Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyckas med dina sticklingar – så gör du!

Om du ändå ska plantera om och beskära dina krukväxter – passa på att ta sticklingar! En bra blomma att börja med är en pelargon men även elefantöra, monstera och murgröna är enkla växter att ta sticklingar på.

Foto: Andrea Danielsson

Att ta en stickling är att skära av en liten del av en växt och sticka ner i jord för att den ska rota sig och växa vidare. Här får du bästa tipsen på hur du skapar minikopior av dina favoritväxter!

1. Bästa sticklingen sitter i toppen

Titta på stjälken på din växt, där syns små ”bulor”. Det är knoppar som slår ut till blad. Skär av sticklingen under en sådan knopp, där kommer det sedan att växa ut rötter. Klipp, skär eller nyp av sticklingen från moderplantan. Sticklingen ska ha några blad och bladknoppar och vara cirka 5-10 cm hög. Har du klippt av en längre gren kan du dela upp den i flera sektioner med 3-4 bladpar var.

Den bästa sticklingen sitter i toppen, ta därför bort alla blad nertill på sticklingen och lämna 2-4 blad högst upp. Ju större stickling du tar desto jobbigare blir det för växten att skapa rötter.

2. Plantera sticklingar

När du har separerat sticklingen från moderplantan finns det två sätt att gå vidare. Antingen plantera i vatten eller i jord.

Plantera sticklingar i vatten

Sticklingar med hårda stjälkar passar bra i vatten för rotbildning. Sätt då fast plast över ett glas och gör hål i mitten. Stick ner sticklingens stjälk i vattnet, men inte så långt att bladen doppas.

För sticklingar med smalare stjälk kan det vara lite svårare att först plantera i vatten. Rötter behöver nämligen både vatten, syre och näring, och då får den bara det förstnämnda. I vatten skapas först vattenrötter som sedan måste ombildas i jorden, vilket tar lite längre tid. Har man otur kan sticklingen ruttna i vattnet, därför gäller det att hålla lite koll.

Foto: Marianne Krohn / Unsplash

Plantera sticklingar i jord

Ska du plantera sticklingar i jord kan det vara bra att de får torka lite när du precis skurit av stjälken. Det bästa är att använda luftig planteringsjord blandad med lite fint grus, en mager blandning av sand och jord. Fukta jorden innan du sätter i sticklingen så den inte åker upp när du vattnar. Sedan sticker du ned sticklingen så att den står stadigt.

Foto: Peter Zagar / Unsplash

3. Försök att hålla ett jämt klimat

Vattna försiktigt så att stammen inte ruttnar, men låt den inte heller torka ut. Det går att lägga över plast så att det blir som ett miniväxthus – men tänk på att vända på plasten dagligen annars blir det för mycket kondens. Det går också att ha smörgås- eller bakplåtspapper i stället för plast, då blir det inte lika fuktigt.

När den första roten har kommit kan det ofta dyka upp en knopp också. Det är viktigt att ta bort den, oavsett hur fin den är. Annars kommer sticklingen få svårare att klara sig.

Inom några veckor har sticklingen fått nya rötter och kan planteras om i större kruka, då vill den ha en mer näringsrik jord. Låt sticklingen fylla krukan med rötter innan du funderar på omplantering. Är du för snabb med flytten kan det bli för blött och syrefattigt och sticklingen hindras att skaffa mer rötter och växa.

Foto: Andrea Danielsson

Källa: Allt om Trädgård, Blomsterlandet, Odla.nu

LÄS MER: Därför ska du alltid ha ett kaffefilter i botten på dina krukor

LÄS MER: Så tar du hand om krukväxterna efter semestern