Det finns vissa knep som gör valet av matta mycket enklare, och inredningen mycket mer lyckad. Lär av inredningsproffsens smartaste knep!

1. Matta under matbordet

moblera_med_mattor1

Foto: Anne Nyblaeus

Mattan under matbordet ska sticka ut cirka 60 – 80 centimeter mätt från bordskanten. Då ryms alla stolsbenen på mattan när man sitter ner vid bordet, och det är lätt att skjuta stolen in och ut. ”När du ska köpa matta  – börja med att mäta rummet och mäta upp hur stor matta du behöver. Det är lätt hänt att man köper för liten matta  annars”, säger inredningsarkitekt Ulrica Hansson, kursledare på Sköna hems inredningskurser.

LÄS OCKSÅ: Sköna hems inredningskurser – för dig som är extra inresserad av inredning och vill lära dig mer!

2. Matta under sängen

moblera_med_mattor3

Mattan i sovrummet, och om man väljer att lägga den under sängen bör sticka ut cirka 60 centimeter så att man kan gå på mattan runt sängen. För en 180-säng passar en matta på 200×300 centimeter, då ligger mattan under cirka 3/4 av sängen. Här har vi lagt ihop flera mattor till en större storlek. Det blir vanligare med riktigt stora mattor i butikerna. Det är också möjligt att buda hem större, fina mattor via exempelvis lauritz.com, auctionnet.se, barnebys.se. Ett knep är att köpa två likadana mattor och tejpa ihop dem på baksidan med silvertejp. Om mattorna har lugg så syns inte skarven så väl.

3. Matta på matta

moblera_med_mattor4

”Rum i rummet”– knepet innebär att man har en överdimensionerad  matta så alla möbler (med alla ben) ryms på mattan. Det skapar en illusion av ett rum i vardagsrummet, som en ö på ett golvhav. Här är det den underliggande jutemattan som är ön. En mer dekorativ matta ligger framför soffan. När man har en mindre matta är det så här den ska ligga, framför soffans ben.

4. Matta som en ö

moblera_med_mattor2

Även här är mattan så stor att alla möbler ryms ovanpå. Med mattor i rummet blir atmosfären varmare och mjukare, och ljud dämpas. När du väljer färg på mattan, tänk på att både för ljusa och för mörka färger är mer känsliga för smuts och damm. Om du ska ha flera mattor i samma rum så är det bra att välja samma struktur i materialet, och variera färgerna.

5. Matta vid hörnsoffan

moblera_med_mattor5

En bra tumregel om du vill ha en matta vid hörnsoffan eller schäslongen så ska mattan sticka in 1/4 – 1/2 av soffans djup för att förankra soffan.

Av: Monika Stålberg

Varsågoda, ett urval av vackra mattor till alla rum!

NUVARANDE 5 sätt att möblera med mattor
NÄSTA Effektivaste propplösaren – så gör du rent ditt avlopp med bakpulver