Vår tids formgivare: Tom Dixon

Engelske formgivaren Tom Dixons genombrott på 1980-talet är en framgångshistoria som saknar motstycke.

Typiska stildrag 

• Tydligt och avskalat formspråk

• Hårda material kläs i mjuka former

• Basfärgerna är svart och metall

FÖDD: 1959.  BOR: I London, bygger om ett vattentorn till bostad.  YRKE: Industridesigner, kreativ chef för Artek, delägare i bolaget Design Research, där bl a varumärket Tom Dixon ingår.

Utan formella kunskaper och utbildning tillverkade han möbler av metallskrot som han samlat på sig och egenhändigt svetsat ihop. Hyrde så en lagerlokal – och sålde genast slut på alla sina alster! Sedan dess har det bara rullat på för denne multikompetente autodidakt, och i dag betraktas han av designvärlden som något av en designikon. 

Dixon är, enligt sig själv, främst intresserad av hur föremål är konstruerade. Men det hindrar inte att det han gör får en vacker yta. 

Någon har beskrivit honom som en ryggradsdesigner. I ett av hans tidiga alster Pylon chair, gjord av järntråd och aluminium, förstår man varför. Stolen både liknar ett Eiffeltorn i miniatyr och ett stolskelett, och har inget att dölja – det är yta och djup på samma gång.

Karriären tog fart på 1990-talet när han upptäcktes av ­designföretaget Cappellini. Från att ha sålt unika designföremål var det dags för massproduktion. Med nya resurser har han kunnat förena ­högteknologisk industridesign och ­klassiskt hantverk.

Lampserien Beat, till exempel, anknyter till en gammal hantverkstradition i Indien, där man ofta ser bruksföremål i handslagen mässing.

I dag är han som designchef involverad i finska möbelföretaget Artek. Samtidigt är Dixon på väg in i en ny fas som designer. Han har inlett ett samarbete med det traditionsrika möbelföretaget George Smith för att lansera en kollektion med stoppade möbler, helt tillverkade för hand.

Först ut är Wing chair, Dixons eleganta tolkning av den engelska öronlappsfåtöljen. Och hans egna ord till trots: ”jag ­designar inifrån och ut och är inte ­särskilt intresserad av yta”, så är bra ­konstruktion ofta snygg att ­titta på – dessutom.

"Jag är inte särskilt intresserad av lyta"

Tycker du det har varit en fördel eller nackdel att inte ha studerat design?

– För mig innebar det en fördel. Det gjorde att jag kunde experimentera utan några begränsningar och göra mina egna misstag. Och det ledde till att jag utvecklade min egen stil.

Vilka tekniska innovationer har betytt mest för ditt arbete?

– Jag har alltid varit intresserad av förbindelsen mellan industriell teknologi och hantverk. Senast har jag studerat hur dataprogram kan användas i tillverkningen av rottingstolar i Indonesien. 

Hur vill du beskriva din arbetsprocess?

– Ibland är jag designer, men det verkligt intressanta är att uppfinna, bygga och marknadsföra. Produktiva designers brukar intressera sig för alla länkar i kedjan. – – – Idag är designers mer intresserade av föremålens utseende och att utveckla sig själva. Men en bra designer får alla delar att hänga ihop – de kan material och utvecklar det funktionella – för att sedan tillsätta form som ett resultat av sina försök.

Ur en intervju för Design Museum i London.

Artek får ny form

Finska designföretaget Artek, grundat 1935, har sedan starten bjudit på möbelkonst och finsk design av hög klass. Basen i sortimentet är den finske arkitekten Alvar Aaltos möbler. Här finns även nyheter av senare Artekdesigners som Harri Koskinen, Eero Arnio – och Tom Dixon som värvades 2004 till Artek för att blåsa nytt liv i möbelföretaget. 

Utan att göra avkall på varumärkets unika formspråk har han bland annat gett Altos berömda möbler i böjträ en ny blanksvart skepnad, och tar för Artek fram en ny estetik som baseras på hållbar design. Det har bland annat resulterat i en både ­modern och miljömedveten tillverkning av möbler i bambu. 

Att läsa:

Tom Dixon: THE INTERIOR WORLD OF TOM DIXON ­(Conran Octopus 2008). Dixon skriver personligt om sina 20 år som designer, hur han tänker i sitt arbete, om metoder, teorier och om material, processer och stilar genom designhistorien. Även tankar om hur design påverkar samhället på olika sätt. 700 färgfoton.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!