Möbler med vinklar

Allt mer avancerade data­program skapar möjligheter att ta fram intressanta former. Inredningsvärlden är just nu full av vinklar, veck och fasetter. De påminner om något urgammalt – origami…

Vi har länge gillat att omge oss med organiska former och mönster, inspirerade av allt som är naturligt för oss – från minsta lilla frö till hav och skog. Men när vi upplever att vi sett allt, gjort allt och längtar efter något nytt, vidgas våra sinnen och vi blir mottagliga för ”nya trender”.

Som kreatörer vänder vi kanske ut och in på oss själva och låter oss inspireras av det motsatta, icke-former, konstruerade former. Vi tar hjälp av matematiska formler, geometri och avancerad teknik för att skapa nytt. En produkt av i dag är ofta en kombination av historiska influenser, nutidens kunskaper och morgondagens tekniska möjligheter. 

Origami, ordet kommer från japanskans ori ”vika” och gami ”papper”, går ut på att vika en figur från ett kvadratiskt pappersark. I dag ligger origamin till grund för en rad komplexa rittekniker och program. Det kan exempelvis handla om att räkna ut hur en livsviktig produkt som en airbag paketeras bäst för att ta minimal plats. De tekniska möjligheterna sparar material, plats och energi, och inspirerar många av dagens formgivare och produktutvecklare.

Avancerade former skapade i 3-d- program kan nu också ”skrivas ut” som produkter, med hjälp av 3-d- laserteknik. Man trycker på en knapp och en stund senare finns en färdig sak framför oss. Allt är möjligt. Ingen form är för svår att ta fram när vi släpper in tekniken i våra kreativa rum. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!