Vår tids formgivare: Antonio Citterio

På flera sätt är Antonio Citterio ett typiskt exempel på en traditionell italiensk formgivare. Han är utbildad arkitekt men arbetar även med industridesign och möbelformgivning, och inte minst: hans produktion är av ett slag som fokuserar på verkligt vardagsliv.

Typiska stildrag 

• Mörkt trä och färgstark plast.

• Sofistikerat, bekvämt, omsorgsfullt.

• Från bestick och möbler till fabriker och kontor.

FÖDD: 1950  BOR: I Milano  YRKE: Arkitekt, industridesigner och möbelformgivare, delägare i Antonio Citterio and partners.

Antonio Citterios möbler är överlag mycket bekväma och skapade med en genuin omtänksamhet om brukaren – inte för att få uppmärksamhet i media. I uttryck spänner de från färgstarka plastmöbler och tekniskt avancerade kontorsmoduler till hemmamöbler i mörka träslag och mjukt välstoppade skinnsoffor med vita eller beige­bruna klädslar.

Det är sofistikerat och bekvämt med eleganta tekniska lösningar. En ombonad stil med höga kvalitetsambitioner som gör att hans inredningar och möbler för ­hemmabruk blivit favoriter för många. Må vara att många av ­möblerna har en hög prislapp, till­verkade som de är av några av Italiens främsta fabrikanter.

Antonio Citterio öppnade 1972 kontor i Milano direkt efter avslutade arkitektstudier. Under 80-talet samarbetade han med amerikanskfödda arkitekten Terry Dwan, och tillsammans ritade de en rad byggnader runt om i Europa och ­Japan. Esprits huvudkontor och butikskoncept, och ­fabriker för Vitra i Tyskland hör till de uppmärksammade.

1999 startade han Antonio Citterio and partners, nu tillsammans med Patricia Viel, även hon arkitekt. Kontoret arbetar med det mesta från arkitektur och inredningar till industri- och möbelformgivning samt grafisk design.

Internationella hotellkedjan ­Bulgari är en stor kund och inom om­rådet möbler och belysning arbetar Citterio med välkända producenter som B & B Italia, Flexform, Kartell, Flos och Vitra. Inom industridesign finns bland andra Axor-Hansgrohe, Guzzini och Iittala.

Bestickserien för den senare producenten är en favorit som också återfinns på många svenska matbord.

"Stil? Jag kallsvettas."

Finns det någon formgivare du särskilt uppskattar?

– När det gäller design, Ray och Charles Eames. Men det har varierat över åren. Många av de stora har haft betydelse för mig, Le Corbusier, Luis Kahn, Tadao Ando, Frank Gehry och Alvaro Siza. Av de samtida är Siza den som jag respekterar mest.

Vilket av dina projekt har du tyckt mest om att jobba med?

– Det jag gjort är företag, inte föremål. Jag har arbetat med B & B Italia i 27 år, med Vitra i 15 år, med Kartell i 15 år … Självklart är jag glad för det som nu finns på Moma (museet i New York) ­eller ingår i samlingarna hos Beaubourg (Centre Pompidou i Paris).

Beskriv din stil som en god vän skulle förklara den.

– Stil? Jag kallsvettas. Om jag har någon är det nytt för mig. Jag vet vad jag vill göra, jag vet vad jag gillar och vad jag inte gillar.

Ur en intervju för Designboom.

Den italienska möbeltoppen

Milanoföretaget B & B Italia var ett barn av det experimentella 1960-talet. Med pop-modernt färgstark möbeldesign av bland andra Gaetano Pesce (Up-kollektionen) blev man snabbt en viktig aktör, och uppmärksammade annonser – av den provokative fotografen Oliviero Toscani – bidrog till framgången. 1975 skapades Maxalto under vars varumärke en ny typ av möbler – baserade på mer klassisk formgivning – kunde lanseras. Sedan mitten av 1990-talet bär samtliga möbler i kollektionen Antonio Citterios signatur.

Företagen tillhör toppskiktet inom italiensk möbelindustri, både vad gäller kvalitet och design. B & B Italia arbetar med formgivare som Zaha Hadid, Patricia Urquiola, Naoto Fukasawa och Marcel Wanders. Även svenska Thomas Sandell har bidragit till det exklusiva företagets utbud. Sedan 2006 är b & b Italia hälftenägare i holländska Moooi.

Att läsa:

Antonio Citterio: Architecture and design (Skira, 2007) av Alba Cappellieri är den senaste boken, och tar upp såväl hans arkitektur som industri- och möbeldesign. 

Antonio Citterio: Industrial designer (Electa architecture, 2005) av Alberto Bassi. 

Se också www.antoniocitterioandpartners.it

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!