Skärpt amorteringskrav införs i mars 2018 – så påverkar det dig

Nytt amorteringskrav kommer gälla från första mars i år. Det nya kravet innebär att alla som tar ett nytt bolån på över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten behöver amortera ytterligare en procent per år.

Finansinspektionen har beslutat att skärpa amorteringskravet för nya bolånetagare som tar stora lån, i förhållande till sina inkomster.

För de som ska köpa en ny bostad, eller öka sin belåning för till exempel en renovering, är det viktigt att räkna på vad det nya kravet kan innebära. Gamla lån innefattas inte av det nya amorteringskravet.

Det nya amorteringskravet kommer sannolikt påverka bostadsmarknaden på flera sätt, skriver Hemnet. På kort sikt har det bidragit till att fler vill sälja sin bostad under våren, det kan ha varit en bidragande faktor till ett ökat utbud på marknaden. Utbudet av bostadsrätter under vecka sex i år låg på en rekordnivå – hela 84 procent högre än motsvarande vecka förra året.

Det skärpta amorteringskravet innebär också att de som har en lägre lön får en högre kostnad. Detta leder i sin tur till att färre kommer att ha möjlighet att köpa en bostad. Det nya kravet kommer troligtvis främst att påverka yngre förstagångsköpare och singelhushåll.

Missa inte Sköna hems onlinekurs i homestyling! Läs mer här!

 

I kursen får du du:

8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning

Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!

Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips

(Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!