Ovanför sängen är det lätt att utrymmet förblir tomt. Det är klart att det får vara det med. Men om du känner att det är för kalt och tomt ovanför sängen, har vi elva idéer på vad du kan sätta upp för att skapa mer liv och personlighet åt sovrummet.

1. Hyllor

Bildkälla: The Wonder Forest

Om du har utrymme i sovrummet kan du ställa sängen framför en hylla. Det ger dig även mer förvaring, samt får dig att se något fint ovanför sängen eller sänggaveln. På de hyllor som syns kan du till exempel ställa böcker, foton och blommor.

2. Tapet

Bildkälla: Lonny

För att få mer liv i rummet och för att få utrymmet ovanför sängen att kännas mindre tomt kan du sätta upp en tapet med ett fint mönster. En tapet med stort mönster är vågat utan att bli för mycket, som små mönster kan bli. Tapeten ovan innehåller också mycket negativt utrymme, i det här fallet vitt, vilket gör att det känns lite mindre överväldigande.

3. Vägghylla

Bildkälla: Nuevo Estilo

Om du inte har så stort sovrum att du får plats med hyllor bakom sängen som i punkt 1, är detta ett perfekt alternativ. Skruva upp en hylla över sängen och fyll den med saker du älskar och tycker är fina.

4. Abstrakt

Bildkälla: Inside Out

Abstrakta konstverk och installationer gör alltid ett statement. Det kan vara allt från stilrent till mer extravagant, men ger oavsett karaktär åt rummet. Välj om du vill att installationen ska vara blickfånget i rummet, eller om du vill att det mer ska komplettera den övriga inredningen.

5. Spegel

Som bekant ger speglar ett intryck av att rummet är större. En minimalistisk, rund spegel ser fantastisk ut när den hängs upp ovanför sängen.

6. Tyg

Om du inte vill göra en så stor förändring som att tapetsera en hel vägg, kan du hänga upp ett fint tyg på väggen. Textilier ger värme åt ett rum och ger det en mjukare känsla, så att hänga upp textilier på väggen ovanför sängen är inte en så knasig idé.

7. Textur

Om tyg inte känns rätt väg att gå kan du istället hänga upp en väggdekoration över sängen. Ge rummet en 70-tals känsla med en garndekoration som ovan. Du kan göra en själv om du känner för att pyssla, eller spana in inredningsbutiker. En väggdekoration med textur är ett roligt inslag i sovrummet.

8. Tavelvägg

Bildkälla: Lonny

Du kan förvandla ett helt rum med en tavelvägg, och ge det precis den känslan du vill åt. En tavelvägg är dessutom lätt att ändra på i och med att du kan byta ut motiven. Det gör det lättare om du till exempel vill följa årstiderna, eller om du bara gillar att dekorera om ofta. Här är några tips vad du ska tänka på när du skapar en tavelvägg.

9. Växter

Bildkälla: Branch Abode

Har du gröna fingrar och känner att du saknar växter i sovrummet kan det vara en god idé att pryda väggen ovanför sängen med. En växthylla högt ovanför sängen som låter växter bölja ner ger en mysig känsla till sovrummet.

10. Lampa

Bildkälla: Amber Lewis

Om du inte vill ha något som tar upp för mycket av utrymmet ovanför sängen kan en statementlampa vara rätt väg för dig att gå. Beroende på din smak och stil i rummet är det bara fantasin som sätter gränserna för hur lampan ska se ut. Industriell och stilren som ovan, eller mer utstickande och iögonfallande.

11. Korgar

Korgar med fina mönster och färger är ett roligt inslag i ett sovrum. Deras runda form passar fint ihop med ett mer hårt och rakt skrivbord som ovan.

Lär dig inreda med feng shui

  • Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare!
  • I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!