Hotellrum är inredda för maximal sovnjutning – så här fixar du den ombonade, lyxiga känslan i ditt eget sovrum.

Mjuka mattor, dämpad belysning och en säng som spelar huvudrollen i rummet. Så lyxigt och härligt går det att inreda sovrummet hemma också. Ulrica Hansson, inredningsarkitekt och kursledare på Sköna hems populära inredningskurser har just inrett ett sovrum i hotellstil åt en privatperson.

– Om vi börjar nerifrån: Det känns skönt för fötterna med en mjuk heltäckningsmatta. Det gör att man direkt får en varm, ombonad känsla. Ulrica väljer ofta en ljus, neutral färgskala och undviker mönster i sovrummet. I det senaste sovrummet valde hon en ljus, beige heltäcknings matta. Väggarna var vitmålade och till det valde hon en beige, skimrande mörkläggningsgardin från Mimou. Med gardiner som täcker från vägg till vägg och från tak till golv upplevs takhöjden som högre och rummet större.

sovrum_hotellsvit

– Om man väljer ett mörkläggningstyg som är vackert i sig, så behöver man inte ha ytterligare en gardin som täcker den. Om man vill kan man sy en bård på 30 cm nertill i en mörkare nyans av samma tyg, för en läcker effekt.

Mattan och gardinerna gör att ljudet i rummet dämpas, och generösa gardiner möjliggör ordentlig mörkläggning av rummet så att man kan sova riktigt gott. Sömnen och sängen är det viktigaste i ett hotellrum. Satsa på en komfortabel säng av god kvalitet, gärna en så kallad kontinentalmodell som har ett par lager av resårmadrasser och bygger lite högre. En säng ska hålla i 15–20 år.

– Att satsa på en bra madrass är att investera i sig själv och i sin kropp, menar Ulrica.

Välj en hög stoppad sänggavel till sängen. Sänggaveln får gärna vara överdimensionerad – i ett rum med 2,60 meter i takhöjd kan sänggaveln nå så högt upp som 1,80 meter från golvet.

– Vägghängd gavel eller en variant som står på golvet är en smaksak. Värt att tänka på är att en vägghängd stoppad gavel stjäl lite av sängens längd, eftersom man skjuter in sängen mot väggen under sänggaveln.

Typiskt för hotellsängar är att man har en sängkappa som ramar in sängen och täcker sängbenen. Den kan matcha sänggaveln, eller lakanen.

– Krispiga, vita lakan kombineras med fördel med en vit sängkappa.

Kuddarna är viktiga i hotellbäddningen, det ska vara många olika. Två ryggkuddar lutas mot sänggaveln, i måtten 90 x 50 cm. Sedan har man två vanliga sovkuddar, mått 60 x 50 cm. På eller framför dem placerar man mindre kuddar. Blanda material och färger, någon kudde kan vara mönstrad. Den lilla kudden kan vara mörkare för att ge en förankring för ögat.

– Välj lakan i hög kvalitet för en exklusiv känsla. Materialvalet beror på vad man trivs att sova i: krispig bomull, linne, flanell eller satin. I hotellbäddningen passar det med enfärgade, ljusa lakan, gärna med en broderad söm i en avvikande färg. En söm i silver- eller guldtråd känns påkostat.

Har man bäddat sängen med så härliga lakan, behövs inget överkast. Däremot kan man lägga en så kallad halvpläd över fotänden.

– Ett tips för en riktig prinsessan-på ärten-effekt är att ha ett extra dubbelsängstäcke med påslakan som man bäddar över sängen med i stället för överkast. Det blir riktigt fluffigt och härligt, säger Ulrica.

På vardera sidan om sängen ställer man sängbord med plats för ett par lampor, som helst ska vara dimbara. Mitt över dubbelsängen sätter man riktbara läslampor, antingen skruvas de upp på väggen eller på sänggaveln.

En taklampa behövs för allmänljus i rummet. Det kan med fördel vara en plafond. En kristallkrona eller armatur i boudoirstil ger mer lyxkänsla.

I hotellrum står ofta en fåtölj och ett litet bord. Om man vill ha ett nätt skrivbord i sovrummet, tänk på att inte ha för mycket arbetsmaterial framme, det stör intrycket och kan kännas stress ande. Som alternativ kan det vara fint att romantisera bordet och skapa en sminkhörna med en bordsspegel.

Läs också:

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

16 snabba husmorstips som fräschar upp ditt sovrum

Elegant sovrum i mjuka färgskalor

 

NUVARANDE Så fixar du hotellyx i ditt sovrum
NÄSTA Sovrumstrend – det perfekta sovrummet