Vår tids formgivare: Konstantin Grcic

Han älskar att besöka fabriker, hans ­favoritfärg är grå och han jobbar helst för industrin. Konstantin Grcic trivs med masstillverkningen, men tror inte på idén om en demokratisk design med ­objekt som passar alla.

Typiska stildrag 

Ruff känsla, industriell touch

Smarta lösningar för bättre vardagsvaror

Nyfunkis med glimten i ögat

Raka linjer, kantiga vinklar och perfekta cirklar

Född: 1965    Bor: I München   Yrke: Industridesigner

”Som formgivare får vi inte göra den generaliseringen, vårt samhälle består av individer och vad som är kvalitet och god design är upp till var och en.”

Extrem minimalist är en återkommande benämning på den tyske industri­designern – själv föredrar han att tala i termer av enkelhet och funktion. Det som tycks avskalat vid första anblicken får gärna vara komplext under ytan. ”Bra föremål berättar historier, om vad de är till för, varifrån de kommer och från vilken tid.”

Han började sin bana som skåpmakare, och lusten att skapa i större upplaga ledde till studier i möbelformgivning vid Royal college of art i London. Där­efter väntade arbete hos den brittiska stjärndesignern Jasper Morrison. Den egna studion startade han 1991 i hemstaden München.

De färgstarka hinkarna för plastföretaget Authentics blev inkörsporten till en bredare produktion. Kort därefter lanserades arbetslampan Mayday, ­tänkt som ett verktyg för alla situationer. Själv använder Konstantin den som läslampa vid sängen.

Framgångarna med Mayday och ­senare den korglika aluminiumstolen Chair one, gav erkännande i den internationella designvärlden. I dag finns hans möbler och smarta vardagsvaror på museer världen över och han samarbetar med flera stora uppdragsgivare. 

Just nu arbetar han bland annat med utemöbler för Vitra, en kontorsstol för Magis och ett inredningskoncept för skotillverkaren Camper.

Och möblerna ligger honom närmast om hjärtat. ”Även om de är slitna och trasiga älskar vi dem. Vi ger dem namn och pratar med dem – och de talar till oss. Jag tycker det är vackert.”

"Hantverket är fundamentalt"

Nämn tre konstnärliga förebilder!

– Ettore Sottsass har inspirerat mig enormt mycket, han öppnade dörrar och frigjorde designen från många ­begränsningar. Sedan älskar jag David Bowies och Bob Dylans musik. Bowie har alltid speglat tidens växlingar i sitt konstnärskap och Dylan är en fantastisk historieberättare, det är något väldigt äkta över det han gör, och det berör.

Vad betyder hantverk för dig?

– Det är fundamentalt på många sätt. Det handlar om kunskapen om hur saker och ting är gjorda, men också om vårt arv och vår kultur. Jag ser hantverket som grunden till varje industriell produkt. I dag har hantverket dessutom fått en intressant renässans, folk är beredda att betala för handgjorda föremål och många designer inspireras av de gamla arbetssätten. 

Du ogillar nostalgi, varför?

– Som formgivare är det nödvändigt att lära av det förflutna. Men kunskapen måste transporteras in i vår tid, våra liv. Jag respekterar människor som är nostalgiska, men mitt arbete handlar om att utveckla nya saker. Vi lever i dag, och det är upp till oss att ta nästa steg utifrån ­tidigare generationers erfarenheter.

Att läsa:

Florian Böhm (red): KGID – Konstantin Grcic Industrial Design (Phaidon, 2005). Boken innehåller personliga kommentarer av formgivaren själv, samt foton, skisser och bilder av prototyper och utställningsprojekt. Till det kommer fördjupande texter av designkritikerna Pierre Doze and Francesca Picchi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 6 nr av Sköna hem - få 2 skålar från Rörstrand. Läs mer!