Att laga mat, äta och umgås ute är ett härligt sätt att ta tillvara sommaren. Här bjuder vi på 15 grymma råd när du ska planera och inreda uteköket!

Ju mer tid vi kan tillbringa utomhus på sommaren, desto bättre. I dag vill vi att uteplatsen ska spegla hemmet invändigt. Allt fler vill ha en matplats, en loungehörna – och ett utekök. Här vill vi laga mat, äta och umgås. Vi vill njuta av utemiljön, det är en plats att landa och ladda batterierna på.

utekök lada tips

Foto: Ikea

– Har man redan en grill är steget inte långt till ett enkelt utekök. Ett sidobord som avställningsyta intill grill­en, en kruka för redskap och en för färska kryddor. Där har du en grund, säger Karin Strandqvist Klein, träd­gårdsdesigner på Ting ute  &  inne i Trelleborg, och aktuell med en ny bok om utemiljö. Här bjuder hon på fler av sina smartaste tips.

15 bästa tipsen för ett perfekt utekök:

  1. Rama in uteköketOfta finns det en altan med matplats och en grill. Det är viktigt för rumskänslan, och för att ge vindskydd, att rama in grillen. En halvhög spaljévägg, eller stora krukor med höga växter är två förslag.
  2. Möblera uteköket för umgängeStäll inte grillen för långt ifrån matplatsen, så att den som grillar kan vara med och umgås. Det är trevligt att ställa en särskild ”drinkstol” i närheten av grillen för den som vill hålla kocken sällskap.

   utekök byggt för sällskap

   ”Vill du tjuvsmaka?” Foto: Livet hemma

  3. Håll utekök och hus i samma stilHur ska uteköket se ut? Titta på husets utseende – och på inredningen inomhus. Välj samma material, stil och färgskala. Det är härligt när känslan i stilen inomhus följer med när man går ut, och trevligt när uteplatsen också speglar personerna som bor i huset.
  4. Inred uteköket med olika öarPlacera ute­köket fritt utan tak, matplatsen skyddat med parasoll eller markis och loungehörnan ännu mer skyddat mot väder och vind, och gärna infravärme. Då förlängs utesäsongen.

   utekök med lusthus

   Varmt och härligt att krypa in i lusthuset! Bild: Skagerak

  5. Välj vädertåligtUtekökets bänkskiva kommer att utsättas för väder och vind vad du än väljer, så ta det du tycker om. Träbehandla så håller det. Zink blir bara vackrare. Betong är ett fantastiskt material i murar och bänkskivor och går att gjuta själv. En enkel och billig variant är att göra bänkskivan av vanliga cementplattor, 35 x 35 cm. De är vändbara, lätta att byta och är dessutom billiga. Laminatskivor är inte bra, eftersom de kan svälla och spricka. I samtliga fall använder man förstås en separat skärbräda för själva matlagningen.

LÄS OCKSÅ: Årets uteböbler 2018 – 29 vackra nyheter!

  1. Skärma av matplatsenBygg en låg vägg eller ”mur” av trä, lite bredare än en vanlig mur, som avskärmning mellan matplatsen och grillen. Med fördel byggs den av samma material som trädäcket. Ovanpå muren blir det en bra avställningsyta och grillen får en naturlig placering.

   utekök med mur

   Muren ramar in och är en perfekt avställningsyta. Foto: Anders Roos

  2. Dra fram vattenEnklast är att sätta i en diskho i ett sidobord och ansluta trädgårdsslangen. Att dra fram både varm- och kallvatten kan vara värt mödan för den som lagar mycket mat ute. Anslutningen måste gå att stänga av helt vintertid. Och glöm inte att leda avrinningen bort från huset.
   Utekök med grill, inspiration till utekök.

   Foto: Martin Cederblad

   Foto: Martin Cederblad

   Se hela köket i Sköna hems artikel: Lyxigt sommarkök med grill inspirerar till matlagning utomhus

  3. Dra fram el för belysning och köksmaskinerBelysning är självklart viktigt vid uteköket och matplatsen. Men det är också bra att kunna ta med mixern, eller kaffebryggaren, ut vid behov.

   utekök med belysning

   Tänd upp när skymningen faller. Foto: Livet hemma

  4. Utekök extra alltDet kanske inte är alla som vill ha det mest avancerade – men vill du baka bröd i vedeldad ugn, röka fisk i rökskåp, woka på en Muurikkagrill, ha utekylen full med drycker … det finns inga gränser för hur välutrustat uteköket kan bli.

   utekök grill muurika

   Foto: Martin Cederblad

  5. Skydda med ett takVill du ha ett fullt utrustat kök utomhus med kylskåp är det bäst att ha det under tak. Tänk på att grill­oset svärtar taket, så en skorsten är i så fall ett måste. Vattentäta skåp håller köksprylarna fräscha.

   utekök under tak

   Lyxkök! Foto: Jordens arkitekter

  6. Bygger du nytt? Tänk till!Tänk på att dra fram allt till trädgården, både el och vatten, redan när du bygger huset. Den dag det är dags att göra i ordning uteplatsen och uteköket är det bara att ansluta.
  7. Fixa gångbryggorVill du ha matplatsen längre ut i trädgården? Det är smart att hålla uteköket nära huvudbyggnaden och inneköket. Bind samman genom att bygga ut trädäcket med ”gångvägar” till där matplatsen är. Det är en skön känsla att kunna gå barfota hela vägen.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du en drömmigare uteplats – 7 knep

 1. Odla näraHa krukor med kryddor nära till hands vid uteköket. Det är också trevligt att odla lite sallad som går att nypa direkt till tallriken. I dag finns det jättetrevliga system för att odla kryddor och sallat direkt på bordet.

  utekök med kryddträdgård

  Foto: Hillerstorp

 2. Plantera ett trädÄr trädäcket stort och ödsligt, gör ett hål och plantera ett träd, bambu eller någon vintergrön buske. Med belysning i trädet blir det stämningsfullt när kvällen skymmer, och ett blickfång att titta på inifrån huset resten av året.LÄS OCKSÅ: 25 helt fantastiska uteduschar
 3. Gör det enkelt att kliva utLivet ute ska inte vara krångligt. Välj möbler som tål att stå ute året om. Textilier som står emot väta. Ha förvaringsbänkar eller förråd i närheten så att det är enkelt att ta fram och använda. Ha de viktigaste redskapen tillhands i uteköket.

  utekök, inspiration

  Foto: Martin Cederblad

Ur i Sköna hem nr 8, 2015.

 • Följ med till fashionabla Milano. Med vårt super-exklusiva program kommer vi bakom kulisserna på de trendigaste inrednings- & modehusen.
 • Träffa tongivande designers och gallerister. Och upplev helt utsökt shopping!
 • Njut av mäktig arkitektur, attraktiva konstskatter och delikata restauranger.
 • Vår kunniga ciceron Sofia Silfverstolpe guidar till Milanos mästerverk, i stort och smått.

Jag vill med!

 

NUVARANDE 15 bästa tipsen när du ska bygga utekök (och gör sommardrömmen sann!)
NÄSTA Fina väggar utan tavlor – kreativa idéer och inspiration!