Vår tids formgivare: Monica Förster

Hon siktar högt, Monica Förster. Som liten ville hon bli astronaut, och på ­frågan om det absoluta drömprojektet säger hon att hon vill till månen och rita.

Typiska stildrag 

Oväntade material och ny teknik

Norrländskt hantverk möter modernt storstadsliv

Sensuellt formspråk

FÖDD 1966  BOR På Södermalm YRKE Industridesigner

Hon är industridesignern som ­gärna letar sig ut på ny mark, där ingen varit förut. I dag är hon en av de mest anlitade svenska formgivarna ute i världen. Uppdragsgivarna är – bland ­Poltrona frau och Tacchini – brittiska Modus, amerikanska Council design, ­japanska e & y, och svenska Offecct och Swedese. I bagaget finns en mängd ­utmärkelser och priser, samt stor ­uppmärksamhet i internationell press. 
Som nioåring flyttade Monica
från Stockholm till norrländska Dorotea, där föräldrarna startade hotell. Tillbaka i huvudstaden fick hon utlopp för kreativiteten på Beckmans och Konstfack. 

Resultatet blev bland annat en självlysande toalettsits och en lampa helt i silikon. 1999 startade hon egen studio och biljetten till internationell uppmärksamhet kom strax därpå med Cloud, ett molnformat tält för mental avskärmning. Från flygplansfönstren hade hon betraktat moln, och undrat hur det ­skulle kännas att vara i ett. Nyfikenheten inför nya metoder, ­materialkombinationer och teknologi håller i sig. 
Monica arbetar gärna med familjära former,
men i ny tappning. Hon tycker att den största utmaningen är att få industriellt tillverkade föremål att behålla sin själ – kanske handlar det om avtrycket från människan bakom, som en hälsning från formgivaren. De egna influenserna hämtar hon från vitt skilda håll, det kan vara ­samisk hantverkstradition, asiatisk matkultur eller den glamorösa modevärlden. Målet: att göra saker som känns i hjärtat.

"Matematik har en otrolig beauty"

Sköna hem: Vad betyder skönheten för ett föremål?

Monica Förster: – Man pratar mycket om skönhet i andra länder, men inte i Sverige. Det känns som det har blivit tabubelagt här. Vad som är vackert är förstås ­individuellt, men samtidigt glömmer man att människan tycker om att omge sig med vackra saker. För mig är skönhet också en funktion, något man blir glad och mår bra av.

Varför är matematik så kul?

– Det finns en otrolig beauty i matematik, att allt hänger samman. Rubbar man på något försvinner hela effekten, det är det som är så fascinerade. Jag har alltid gillat ekvationer och ser mitt   skapande på samma sätt. När jag löst problemet är det självklart att det är så det skulle ha varit hela tiden. När man når det här perfekta då allt fungerar är det bara underbart. 

Hur skulle ett hus ritat av dig se ut?

– Det skulle vara humanistiskt, med människan och hennes behov i fokus. Det får inte kännas som en utställningslokal men vara byggt efter dem som ska bo där. Kanske har de mycket folk hemma, då skulle jag rita ett stort centrum och bygga vidare på det. Jag har fått flera förfrågningar om hus, men det har inte funnits rätt förutsättningar än.

Fashionistans former

Mode och design ligger i dag närmare varann än någonsin tidigare. Monica Förster är en av de formgivare som gärna hämtar inspiration från modevärlden. Hon menar att vi kan läsa av vår tid genom mode, att mode speglar samhället. Trött och gravid ägnade hon sin tid åt att bläddra i modemagasin när hon fick i uppdrag att formge glas för en utställning i New York 2004. Det resulterade i vaserna Wardrobe, Monicas tolkning av modets grundformer med tre typer av kragar: polo, rundringat och v-ringat. 

Hon har en faiblesse för kritstrecksrandiga kostymer ”de passar lika bra på Wall street som om man är rockerkille” och med hjälp av de klassiska ränderna fick hon soffsystemet Pinstripe att hänga ihop. Hon studerar gärna klädmaterial och skärningar och kollar alltid in Pradas nya klackar när hon är i Milano. Precis som vi hänger plagg på kroppen ser hon möbler som en bas att klä på.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!