Att ha en prydlig och fräsch garderob är en av de mest tillfredsställande känslorna i världen. Men vägen dit är ofta allt annat än just tillfredsställande. Brukar du också ösa ut alla kläder på golvet, spara sådant du egentligen vet att du borde göra dig av med och bli nostalgisk? Du är inte ensam. Men det går faktiskt att rensa ut i garderoben på ett bra och effektivt sätt. Och när du väl har gjort det kommer det att kännas så skönt. Här är 9 tips som gör det lättare att strukturera din garderob.

1. Lägg ut ALLA plagg från garderoben på golvet/sängen/soffan.

rensa din garderob kasta allt på golvet

iStock

Genom att göra detta får du en bra överblick över hur mycket kläder du egentligen har. Förmodligen är det alldeles för mycket. Det är en bra insikt som gör det lättare att börja rensa.

2. Gå igenom en klädkategori i taget.

rensa garderoben olika kategorier
iStock

Börja med att gå igenom en typ av klädesplagg, till exempel tjocktröjor. På så vis kan du jämföra plaggen med varandra och se om du har för många, eller sådana som liknar varandra och som du egentligen inte behöver.

Läs också: 12 stadier du går igenom när du rensar ut hemma

3. Fråga dig själv: ”Har jag använt det här det senaste året?”

sortera garderob kläder du använder
 iStock

En gammal, men ack så viktig regel att följa när man rensar ut garderoben. Har du inte använt ett plagg på ett år så är risken ganska stor att plagget kommer ligga längst ned i en byrå i ytterligare ett år.

 

4. Fråga dig själv: ”Kommer jag verkligen att använda den i framtiden?”

rensa garderoben välja kläder
iStock

När man svarar ”nej” på frågan om man använt ett plagg det senaste året är det lätt att tänka att det inte gör något, eftersom man planerar använda plagget i framtiden. Men så är sällan fallet. Våga vara ärlig när du ställer dig frågan ”Kommer jag att använda det här plagget i framtiden?” och är svaret ”kanske” så är det bara att göra sig av med det.

5. Prova alla kläder du känner dig osäker på.

städa garderoben kasta plagg
iStock

Sitter klädesplagget bra eller vill du slita av det så fort du provar det? Om svaret är det senare så är det bara att säga ”hej då!”

Läs också: 9 enkla vanor att ta efter från personer som aldrig behöver storstäda

6. Gör tre högar: återvinn, sälj, skänk

rensa garderoben slänga plagg
iStock

Även om vissa klädesplagg inte längre fyller en funktion för dig så kommer de väl till hands på många andra ställen. Är ett plagg trasigt och slitet? Återvinn det! Nu för tiden har bland annat H&M klädinsamlingar som gör dina gamla trasor till nya kläder. Har du några riktiga guldkorn hemma som passar bättre någon annanstans? Sälj dem på loppis, Blocket eller Tradera. Resten kan du skänka till olika välgörenhetsorganisationer. Det är alltid uppskattat!

 

7. Gör EN till hög: skräddare

rensa garderoben skräddaren

iStock

Ofta är våra favoritplagg också de mest slitna. Trasiga dragkedjor, förstörd passform och noppor. Om så är fallet men du ändå vill behålla plagget: stoppa inte in det i garderoben igen. Lägg istället dessa plagg i en låda och lämna den hos en skräddare.

8. Gör ÄNNU en hög: sentimentalt värde


spara kläder nostalgi
iStock

Vi har alla några plagg i garderoben som vi bara inte vill göra oss av med, då de helt enkelt betyder för mycket för oss. Det kan vara en gammal balklänning, din pappas skinnjacka från 60-talet eller en kofta din mormor stickat. Det är okej att behålla dessa plagg om de är viktiga. Men de behöver inte ta plats i garderoben. Lägg dessa plagg i en låda och ställ undan dem på vinden. Det kan vara en låda som är till för just saker du håller varmt om hjärtat, inte bara kläder.

Läs också: 5 enkla förändringar alla borde göra inför våren

9. Tänk inte för mycket

rensa garderoben tips och råd

iStock

Plocka direkt ner kläder som du ska göra dig av med i en påse eller låda. Och titta inte i den igen! Om några dagar kommer du ha glömt att du ens hade dessa plagg i din ägo till att börja med.

Lycka till!

LÄS OCKSÅ:

Sovrumsinspiration – 61 enkla och snabba sätt att förnya ditt sovrum

Dags att rensa – här är 19 saker i ditt hem du kan slänga direkt

Ceder mot pälsängrar – så blir du av med skadedjur i garderoben

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.

NUVARANDE 9 handfasta knep som gör det lättare att rensa garderoben
NÄSTA Gör egen näring till trädgårdsblommorna – håller sig fina längre i vas