Välskräddade möbler

Årets möbler tog en sväng förbi skräddaren. De är välsydda ned till minsta söm. Här några nyheter från vårens Milanomässa.

Att italienare i alla åldrar klär sig snyggt och elegant undgår ingen på besök i Milano. Under den gigantiska möbelmässan i april – Salone del mobile – var det inte bara människorna, stilfullt skyndande längs ­trottoarerna eller svischande förbi på sina vespor, som var ovanligt välskräddade. Också påfallande många möbler i mässmontrarna och på stadens otaliga showroom ­kändes extra uppklädda. 

Hur mode och inredning tagit varandra i hand har vi sett under flera år. Det kan vara vårens färger, rutor och ränder, material och strukturer. I år är tendensen extra tydlig, och det är inte vintagemodet som inspirerat möbelhusen.  

Nu gäller snarare välstoppat med textilier som l­eder tankarna till strikta dräkter och kostymer. Det är klädda knappar och synliga sömmar, gärna sicksack och i avvikande, stark färg. Det är lagda veck och passpoaler som gör sina dekorativa markeringar. Ja, textilierna har lika snygg passform som den senaste ­kollektionen hos Prada eller Armani. 

Men även det mindre uppklädda visar klädmodets intresse för detaljer. Som i de senaste årens fåtöljer och soffor med lite avslappnat skrynkliga överdrag och utvikta sömmar. Knapparna syns inte minst i alla moderna varianter av chesterfieldsoffan, klassikern med indragna knappar som bildar ett rombmönster i ryggen. 

Helklätt är ytterligare en variant på temat. De klädda benen har även de sin historia, om än kortare än den engelska soffmodellens. Thomas Sandells karmstol Elena (B & B Italia, 1999) och Marcel Wanders V.I.P. (Moooi, 2000) är två exempel som båda var filtklädda från topp till tå.

Om modellerna och färgerna i det välskräddade möbel­modet är lekfulla blir helheten ändå lite lyxig, nu med betoning på kvalitet. Tygerna gör sitt till, men framförallt är det – som alltid – detaljerna som gör det.

Överst från vänster: 

Stilfull klädsel – begåvade formgivarparet Nipa Doshi och Jonathan Levien har skapat en arkitektonisk, lövtunn fåtölj att beundra. Paper planes produceras av Moroso.

Sicksackad dekoration. Synliga sömmar 

i Patricia Urquiolas soffa Bend, från B & B Italia.

Helkroppsstrumpa av stickad ull – holländaren Bertjan Pots karmstol Jumper är dessutom riktigt bekväm. Established & sons producerar. 

Sammetsklädda fötter – Antonio Citterios säng Febo för Maxalto har ett år på nacken, och är fortfarande en dröm.

Sömmarna ut – ett av Paola Navones kännetecken. Här fåtöljen Rio alta för italienska Baxter.