Tid för gult

Li Edelkoort ser en gul våg rulla in i våra hem. Men också att en ny, mörkare inrednings-trend tar över. Sköna hem träffade den välkända trendspanaren när hon presenterade sin nya färgkarta för svenska hem.

Gult är det nya rosa, säger Li Edelkoort. Det är färgen som kommer att dominera i femton år framöver. 

Hon verkar säker på sin sak, trend-oraklet från Holland som år efter år tagit som sin livsuppgift att förutsäga framtiden. Minst en gång i veckan presenterar hon sina prognoser om livsstil och trender inför stylister, klädskapare, färgsättare, inredare, journalister och alla andra som behöver hänga med i modets nyckfulla svängar. Hemma i Paris och runt om i världen.

– Gult är optimistiskt, det är en färg som lyser och har värme. Tänk på bärnsten, konjak, solrosor, honung, whisky, mimosa …

Till Stockholm har hon kommit för att lansera en ny färgkarta för Alcro, den tionde i raden av deras uppmärksammade designkollektioner. Vi befinner oss på Högloftet på Skansen och den allmogemurriga interiören utgör en fin inramning till hennes tankar kring färg. Bilderna som ackompanjerar det välbesökta föredraget är hämtade från naturen, särskilt fåglarnas makalösa färgkombinationer lyfts fram som en inspirationskälla till det hon vill förmedla. 

Under hela föredraget sitter en grön papegoja på hennes axel. Ja, det är fåglarnas år i år.

Efteråt får jag möjlighet att intervjua henne, och lite trött efter flygresan och föredraget pustar hon ut i en gammal soffa, drar kammen genom det korta stålgrå håret och ser till att läpparna återfår sin knallröda färg. 

– Så, nu är jag redo! skiner hon upp.

Ibland känns dina budskap motsägelsefulla. Hur det går ihop att tänka  sig gult som den stora innefärgen samtidigt som du i ditt föredrag  förklarat att framför allt grått och ”en armé av mörka neutrala färger  kommer att förändra inredningen”?

– Jo, svarar hon. Det finns olika konsumenter. Vi människor är komplexa  och har olika behov. Jag ser inte att gult och grått ska kombineras – då  ser det ut som en motorväg … ha, ha.

Men själv tilltalas jag av just den kombinationen.

– Visst, de kan fungera ihop, kommenterar hon min smak. Men välj då en  ljust grå nyans till det gula. Men i huvudsak tycker jag att de mörka  färgerna behöver varandra, inte så mycket kontrast.

Att förutsäga trender handlar inte om egna preferenser, understryker  hon. Hon är en antenn, en person som känner av vad som är på gång. 

– Vad jag själv tycker om en färg eller en trend spelar inte ett dugg  roll. Själv lever jag ett ganska neutralt liv. Min garderob är neutral  och mitt hus är ganska neutralt inrett. Jag uttrycker mig genom mitt  arbete, genom de färger och strukturer jag presenterar.
Många menar att färg har en rent terapeutisk och utvecklande inverkan på  oss.  

– Visst kan färg påverka våra känslor. Absolut. Dessutom kan du med färg  visa omgivningen vem du är och hur du mår. Alltså, färg påverkar oss,  men jag tror inte man ska generalisera. Olika färger påverkar o­lika  människor olika. Det sitter inte i generna, utan det är kulturen vi  växer upp i som påverkar oss. Många italienare är uppvuxna med  terrakotta så när den kulören kommer tillbaka som en trend blir  genomslaget mycket större i Italien än i andra länder. Och detsamma  gäller för lila och England. Därför har jag också försökt att få Alcros  färgkarta att passa det svenska.

Som en ”gustavianskt blå” och en ”pärlgrå” nyans. Men kollektionen,  förklarar hon, är i första hand inte framtagen för att folk ska använda  just hennes färgval, utan för att få dem intresserade och göra sina egna  val. Det handlar om att bjuda in kreativiteten.

Ser du någon avgörande skillnad mellan färger för modevärlden och för  inredning?

– Ja, det finns framför allt en mängd kulörer som fungerar 

i mode men inte i inredning. Men det är inte längre givet att modet går före, jag ser allt oftare hur trenderna startar i inredning.

Har du några regler för hur färg ska kombineras i ett hem? Eller  handlar allt om intuition?

– Konsumenten vet mycket mer och har i regel mycket mer intuition än han eller hon vill erkänna. Men när det är sagt finns det ändå ett par regler som man kan använda. De är inte unika och de kan gå på tvärs. Som att vi målar taken ljusa och golven mörkare för att vi inte ska se smutsen. Men mycket kan också göras tvärtom. Jag tycker till exempel att svarta, blanka golv är vackert även om allt syns på dem. Så framför allt gillar jag att bryta mot regler.

Men vad kan du säga till oss som gärna följer regler?

– Okej, för det första: Det är kul att måla! Inte minst att ge gamla  möbler ny färg, låta trist arvegods leva upp.

Att måla om gamla möbler låter som ett rejält traditionsbrott.

– Visst, varför inte skapa något anslående, något eget. Jag vill också slå ett slag för att använda klassiska utomhuskulörer inomhus. Ta in de typiska röda och gröna fasadfärgerna i exempelvis köket. Det förlänger utelivet.

Och kontraster?

– Inte för mycket av den varan, tack. Vi lever inte i en svartvit tid, utan i en tid av nyanser där grått är mer intressant. Den tonen ger också ett lugn till ögat. Så hellre arbeta med familjer av färger än kontraster. Det är både en tendens i tiden och ett råd. Och låt väggarna bli äggskalsvita i stället för kritvita.

Ser du någon skillnad mellan att använda färg för att göra ett rum  vackert respektive behagligt?

– Javisst, det behöver inte vara detsamma. Klara, lysande färger tycker jag själv är svåra att leva med. Jag föredrar neutrala, mjukare kulörer, och tror också att de fungerar bättre.

Hur har du målat i ditt eget hem?

– I mitt sommarhem i Normandie är det mycket färg. Där vaknar jag upp i ett himmelsblått rum. Färgen fanns där när vi flyttade in och jag har lärt mig att uppskatta den. Sedan har jag ett rött rum och ett gult. Verandan är grön och så finns ett gustavianskt grått rum. I lägenheten i Paris är det däremot vitt, vitt och kulörerna finns på en del möbler. Där har jag inte haft tid att utforma det som jag vill.

Så rent personligt, vilka färger dras du till?

– Linne, svartlack och guld är mina färger. Det är jag. Solen, månen och natten. Jag vet inte varför, men det är så praktiska färger. Allt fungerar med dem. Mot linne blir allt vackert, potentialen finns i dess förmåga att absorbera andra färger. Linne är naturens gåva.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Sköna hem & 24 andra titlar! Se erbjudande