Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så skapar du en trädgård för skönhetsälskande latmaskar!

Släpp alla idéer om prunkande rabatter med mormorsväxter, om du bara är i stugan några få gånger per år. Satsa istället på den enkla och vildvuxna – men likaväl vackra trädgården.

Tjärblomster gör att ängen skiftar färg till lila i juni från att ha varit gul av gullvivor i maj.

Foto: Ellen Forsström

Sitt i grönskan, enkla sittplatser passar på naturtomten.

Kontraster gör trädgården spännande, här mellan det klippta och det friväxande.

Kejsarkronan är ståtlig och kan bli drygt en meter hög.

Foto: Ellen Forsström

Krollilja, smörblommor och lupiner – en rabatt där de planterade blandas med sådant som kommer upp av sig själv. Det gäller att avvakta. Se vad som växer och sedan avgöra om det ska få stanna kvar eller inte. Låt naturen vara med och skapa!

Det ska finnas tid att slappa och bara vara. Här spelar naturtomten sin viktiga roll. Den kräver kaffestunder, hängmattor och att kunna sitta och bara glo!

Foto: Sköna hem

En vandring en tidig morgon, när daggen ligger kvar, kan bjuda på rosdoft.

Här nästan följer grönskan med in. Ställ några korgar vid trappan och fyll den med blommor så blir glad varje gång du går in eller ut.

Växtstöd hämtade från naturen passar bra på en naturtomt. Lite runda stenar kring en enkel rabatt kan också vara fint.

Hjälp de växter som visar att de trivs att sprida sig

Tänk dig en kaffepaus på trappan. Du sluter händerna om den varma koppen och tittar ut över omgivningarna. Några pärlhyacinter har satt sig i gräset. Det är vår. Lönnen en bit ner i backen har fått små musöron. Du kan fortfarande se igenom kronan. På bänken i skuggan under trädet ligger gårdagens tidning kvar, lite skrynklig av nattfukt. Gången av natursten i gräset visar vägen ner mot brevlådan.

Vid stenmuren står den röda plåtlådan. Eller ja, den var röd en gång i tiden. Nu är den sliten av tidens tand. Fast inte lika gammal som stenarna i muren längs byvägen. De har mössor av mossa, några har ramlat ner i prasslande fjolårslöv. Här och där mitt bland de multnande lönnlöven blinkar det till i vitt. Några yrvakna vitsippor tittar upp. Liksom morgontidningen i brevlådan.

Ja, sådär kan det se ut. Ett stort träd, små blommor och så stenar. Det är allt som behövs. Att ha en naturtomt är att våga vara anspråkslös. Och eftertänksam. Att avhålla sig från att börja spränga och plana ut. Att vänta med att ta ner alla träd. Att bara vara har blivit en konst! Drömmen om det enkla livet förvandlas lätt till en arbetsam utmaning. Vips har vi skapat oss mer jobb än vi från början hade tänkt.

För risken är att du står där med en yta som bara ser anlagd ut och då har du genast skaffat dig en massa jobb. Då blir det ingen naturtomt, naturen är inte plan och hårt terrasserad. Nej, det sticker upp stenar och det sluttar hit och dit. Ta vara på det!

Om du bygger ett nytt fritidshus men vill ha en naturlig omgivning, en naturtomt, titta efter vad som redan finns. Lyft sedan fram det du tycker om. Det handlar om att utnyttja tomtens karaktär, nyttja väderstreck och nivåskillnader. Få det till något positivt. Att bjuda in till vandringar genom att klippa gångar, anlägga stentrappor av natursten och öppna upp utblickar mot omgivande landskap, kanske med hjälp av en enkel grind. Ställa dit en bänk att slå sig ner på. Känn sedan efter var det är skönt att sitta flera tillsammans, och gör enkla sittplatser där. Det duger gott att ställa stolarna direkt i gräset eller på några kalkstensplattor. Håll det enkelt. Komplettera de växter som redan finns på platsen med mer kultiverade av samma sort för att få in variation. Skapa inte skötselytor utan skapa kontakt med naturen. Sudda ut gränserna mellan trädgård och natur.

Att ha en naturtomt är att våga vara anspråkslös och eftertänksam

Det handlar om att förhöja den stämning som redan finns på platsen. En del kallar det för platsens själ. Man kan dra en parallell till de landskapsparker som engelsmännen anlade på 1700-talet. De lyfte fram det som var vackert, förstärkte det, satte tre träd i stället för ett. Resultatet blev ett slags förskönad natur. Så kan du också jobba. Ta bort stora granar som skuggar så att du får fram hasselbuskarna med sina vackra former. Då kommer ljuset ner och vitsipporna på marken blir fler.

På skogstomten vill vi ha det lite trolskt men samtidigt inte alltför kompakt. Lätta upp barrväxterna med några sirligare träd och plantera ljusa blommor som lyser upp, till exempel vita nävor, funkior med vita bladkanter som passar in bland ormbunkar och mossiga stenar. Lägg till daggkåpa med vattenpärlor i bladen. Låt murgröna och honungsrosor slingra sig upp i träden.

På strandtomten är det i stället öppet med härliga vyer. Här kan man fortsätta med det låga, som kattfot och lammöron. Men det kan också finnas behov av att täta till, för att få vindskydd, kanske plantera en tålig häck av en vindtålig ros.

Ja, nu har du förstått resonemanget, det gäller att jobba med platsen – inte emot. Låt förutsättningarna styra växtvalet. Det blir så mycket lättare då. Att sätta vattenälskande växter på torr mark leder bara till besvikelser. Titta på naturen runt omkring, vad ser du? Vackra ormbunkar? Några utropstecken i form av enar eller fågelbärsträd som blommar i vitt på våren? Fortsätt så, men med lite variation. Sätt ett körsbärsträd, några andra sorters ormbunkar och enar.

För att en trädgård ska vara lättskött måste växterna trivas. Sätt helt enkelt mer av de blommor och buskar som visar att de vill växa hos dig och som finns naturligt i omgivningarna. Hjälp de växter som visar att de trivs att sprida sig, som gullvivor, prästkragar, krolliljor, kungsljus, lupiner och storklockor. Vilka det blir beror på vilken jordmån du har. De som trivs självsår sig så småningom. Och dyker sedan upp där du minst anar.

Klipp inga häckar, låt dem växa fritt, det ser mer naturligt ut. Har du berg i dagen eller en gammal stenmur? Det är bara att tacka och ta emot. Låt mossan vara kvar. Även i gräsmattan om du nu vill ha en sådan. Annars går det bra att bara klippa gräset närmast huset och sedan gångar där du går som mest.

Spara träd som insekter kan bo i. Insekter som fåglarna kan äta för att sedan ge dig vacker fågelsång tillbaka. Lite pyssel är det alltid, även med en naturtomt. Det finns ingen trädgård som sköter sig själv, allt växer igen så snart utrymme ges. Röj kontinuerligt undan sly och pinnar. Om du vill skapa ängsmarker bör du slå gräset minst en gång per år. Helst två gånger, en kring midsommar och en i augusti. Sedan tas det slagna gräset bort eftersom ängen kräver mager jord. Men i övrigt, håll det enkelt. Släpp alla idéer om prunkande rabatter, om du bara är i stugan några få gånger per år.

Lite lättja vill vi ju gärna njuta av på sommarstället som vi kanske bara besöker några veckor om året. Då vill vi kunna strosa omkring och bara njuta av det som kommer upp. Flytta runt stolen dit det är som vackrast. Sitta i grönskan, omsluten av dofter och fågelsång.

Naturtomten kräver kaffestunder, hängmattor och konsten att kunna sitta och bara tomglo. Allt för att växter ska kunna sprida sig, mossan breda ut sig och en och annan sten åka på sniskan…

Läs mer:

Inspiration – 5 drömmiga sommarbuketter med pion, vallmo och rosor

19 fakta alla som älskar pioner borde känna till

Liljekonvaljer – 17 fakta alla som älskar liljekonvaljer borde känna till

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig