En riktig västkustsk designpärla för långa, soliga semesterdagar i många år framåt.

Stabil konstruktion, följsamt tyg och kvalitét som sticker ut – det, och förstås en gnutta av västkustsk charm, kännetecknar Solgungan. En solstol som vaggar efter dina rörelser.

Det är far Östen Andersson och son Martin Lingner som står bakom det familjeägda företaget som tillverkar solstolen.

– Vi har sommarstuga på Nordkoster utan väg och el och där har jag haft gott om tid att paddla och tänka. Varje sommar har jag funderat över hur våra två solstolar som vi haft kunde utvecklas och där föddes idén till Solgungan, förklarar Östen för Sköna hem.

Handla Solgungan hos Sköna hem Shopping

solstol solgunga
Klicka på plusset i bild eller på produkterna nedan för att handla, utcheckning sker med Klarna.

min nya kollektion

Gungstolar har funnits i alla tider, men Solgungans speciella design, med fyra samverkande leder som ställer sig in i det läge man önskar, har länge varit lite av en dold hemlighet. Östen såg själv gungfunktionen för första gången i Danmark för 40 år sedan och började många år senare att spåna vidare på dess design. Idag tillverkas Solgungan i Tibro i Västra Götaland och de mönstrade tygerna har tagits fram av konstnärerna William Morris och Nadia Wedin. Sköna hem är en av få återförsäljare där du hittar stolen.

Det som är enkelt och funktionellt är ofta det vackra

På vilket sätt värdesätter ni kvalitet?

– Jag (Östen) har renoverat några 1600- och 1700-talshus och blir alltid lycklig och djupt imponerad av den hantverksskicklighet man finner med dåtidens begränsade verktyg. Jag blir varm inombords när jag ser och kan känna på det fina arbete som gjorts av dåtidens hantverkare. När någon provsitter vår Solgunga och sakta stryker handen över armstödet vet jag att jag lyckats. En stol ska nämligen inte bara vara vacker att se på, utan även skön att sitta i. Det som är enkelt och funktionellt är ofta det vackra.

solgunga - en solstol som gungar.
Klicka på plusset i bild eller på produkterna för att handla, utcheckning sker med Klarna.

solgunga-2