Vår tids formgivare: Paola Navone

Det är något ursprungligt över Paola Navones möbeldesign, välbekanta former – men likväl något nytt i uttrycket. Likt en antropolog studerar hon kulturer och objekt, och i hennes design smälter intrycken samman. 

Typiska stildrag 

• Exklusiv lantlighet med etnoinslag

• Dämpad färgskala, på senare tid mycket grått

• Låga, breda sittmöbler med bastanta ben

• Etniska material och hantverkskänsla

Född: I Turin  Bor: I Milano Yrke: Arkitekt, designer, art director, utställningsarkitekt

Paola Navone, född i Turin där hon tog examen i arkitektur 1973, blev i 

slutet av 70-talet engagerad i den ­progressiva designergruppen Studio ­Alchimia (se ruta). Medlemmarna i gruppen argumenterade för ett avantgardistiskt formspråk i möbler och arkitektur, fritt från industriell påverkan.

Själv kallar hon sig en etnisk nomad, befinner sig på ständig resa och känner sig hemma såväl i orientalisk kultur som i europeisk. Hennes vilja att ta sig över gränser gäller även yrkesmässigt, och hon har prövat på det mesta under designens paraply; arkitekt, formgivare, art director, inredningsdesigner, kritiker, lärare, utställningsarkitekt. På hennes formgivningslista finns även keramik, kläder, textilier, lampor, och smycken. 

Till uppdragsgivarna räknas de flesta stora italienska producenterna – Armani casa, Knoll, Driade, Casamilano, Molteni, Natuzzi och Swarovski är några.

Sedan 1998 är hon konstnärlig ledare för italienska Gervasoni, där hon designat många möbelkollektioner och inredningsföremål. Den första var Otto, 1997, vilken inte blev särskilt väl mottagen då, men som nu står för en betydande del av företagets försäljning. 

Hon arbetar också sedan länge med företagsprofilering och produktutveckling i flera östasiatiska länder, bland annat Filippinerna, Indonesien, Malaysia och Thailand. I dag är hon baserad både i Milano och i Hongkong där hon har ett designkontor.

1983 fick hon utmärkelsen Osaka design award, och år 2000 utsågs hon till Designer of the year av det tyska magasinet Architektur & Wohnen. I sitt designarbete plockar hon gärna upp äldre tiders former och kombinerar med modern design och med hantverk. Hon är en förespråkare av de unika föremålen och en förkämpe för hantverket, hon vill inte bekänna sig till någon speciell nisch eller stil, utan strävar efter att framställa hybrider mellan design och hantverk. 

När Sköna hem träffade henne på i Stockholm för ett par år sedan ville hon helst slippa ut från mässområdet och ge sig ut på stan. Det som lockade mest var loppmarknaden i Vårberg i södra Stockholm.

Tre frågor till Paola Navone

Vad jobbar du med just nu?

– Jag ställer ut på mässan Maison d´Objets i Paris, och jobbar med en ny soffkollektion i läder för Baxter.

Vad influeras du av på dina resor?

– Alla intryck jag får, alltifrån att läsa tidningen till att bara andas och titta. Hur går din kreativa process till?

– Alla intryck hamnar i en container i mitt huvud. Skapandet går av sig självt, det bara kommer, som blixtar. Kreativiteten är aldrig något problem!

Hur klarar du att alltid vara på resa?

– Jag sover alltid på flyget och är väldigt anpassningsbar. Mina behov ökar och minskar utifrån förutsättningarna. Nästa resa går till Indien där jag ska vara med i en designtävling, och sedan blir det Argentina. 

Studio Alchimia och Memphisgruppen

Den radikala antidesigngruppen Studio Alchimia grundades i Milano 1979 av bland andra Alessandro Mendini, chefredaktör för tidskriften Domus. Medlemmarna i denna avantgardegrupp ville slippa att rätta sig efter tillverkarnas diktat och industriell påverkan. Andra förgrundsfigurer var arkitekterna Ettore Sottsass Jr och Andrea Branzi, samt Paola Navone. Färg, mönster, textur och utsmyckning skulle få lika stor betydelse som själva formen, förespråkade de. Några år ­senare samlade samme Ettore Sottsass ett tjugotal formgivare från ­olika länder och bildade den omtalade Memphisgruppen. Gruppen slogs för att bryta med den tidens etablerade smak, och ifrågasätta den industriella produktionen och den roll den gav formgivarna. Paola ­Navone deltog som utställare på den succéartade premiärvisningen i Milano 1981.