigurd är 110 cm lång och kostar 599 kr, i vitt eller rött, från Ikea.

Exotiska fjädrar

Fågelbilderna ur en engelsk bok från tidigt 1800-tal är bedårande. Andreas Bruzelius Berger blev så fascinerad, att han av nio motiv skapat en liten tapetkollektion,  Exotic feathers. Tänkt som alternativ till en vanlig fondvägg eller som en större tavla. Våden är 45 cm och motiven kan beställas ”hur stora som helst”.  Pris 695 kr/kvm med 2 kvm som minimibeställning. 

Vedels pippi

Glad, ledsen, nyfiken … Kristian Vedels fågel är en kär liten skulptur som kan ändra uttryck genom att huvud och näbb balanseras på olika vis. Och genom att vända kroppen kan flickan bli en pojke och tvärtom. Fågelfamiljen med unge, föräldrar och morföräldrar blev snabbt en populär skulptur i danska vardagsrum efter kläckningen 1959. Nu återlanseras familjen och tillverkningen sker för hand i en verkstad på Själland. Kristian Solmer Vedel (1923–2003) hör till den danska guldåldern. Hans barnmöbler och en plastservis belönades med silver- respektive guldmedalj på Triennalen i Milano, och 1962 förärades han Skandinaviens då finaste designutmärkelse, Lunningpriset. Fågeln tillverkas av danska Architectmade och finns i mörk (rökt) eller ljus (naturlig) ek, från ca 180 kr.

Tapios bolle

Det finns form som känns så fulländad att tiden, av respekt, gott kunde stanna upp en stund. Tapio Wirkkalas flaskor, Bolle, formgavs 1966 för det italienska glasbruket Venini, beläget på glasön Murano utanför Venedig. De fem flaskorna är alla handgjorda och hopsatta av två delar, separerade med en tydlig linje. Färgschemat hade den finska designern nogsamt förtecknat: ljust halmgult med rött, grått med blågrönt, äppelgrönt med gult och ametist, o s v. Agentur Sibast interieur, pris från 8 300 kr hos Nordiska kristall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!