Vardagsrummet är näst efter köket oftast det centrala rummet i hemmet. Vardagsrummet ska vara inbjudande och härligt för alla. Här är 5 tips på hur du skapar det perfekta vardagsrummet.

Soffans position, något att vila blicken på, vikten av rätt matta, balans och känslan för detaljer är fem saker som kan vara bra att tänka på när du ska möblera ditt vardagsrum. Läs mer om de fem hemligheterna som skapar ett trivsamt vardagsrum.

1. Soffans position

inreda vardagsrum tips soffa

Foto: Mark Seelen

Soffan är ofta den största möbeln, och valet av soffans placering gör ofta hela skillnaden i vardagsrummet. En tumregel är att placera soffan så den välkomnar dig när du kommer in i rummet, alltså inte med ryggen mot besökaren. Finns det ingen valmöjlighet till detta, placera ett avlastningsbord med vackra stilleben på mot soffans rygg för att skapa ett välkomnande.

2. Skapa ett blickfång – med färg

Färg och form skapar liv i vardagsrummet.

Varje rum behöver något som fångar besökarens intresse, det kan vara en eldstad eller en vacker utsikt. Om du inte redan har något som sticker ut i vardagsrummet kan du skapa det genom en stor och maffig tavla, färgglada kuddar i soffan eller en större spegel på en utvald plats i vardagsrummet.

LÄS MER: 3 klassiska lampor till ditt vardagsrum – spana in!

3. Mattans betydelse

Var noga när du väljer matta till vardagsrummet.

Ett härligt vardagsrum kräver en härlig matta. Tänk efter noga hur du vill använda vardagsrummet innan du investerar i en matta. Ska den vara mjuk och fluffig för att skapa en välkomnande mysighet, ska mattan fungera som avgränsare mellan vardagsrummets olika delar? Tänk också på färgerna, hur mattan kommer matcha övrig inredning, ska den smälta in och knappt synas, eller ska mattan vara blickfånget i ditt vardagsrum?

4. Skapa en balans

Nylen vardagsrum vitt matta kuddar fåtölj sammet grön soffbord howardsoffa

Foto: Anne Nybleaus


Sträva efter att skapa balans i hela rummet. Har du en stor soffgrupp i enda delen av vardagsrummet, skapa en lite mindre sitt- eller myshörna i en annan del för att få upp balansen. Tänk även balans uppifrån och ner, vad har du på väggarna och i taket? Har du en stor taklampa i ena delen, balansera upp det med en golvlampa, lite större tavlor, en spegel, ett avlastningsbord med en större bordslampa osv. Tänk även på färgerna i rummet och hur dessa harmonierar med varandra.

5. Mjuka upp rummet

vardagsrum med rosa väggar, bröstpanel och stuckaturer och inredning från eilersen, svenskt tenn och layered

För att ditt vardagsrum ska kännas ”färdigt”, mjuka upp med detaljer. Massor av mjuka kuddar och filtar i soffan och gardiner. Våga mixa och matcha mönster! Tänk också på belysningen, istället för en endaste taklampa, möblera med punktbelysning: spotlights för tavlor, bords– och golvlampor för mysbelysning.

Tips! 5 vackra detaljer som höjer mysfaktorn rejält!

 1. Ljuslyktor med sirlig guldkant
  Vackra (och prisvärda!) lyktor från Bloomingville som trivs i alla hem. Den varmt guldiga kantens blänk höjer mysfaktorn rejält! Läs mer och köp här.
  vardagsrum inspiration ljuslykta grå bloomingville guldkant
 2. Mjukaste pläden i mohair
  Lawrence i tidlösa färgen Pearl är en vackert glansig pläd i 100% supermjuk mohair från Sydafrika. Gosig att krypa in under år efter år. Läs mer och köp här.
  vardagsrum inspiration pläd mohair himla
 3. Taklampa i trendig, luftig & ledig look
  Dalsland taklampa från Himla är sydd i tunt transparent hellinne som sprider mjuk stämning i rummet. Läs mer och köp här.
  vardagsrum inspiration taklampa himla dalsland vit linne
 4. Superknepet: djurmönster!
  Enligt feng shuin tillhör djurmönster eldelementet och är ett pangtrick för att få in värme och mysfaktor i ett rum. Det här djurfläckiga kuddfodralet ur Sköna hem collection går i sobra gråtoner. Läs mer och köp här.
  vardagsrum inspiration kudde sköna hem collection
 5. Mysigt ljus och blänkande mässing
  Den här fina lyktan i mässing från Day home  sprider så fina ljusmönster på soffbordet eller väggarna. Läs mer och köp här.
  vardagsrum inspiration lykta massing day home

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)