Stilbildare: Johan Carpner

Johan Carpners visar i sin design fram naturen som vi upplever den, inte som den nödvändigtvis ser ut.

Johans lampor och design: Beam med skärm som kan vridas och vinklas, från Zero. Glänta som låter ljuset sila genom ett ”lövverk” för en levande atmosfär, från Bond. Nya lampan Luchsia är tre lampformer och tre textilmaterial i en, från Luchsia.com. Starry i obehandlad koppar ger en stjärnhimlen som glittrar genom hålen, från Blond. Vinterek, textil­­mönst­ret som vill framhäva trädets kaotiska, växande skönhet, meter­vara i linne/bomull från Svenskt tenn.

Dina mönster inspireras ofta av naturen. 

– Ja, det började med Vinterek för Svenskt tenn. I det mönstret och flera av dem som följt är det naturen som vi upplever den, jag vill åt, inte som den verkligen ser ut. Alltså inga risiga granar utan mer stilistiskt. Men små skavanker ska ändå finnas med, annars blir det för perfekt. 

Hur går du tillväga?

– Allt sker i ett växelspel mellan arbetet vid datorn och tecknandet för hand. En cirkel ritad för hand blir alltid vackrare än den som programmen gör. Men kontrasten är viktig, skärpan och det icke-perfekta. Jag kan bli besatt av att bygga upp mönster.

Du har också gjort flera lampor.

– Det började med Glänta som var en väldigt tydlig idé och egentligen är ett mönster av ett lövverk som släpper igenom solskenet. Med tiden har jag gått in i ämnet, vilket gett mig en viss trovärdighet, och fascinerats av de fantastiska möjligheter som de nya ljuskällorna ger. Jag är barnsligt intresserad av teknik och uppfinningar. 

Berätta om nya lampan Luchsia!

– Det är en ganska romantisk lampa, lite brokig och personlig, vilket jag tycker är viktiga egenskaper hos design. Lampan består av tre skärmar i olika former och tygkvaliteter. Därtill en bollfrans. Namnet är ett ordmöte mellan blomman fuchsia och lux, ljus.

Mönster och lampor – när får vi se en möbel med din signatur?

– Nästa år hoppas jag. Det ligger några prototyper hos tillverkare.

Vilka designtrender ser du just nu?  

– Brokigheten är viktigast. Den har ­funnits ett par år – tänk Marcel Wanders mönstermix, och möbler av Doshi Levien, det är design som bjuder på en kombination av glädje och känsla! 

I mitt eget skapande tror jag också på de mer udda produkterna, på det lite tokiga och personliga. Det avskalade, som också ligger nära mitt hjärta, har sina identitetsproblem. Vita kuber kan bli som kejsarens nya kläder, de är liksom ingenting. Dessutom behöver våra hem färg och liv. 

Vad arbetar du med just nu?  

– Jag skissar på mina möbelprojekt och arbetar med en glasserie som jag också hoppas kommer i produktion. Glas är ett nytt material för mig och jag måste lära mig mycket för att kunna uttrycka mig och sätta min prägel på glaset. Dessutom arbetar jag hela tiden med textilmönster – det är en ständigt pågående passion! 

NAMN: Johan Carpner.

ÅLDER: 39 år.

FAMILJ: Sambo och två barn. 

BOR: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

UTBILDAD: Grafisk formgivare.

ARBETAR MED: Produktdesign, textilmönster, bokformgivning, logotyper och marknadsföring. Undervisar på flera skolor.

DRÖMPROJEKT: Att få arbeta seriöst och långsiktigt med producenter.

AKTUELL MED: Nya lampan Luchsia och ny tapetkollektion för Duro. På Konstslöjdsalong 2010 på Arkitekturmuseet (21 september–21 november) finns hans kopparlampa Starry med.

GÖR PÅ FRITIDEN: Trivs i sportstugan på Gotland, storkonsumerar musik, film och böcker.

 Den tändande gnistan av Malcolm Gladwell, om hur trender uppstår. Paganinikontraktet av Lars Kepler.

RESER TILL: Madrid. ”En riktig storstad som är bra för där finns inget eller allt att se.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Sköna hem & 24 andra titlar! Se erbjudande