Det här med att hänga gardiner. Det kanske går av ren slentrian, samma gamla gardinstång som har hängt där år efter år till exempel. Men med några små justeringar och bra förberedelser så kan dina gardiner göra underverk för hela rummet.

Rätt typ av gardiner upphängda enligt konstens alla regler kommer tillföra så mycket till ditt hem. Det gäller bara att ha koll på det där med konstens alla regler.

För att dina gardiner ska komma helt till sin rätt så finns det faktiskt några tumregler som kan vara bra att ha i minnet när textilen ska hängas upp – och andra smarta tips som lyfter den klassiskt hellånga gardinen till en roligare, mindre konventionell del av inredningen.

7 vanliga misstag att undvika när du hänger gardiner

1. Fel mått på dina gardiner

Det första misstaget är att inte mäta ordentligt. Och det är nödvändigtvis inte fönstermåttet som ska tas, utan snarare vilken bredd och längd du vill ha på gardinen.

Gardiner från golv till tak för extra ljusinsläpp

 2. Du hänger dina gardiner för lågt

Oftast vinner ett fönster, och därmed hela rummet en hel del genom att inte sätta en gardin som följer fönstrets mått. Lyft gardinstången mot taket för mer rymd.

Det finns inga tabun om man gillar textil och vill rama in sitt fönster. Bor du litet eller har lite ljusinsläpp går det ändå att få en generös gardin att fungera. En hellång gardin som får hänga från tak till golv gör dessutom att takhöjden känns mer tilltagen.

Gardiner som sitter för lågt - glöm inte heller att sy upp gardinerna om de är för långa.

3. Du hänger dina gardiner för smalt

Samma regel som att inte hänga för lågt, gäller när det kommer till bredden. Både fönstret och rummet vinner på att öppna upp, vilket du gör om du flyttar gardinen åt sidorna. Tänk både uppåt och åt sidorna alltså.

För att lyckas med generösa gardiner och samtidigt bevara ljusinsläppet är att hänga dem så långt ut vid sidorna om fönstret som du tycker funkar. Använd en gardinstång som går att anpassa i längd och prova hur långt ut vid sidorna av fönstret den behöver komma, innan borr och skruv kommer fram.

Det kan också vara fint att använda en enda våd på ena sidan av fönstret, med ett snyggt omtag till. Prova dig fram!

Gardiner som hänger för smalt

 4. För korta gardiner

Ett par gardiner som är tänkt att vara fullängd ser ut ungefär som ett par lite för korta byxor om man misslyckas med mätningen (se punkt 1).

För korta gardiner

5. Dina gardiner fyller upp för dåligt

Nu är de flesta gardiner som finns i handeln hyfsat anpassade efter normala fönster vad gäller bredd på tyg. Men om du har ett bredare fönsterparti, köp hellre dubbel uppsättning gardiner för att undvika två små smala tarmar som hänger lite ledsamt i varsitt hörn.

För att göra en ”generös” uppsättning får man mycket effekt genom att använda en och en halv våd, eller till och med en dubbel, till en gardinlängd. Skarven mellan de båda tygstyckena försvinner diskret i gardinens veck.

För smala gardiner

6. Skrynkliga gardiner

Visst lockar det att hänga upp ostrukna gardiner och tänka att de ”hänger till sig” efter några dagar, vilket de inte gör. Det är helt klart mödan värt att stryka gardinerna innan upphängning.

Skrynkliga gardiner

7. Har du tänkt på gardinstången?

Det finns ett stort utbud när det kommer till olika gardinstänger. Och ibland kan det vara upphängningen som gör hela upplevelsen. Titta på din stil och ditt rum, vilken gardinstång passar just här?

Vill man göra intrycket mjukt textilt men ändå lätt är en idé att använda sig av textil i tunna lager på lager, med en enkel fästanordning som matchar i stil.

Felaktig gardinstång

Glöm inte att sy upp dina gardiner om de är för långa.

Källa: housebeautiful.com

Välj rätt gardin – olika typer av gardiner

Släta, enkla och praktiska, eller dubbelfodrat, frasigt luxuösa? Ja, vilken typ av gardin du bör välja hänger på tycke, smak och krav på funktion.

Satsa gärna en extra slant på god kvalitet. Att det kostar lite mer lönar sig i längden då du får en gardin som faller fint och håller måttet länge. Och du slipper att byta ut gardinen för en så trist anledning som att den tappat formen och färgen.

Hissgardiner

Klassisk gardin som kan ge allt från en romantisk 1700-tals-känsla till en mer rustik lantlig känsla. Ramar in fönstret fint samtidigt som den ger solskydd då den går att hissa upp och ner. Finns i en mängd olika stilar.

Gardiner – veckbandslängder

gardiner hanklängder - veckbandslängder

Veckbandslängder syftar till gardinupphängningen och ger en klassisk, elegant och böljande upphängning med perfekta veck.

Gardiner – kanallängder

gardiner kanallängder

Kanallängder är gardiner med en sydd kanal som träs runt gardinstången. Du kan själv välja hur mycket rynkor du vill ha genom att dra ut gardinen alternativt trycka ihop den.

Gardiner – knytbandslängder

gardiner knytbandslängder

En levande och romantisk gardin som hängs upp med hjälpa av knytband som knyts om gardinstången.

Gardinkappa

gardinkappa

En klassisk gardin som ramar in ett fönster utan att ta för stor plats.

Panellängder

panellängder

Panelgardiner eller panellängder som de också kallas är en gardintyp som passar till alla tillfällen. Det är en enkel gardin, men om man har fler paneler i samma fönster kan man skapa en personlig gardinupphängning. Hängivna panelgardin-entusiaster använder minst två panellängder på varje sida för att kombinera olika färger och mönster.

Alla gardiner från Ellos.

Lär dig att kombinera färger som ett proffs

• Lär dig hur färger kan skapa harmoni.
• Så funkar färgcirkeln & NCS-systemet.
• Du får bästa tipsen av Hildur Blad, inredare och färgexpert.

Läs mer och beställ HÄR.

NUVARANDE Så hänger du gardiner för bästa resultat (undvik dessa 7 misstag)
NÄSTA 200 träd gör de här lägenheterna i Turin till något alldeles extra