Svenska klinker på världsarvlistan

CC Höganäs har nog det bästa referensobjekt ett företag kan önska sig. Deras klinkerplattor täcker taket på Sydneys världsberömda operahus.

    I slutet av juni togs byggnaden in på Unescos världsarvslista – som den ­yngsta där – och i samma veva fanns den med som en av 21 kandidater när världen röstade om sina sju nya underverk. 

Det var 1957 som en internationell jury valde att låta den unge danske arkitekten Jørn Utzon förverkliga sitt radikala förslag för den australiska metropolen. Tillsammans med en kollega, ett ingenjörsgeni, skapade han den avancerade konstruktion som lät estetik och form blomma upp. Klinkerplattan togs fram i samarbete med Jørn Utzon och täcker 15 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär en miljon plattor. Sydney tillverkas i Ekeby i nordvästra Skåne och är i dag den enda svensktillverkade klinkern. 

Plattan finns i tio kulörer – vackra också hemma i badrummet eller hallen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!