Vår tids formgivare: Norway says

Att komma från ett land utan gamla designmästare kan ha sina fördelar. Norway says entré på möbelmässan i Milano år 2000 fick kritikerna att tala om ett efterlängtat norskt designunder. Det kaxiga namnet, valt för att visa på ursprung och ambition, blänkte snart i tidskrifter och magasin världen över. 

Typiska stildrag 

• Härliga färgskalor med lekfullt uttryck

• Sensuella linjer i avskalad form

• Underfundiga detaljer

Namn: Torbjørn Anderssen, Espen Voll och Andreas Engesvik 

Födda: 1976, 1965, 1970 

Bor: I Oslo. I Santa Cruz.

Yrke: Formgivare, inredningsarkitekter och industridesigners

Att komma från ett land utan gamla designmästare kan ha sina fördelar. Norway says entré på möbelmässan i Milano år 2000 fick kritikerna att tala om ett efterlängtat norskt designunder. Det kaxiga namnet, valt för att visa på ursprung och ambition, blänkte snart i tidskrifter och magasin världen över. 

Framgångssagan tog sin början året innan, då möbelformgivarna Espen Voll och Andreas Engesvik träffades på en fest. De insåg att de delade samma längtan efter större projekt och bestämde sig för att satsa internationellt. 

Snart blev Torbjørn Anderssen en del av kollektivet och när han var färdig med sin utbildning år 2002 öppnade Norway says egen d­esignstudio i Oslo. I dag har de norska talangerna skapat allt från smarta soffsystem till hippa cyklar och lekfulla pepparkvarnar. Uppdragsgivarna heter bland andra Lucente, Muuto, David design, Swedese och H K Hjelle, och återfinns i såväl Norge och Sverige som i Italien och Tyskland. De tre jobbar tätt ihop och är alla delaktiga i samtliga produkter. Mottot är att god design utmärker sig genom att vara naturlig. Eller som Andreas uttrycker det: ”Föremålen får inte kännas ansträngda eller tillgjorda. Vi vill göra bra saker med en tidlös känsla och en klar attityd.” 

Sedan starten har Norway says också tagit emot en mängd utmärkelser. Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor, som de fick förra året, räknas till ett av världens största designpriser. Enligt juryn kännetecknas trions formspråk av ”en lek med mjuka, sensuella och organiska former” som framhäver ”sensitivitet och känslor på ett sätt som spelar på ­designens hela skala av uttrycksmedel”.

Den nyöppnade filialen i Santa Cruz i Kalifornien, som den nyblivne atlantpendlaren Espen Voll ansvarar för, är ­senaste satsningen. Nästa år fyller ­designkollektivet tio år. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo ­hyllar sina nationalhjältar med en stor ­retrospektiv utställning som öppnar i maj. 

Andreas Engsvik:

Vi drömmer inte om jetplan eller lyxyachter

Var hämtar ni er inspiration?

– Vi ser former hela tiden, de lagras i det undermedvetna. När man har det bra 

i sitt liv är det lättare att vara kreativ. Då är man mottaglig för världen. Som när jag uppdagade en intressant form i min sons Muminbok. Så fick vår nya lampa formen av lilla Mys hår. 

Vilka är fördelarna med att jobba ­kollektivt?

– Det gör det lättare att upprätthålla ett slags tempo. Designbranschen är svår 

att etablera sig i, för oss har det tagit många år. När det varit tufft har vi gett varandra kraft genom att turas om att dra projekten vidare, peppa varandra och komma med nya idéer. 

Vad vore roligaste uppdraget just nu?

– Vi skulle väldigt gärna bygga en egen studio, en enkel fyrkantig box i skogen med mycket glas. Annars skulle jag säga att vi redan har de roligaste uppdragen. Vi drömmer inte om jetplan eller lyx­yachter. Det viktiga är att ha hängivna och spännande uppdragsgivare, och det tycker jag att vi har! 

Att läsa:

Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik och Espen Voll; Norway Says 

av Salka Hallström Bornold 

(Röhsska museet, 2007). 

Designers on design, av Terence Conran & Max Fraser 

(Octopus Conran, 2004). 

Muuto satsar nordiskt

Den danska designfirman Muuto har bara två år på nacken, men har redan lyckats knyta ett tjugotal av Skandinaviens främsta formgivare till sig. 

Förutom Norway says hyser de bland andra svenska Claesson Koivisto Rune, finska Harri Koskinen och danska Louise Campbell. Drömmen att lansera ny nordisk design på en internationell marknad ser nu ut att uppfyllas. 

I dag finns Muutos originella och pigga produkter i närmare tjugo länder, som Japan, Australien och USA. Med sin slogan ”New nordic”, vill grundarna Peter Bonnén och Kristian Byrge återskapa den gyllene era som satte Norden på designkartan under 1950- och 60-talen, fast med en ung och samtida touche. 

Namnet ­Muuto har de hämtat från finskans ”muutos”, förändring, eller nytt perspektiv. I kollektionen finns bland annat en förvarings­möbel av jätte­cylindrar med gummiband runtom, prick­formade klädkrokar och en vas som liknar en hög ­gammalt porslin. 

Läs mer om Muuto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!