Du tillbringar ungefär en tredjedel av ditt liv med att sova. Det kan alltså vara värt att ägna ditt sovrum lite extra omsorg. Här är 7 tips på hur du kan göra ditt sovrum ännu sömnvänligare!

1. Skippa mattan

Visst är det mysigt att kunna sätta ned sina morgontrötta fötter på en fluffig matta på morgonen?
Men en matta vid sängen är av många anledningar inte någon särdeles god idé. En matta är en koncentration av damm och mögel som till och med den mest reguljära dammsugaranvändaren har svårt att helt bli kvitt. Ju mindre damm och mögel du andas in när du sover, när du är som mest sårbar, desto bättre!

2. Vädra

Det allra bästa är att hålla ett fönster öppet hela natten. En liten öppen fönsterglipa som släpper in frisk luft kan göra stor skillnad för luften du andas in under natten. Om du inte vill sova med öppet fönster kan det vara en god idé att vädra ordentligt några timmar innan du går och lägger dig.

3. Satsa på växter

Det finns många växter som är riktigt bra för luften i ditt sovrum. Det kan vara en bra idé att investera i en aloe vera-växt som utsöndrar syre och absorberar koldioxid nattetid – en riktig superväxt för sovrummet!

Foto: Ikea

Läs också: 5 växter som hjälper dig att sova

4. Håll det plotterfritt

Japp, du har hört det här förut men visst stämmer det: ju mindre plotter du har i ditt sovrum desto snabbare kommer du att slappna av inför nattsömnen. Det betyder inte att du måste ha det torrt eller spartanskt omkring dig, men försök undvika onödigt stök som distraherar dig från det du borde göra: slappna av. 

5. Omge dig med lugna färger

caparol by sköna hem airy

Färgen Airy ur kollektionen Caparol by Sköna hem.

Färgerna på dina lakan och väggar påverkar hur du sover mer än du tror. Lugna nyanser hjälper dig att komma till ro och somna. Färger som blått, grönt, lila och grått lugnar hjärtfrekvensen och sänker blodtrycket.

6. Satsa på rätt doft

Rätt doft i ditt sovrum kan göra mycket för sömnen. Vanilj och lavendel är två av de mest rogivande dofterna. Psykologer vid Wesleyan University har konstaterat att människor som inandas lavendeldoft innan läggdags sover mycket bättre. Även jasmindoften ska ge bättre sömnkvalitet.

7. Elektronikrensa

Det allra bästa är om du inte har dator eller TV där du sover, men bor du litet kan det såklart vara svårt att välja bort. Se då till att elektroniken är avstängd några timmar innan du ska sova. Försök också att låta bli att pilla med mobil och surfplatta innan läggdags. Det försämrar både din sömnlängd och dess kvalitet. När vi utsätter oss för skärmarnas blåa ljus påverkar det sömnhormonet melatonin och vi får svårare att somna in.

Läs mer: Inspiration – 17 riktigt mysiga sovrum

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.