Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Symboliken från Jokkmokk

”Smålommen, björnen och renen har gett material till denna väska. För evigt står jag i tacksamhetsskuld till dessa djur.” De handtextade raderna står på en liten lapp som följer med den märkliga väskan vi beundrar i butiken Svensk slöjd i Stockholm. Ett hantverk utöver det mesta vi sett.

    Det är Greta Huuva i Jokkmokk som sytt väskan och hon berättar på telefon hur hon växte upp med den samiska slöjden. I dag har hon och maken ett litet garveri i hemmet och sköter dessutom ett samiskt gästgiveri – Viddernas hus – några kilometer bort.  

– Lommen är ju väldigt sällsynt och speciell i samisk kultur, berättar hon. Den är en budbärare från de andra världarna. Även björnen, jag har använt ben från ramen, har en ställning som budbärare mellan gudar och människor.  

Därtill har Greta Huuva använt vitt renskinn och mässingsringar, de senare också viktiga symboler – för solen, den livgivande.  

– Annars syr jag inte så mycket. Men vinterskor till familjen gör jag. Bällingskor med skinn från renens ben. De blir så mjuka och följsamma.