Vinkas post scriptum

– Det har varit ett av de absolut roligaste projekten jag haft under mina åtta år på Ikea, säger Maria Vinka om den nya PS-kollektion där hon formgivit en lejonpart i den uppsluppna, lite spretiga och ojämna pryluppställningen.

Ett fyrtiotal produkter av 28 formgivare ingår i kollektionen som är den femte i ordningen sedan premiären 1995 på Milanomässan. PS 2 kom 1999, PS 3 från 2002 balanserade på gränsen mellan ute och inne, och 2004 var barnen i fokus. PS står för post scriptum och avser de senaste tilläggen i Ikeavärlden.

I PS 5 – som finns på varuhusen från 7 oktober – har Maria Vinka gjort det mesta från kuddar och soffbord till ryska dockor, filtar och trasmattor. Flera svarar också mot den nya kollektionens grundidé, att ”utmana synen på heminredning, hur den ska se ut och vad den används till”.

Ett annat fokus har varit återbruk och materialexperiment, och här ingår möbler av kärnbjörk och papperskomposit, bord av pet-flaskor och trasmattor av spill från indisk textilindustri. Inspirerad av gamla tiders långa trasmattor som viktes för en ny sträckning i rummet, har hon gjort en uppdaterad variant – Gagnef – med insydd skarv för enkel och precis vikning. Materialet kommer från spill från indisk textilindustri och indikerar kollektionens andra syfte, att sätta fokus på återbruk och materialexperiment. De ryska dockorna med olika kläder och utseenden är ett annat av hennes bidrag vars enda funktion stavas dekoration.

Jutanäsdockorna är tillverkade i Ryssland, handmålade och säljs i set om fem, kvinnor eller män.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!