Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Spridning av vägglöss ökar i Sverige – så gör du för att inte drabbas

Ett bett från vägglöss påminner om de röda utslag man kan få av myggor. Sanering av vägglöss kräver hjälp av en saneringsfirma. Just därför vill man inte dra på sig vägglöss. Den största spridningen av vägglöss sker via resor och second-handfynd. Så här gör du för att undvika vägglöss.

Vägglöss och ägg. Vägglössens ägg är ca 1 mm i storlek.

Att drabbas av vägglöss är ingen trevlig historia och vägglöss kan vara mycket svåra att bli av med. Signifikant för vägglöss är att de gömmer sig på dagen och kryper fram under natten för att söka föda i form av blod. Vägglössen dras till människans utandningsluft, så vägglusens föda ligger så att säga serverad och klar under natten (bed bug på engelska!).

LÄS OCKSÅ: Utrota mördarsniglar – här är de minst äckliga metoderna som funkar

Ett säkert tecken att man har drabbats av vägglöss är om man hittar spår av avföring i form av små svarta  prickar i sängen. För att bli av med vägglöss måste man anlita en saneringsfirma.

Under senare år har problemet med vägglöss ökat i hela västvärlden. Anledningen är dålig kunskap och (tyvärr) en hotellbransch som arbetar långsamt och som inte tagit problemet med vägglöss på allvar. Och nu ökar alltså problemet med vägglöss även i Sverige. Anledningen är ökade resvanor, samt vår förkärlek för second-handmarknaden.

Foto: Joel Carillet

Bett/utslag från vägglöss.

LÄS OCKSÅ: 7 bästa knepen för att bli av med silverfisk

Vägglöss – spridning via resor

Vägglöss sprids via vårt resande i allmänhet och via våra resväskor i synnerhet. Vägglössen gömmer sig om dagen och dras då till mörka och mysiga miljöer, så en öppen resväska är ett lika givet val som i madrassen eller andra små skrymslen som i tapetskarvar, väggpanel eller golvsocklar.

Bor du på hotell, undvik att få vägglöss i resväskan genom att inte placera packningen i eller under sängen. Är du riktigt orolig, ställ packningen i badkaret! Hårda resväskor är att föredra, men tänk på att ett blixtlås inte är ett garanterat hinder för en vägglus som kan ta sig genom papperstunna springor. För vidare försiktighetsåtgärd, packa gärna i tättslutande plastpåsar.

Det skadar inte att packa ner en liten ficklampa för okulärbesiktning om du är den riktigt oroliga typen. Kolla alla typer av veck, sömmar och springor i säng och sängram och alla skrymslen och vrår i möbler, speciellt de närmast sängen. Och förutom själva lusen, kika efter ägg och skal.

Enkelt bonustips: Redan innan du bokar hotell, kolla upp vilket hotell du bokar, har de haft eller har bekymmer med vägglöss? De flesta hotell finns betygssatta från andra hotellgäster på olika sajter.

När du kommer hem från resan är det bra om du kan packa upp utomhus. Tvätta och torktumla packningen direkt när du packar upp. Vägglössen dör vid 45 grader, och äggen vid 55 grader. Har du värmetåliga väskor samt bastu kan du ställa in dem i värmen, annars, plasta in väskorna innan du stuvar undan dem.

Vägglöss – spridning via second hand-fynd

Vägglöss kan också spridas via begagnade möbler och kläder. För att undvika att vägglössen sprids den vägen, tvätta alla second hand-kläder. Och försök kontrollera möbler med ficklampa. Mindre föremål kan värmebehandlas, till exempel i en bastu.

Så blir du av med vägglöss

För att bli av med vägglöss måste du kontakta en saneringsfirma. Men genom att arbeta proaktivt för att utesluta eventuell spridning av vägglöss gör så här:

– Kolla upp ditt  hotell, har de haft eller har problem med vägglöss?

– Använd hårda resväskor.

– Packa i tättslutande plastpåsar.

– Undvik att förvara packningen i eller under sängen.

När du kommer hem:

– Packa upp utomhus.

– Tvätta allt (vägglöss dör vid 45 grader och äggen koagulerar vid 55 grader).

Fakta vägglöss

Art: Vägglöss ligger egentligen inte under kategorin löss utan är en skalbagge (skinnbagge).

Spridning: Det räcker med en vägglus eller ett litet antal ägg för att det ska bli ett stort problem.

Bett: Vägglössens bett påminner om de röda utslag man kan få av myggor.

Tecken på att du är drabbad: Vägglöss lämnar alltid spår efter sig, skal, ägg, äggskal samt avföring i form av små svarta prickar.

Sanering: För att bli av med vägglöss måste man anlita en saneringsfirma.

Smittorisk: Det finns inget som visar på att sjukdomar kan spridas via vägglöss.

Överlevnad: Vuxna vägglöss kan överleva upp till 1,5 år utan föda.

Historia: Vägglöss har funnits i alla tider, men började bli ett problem då människan utvecklade fasta boplatser.

Vägglöss är inte ett tecken på dålig hygien, dock trivs vägglöss i "röriga" miljöer där de lätt kan hitta platser att gömma sig om dagen. Speciellt vid sanering är det viktigt att hålla så fritt och städat som möjligt i hemmet.

Källa