Förmodligen är du ute efter ett mysigt sovrum. Det finns några saker att tänka på för att få det optimala sovrummet. Här kommer 8 smarta tips till dig som funderar på hur du ska inreda ditt sovrum.

Att inreda ett sovrum så det blir mysigt borde inte vara så svårt. Lite härlig sovrumsinredning, en fin sovrumslampa och kanske ett par härliga gardiner. Men nej, du får ändå inte riktigt till det? Kika igenom dessa små tips, och du ska se att ditt sovrum kommer bli det mysigaste rummet i hela hemmet!

Våra 8 bästa tips för ett sovrum i harmoni

1. Sovrum med blickfång

Börja med att välja ut det centrala blickfånget i ditt sovrum, för de allra flesta är det naturligtvis sängen, men kanske har du ett sovrum med en kakelugn eller ett stort fönster, eller fransk balkong. Utgå från ditt centrala blickfång när du ska inreda och skapa en känsla i sovrummet.

Sovrum med fransk balkong

Sovrum med kakelugn

2. Praktiskt sovrum

Tänk noga igenom hur du vill använda sovrummet. Förutom att sova kanske du vill titta på tv, läsa, umgås, klä på dig, sminka dig, fixa håret? Utgå från dina behov när du inreder med möbler, elkontakter och ljuskällor.

Sovrum med tv i fokus


Sminkspegel bredvid sängen

3. Sängens placering i sovrummet

Hur sover du som allra bäst? Behöver du becksvart, då kanske du inte vill ställa sängen precis vid fönstret, å andra sidan är du i behov av frisk luft och ljus, då kanske sängen passar alldeles utmärkt vid fönstret.

Sängen placerad mellan två fönster

4. Sovrumsmöbler

Tänk på att inte övermöblera, du behöver plats för att lätt kunna ta dig runt i rummet, blir det för trångt kan det skapa irritation.

Luftigt sovrum med mycket golvyta

5. Belysning i sovrummet

Tänk på belysningen. Du behöver förmodligen ordentligt med läsljus, och när du klär på dig under vinterhalvåret, men också mysljus när du vill varva ner på kvällen.

Just när vi sover är det skönt med ett mörklagt rum, men annars – släpp in det naturliga ljuset! Speglar hjälper till att sprida dagsljus i rummet, och ger en känsla av ökad rymd.

Sänggavel med punktbelysning

6. Sovrumsmöbler

Någonstans att sitta, förutom på sängen är trevligt att ha i sovrummet. Har du ett mindre sovrum räcker det med en liten stol, annars kanske det finns plats för en fåtölj eller mindre soffa. Detta gör att sovrummet blir mer än bara ett sovrum.

Sängen placerad i rummets mitt

7. Annorlunda lösningar i sovrummet

Har du möjlighet att möblera mer centrerat i rummet så gör det! Tänk på att sängen inte nödvändigtvis behöver stå mot en vägg. Möblera om och prova dig fram till den härligaste känslan i ditt sovrum.

8. Bädda för drömsömn

Neutrala färger som grått, vitt och natur ger ett lugnt intryck. Bädda sängen med vitt sänglinne à la hotellsvit. En enfärgad heltäckande matta, stoppad sänggavel och långa gardinlängder, hjälper till att dämpa ljud. Symmetri förstärker en harmonisk känsla, sängbord och lampor på var sida om sängen. Man kan förstärka det symmetriska med jämnt antal kuddar i sängen.

Bildkällor: ceridianindex.com, hemnet.se, tapja.com, houzz.co, homesickdesigns.com,  casasugar.com, ikea.com

Lär dig inreda med feng shui

  • Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare!
  • I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

NUVARANDE Inspiration till ditt sovrum – 8 smarta tips när du ska inreda ditt sovrum
NÄSTA Sköna Hem, november 2016