Välkommen till veckans åkerbruksspecial med Malin Wollin

Malin Wollin listar inredning som är lika säkra som en värdepappersfond. Källa: finansiella fördomar.

Vårt yngsta barn sover i en utdragssäng från femtiotalet som Joachim hade som barn. Den är så fin men barnet sover som ett levande gem, och varje natt när han vänder sig så sparkar han in ett ben i gaveln och jag vaknar med ett ”VAD VAR DET?”

Så nu ska han få sin systers säng och hon ska få en loftsäng. Och då måste vi köpa nytt. Och det  avskyr jag.

Tänk att du kan köpa en kurvig rokokobyrå med marmorskiva i perfekt skick för samma kostnad som en trist matta på Ikea.

Det säkraste är att alltid köpa gammalt. Har det hållit såhär länge så lär det hålla en lång tid framöver. (Detta är dock inte sant för vår kökssoffa (i vilken Joachim förvarar julpyntet) som byggdes på artonhundratalet och nu så ihjälsutten att man får en tysk porslintomte där solen inte skiner när man sätter sig ner)

Här kommer nu inredning som är lika säkra som en värdepappersfond. Källa: finansiella fördomar.

Orientaliska mattor- Den dagen orientaliska mattor är ute, ring mig. Eller gör inte det, jag hatar att prata i telefon.

Stringhyllor- Jag hittade en gammal Stringhylla undangömd i ett uthus hos mina föräldrar och blev orimligt indignerad. ”Varför har du hållit den här ifrån oss?” frågade jag pappa och deklarerade sedan att nu var hyllan paxad.

Stora bordslampor- Jag köpte en fantastisk bordslampa i glas och mässing på Röda Korset och tyckte så väldigt synd om lampan som bara kostade hundra kronor. Så ovärdigt. Jag strök med handen över skärmen och tog hem den. Nu pryder den sin plats vid soffan och ska aldrig någonsin behöva känna sig oälskad igen.

Stora klädskåp- Stora klädskåp är magiska. Det skrivs böcker om stora klädskåp, säg det om en annan möbel. Berättelsen om snurrpallen. Nej, den vill ingen läsa.

Barnmöbler- Tänk de som får en bebis och har en vagga som gått i arv i generationer. Vilket orättvist samhälle vi lever i när vissa har det så. Jag bryr mig inte om huruvida du har barn, skaffa en vagga och starta en arvstradition. Säg att gammelmormor sov i den som barn, vem ska faktakolla?

Järnsäng- När har det varit fel att ha en järnsäng? Svar: aldrig någonsin. De dök upp i långa rader i en sal på lasarettet förr i tiden och har varit on trend sedan dess. Jag köpte själv en järnsäng för ett par månader sedan, den kommer nog aldrig någonsin sovas i för den låter som en gångbro i en Indiana Jones-film. Men ändå, en järnsäng!

Gardinstänger- Vad är dyrast i hela världen efter guld? Gardinstänger. Och alla är ändå fula. Man letar och letar och letar och till slut hittar man något som man ”typ kan fördra” och i kassan säger damen som arbetar där: Det blir åttahundra kronor tack, varpå man vill släpa henne till tingsrätten. Men det gör man inte, man cyklar hem och på vägen åker en pinne in i hjulet så att man ramlar och slår ihjäl sig.

Så är det med gardinstänger.

Så köp gamla så att du inte dör.

Så, det var veckans åkerbruksspecial med Malin Wollin, roligt att ni ville vara med!

Nästa vecka pratar vi om märkeskrukor. Eller inte.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!