Välskräddade möbler

Årets möbler tog en sväng förbi skräddaren. De är välsydda ned till minsta söm. Här några nyheter från vårens Milanomässa.

Att italienare i alla åldrar klär sig snyggt och elegant undgår ingen på besök i Milano. Under den gigantiska möbelmässan i april – Salone del mobile – var det inte bara människorna, stilfullt skyndande längs ­trottoarerna eller svischande förbi på sina vespor, som var ovanligt välskräddade. Också påfallande många möbler i mässmontrarna och på stadens otaliga showroom ­kändes extra uppklädda. 

Hur mode och inredning tagit varandra i hand har vi sett under flera år. Det kan vara vårens färger, rutor och ränder, material och strukturer. I år är tendensen extra tydlig, och det är inte vintagemodet som inspirerat möbelhusen.  

Nu gäller snarare välstoppat med textilier som l­eder tankarna till strikta dräkter och kostymer. Det är klädda knappar och synliga sömmar, gärna sicksack och i avvikande, stark färg. Det är lagda veck och passpoaler som gör sina dekorativa markeringar. Ja, textilierna har lika snygg passform som den senaste ­kollektionen hos Prada eller Armani. 

Men även det mindre uppklädda visar klädmodets intresse för detaljer. Som i de senaste årens fåtöljer och soffor med lite avslappnat skrynkliga överdrag och utvikta sömmar. Knapparna syns inte minst i alla moderna varianter av chesterfieldsoffan, klassikern med indragna knappar som bildar ett rombmönster i ryggen. 

Helklätt är ytterligare en variant på temat. De klädda benen har även de sin historia, om än kortare än den engelska soffmodellens. Thomas Sandells karmstol Elena (B & B Italia, 1999) och Marcel Wanders V.I.P. (Moooi, 2000) är två exempel som båda var filtklädda från topp till tå.

Om modellerna och färgerna i det välskräddade möbel­modet är lekfulla blir helheten ändå lite lyxig, nu med betoning på kvalitet. Tygerna gör sitt till, men framförallt är det – som alltid – detaljerna som gör det.

Överst från vänster: 

Stilfull klädsel – begåvade formgivarparet Nipa Doshi och Jonathan Levien har skapat en arkitektonisk, lövtunn fåtölj att beundra. Paper planes produceras av Moroso.

Sicksackad dekoration. Synliga sömmar 

i Patricia Urquiolas soffa Bend, från B & B Italia.

Helkroppsstrumpa av stickad ull – holländaren Bertjan Pots karmstol Jumper är dessutom riktigt bekväm. Established & sons producerar. 

Sammetsklädda fötter – Antonio Citterios säng Febo för Maxalto har ett år på nacken, och är fortfarande en dröm.

Sömmarna ut – ett av Paola Navones kännetecken. Här fåtöljen Rio alta för italienska Baxter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!