Det här med att hänga gardiner. Det kanske går av ren slentrian, samma gamla gardinstång som har hängt där år efter år till exempel. Men med några små justeringar och bra förberedelser så kan dina gardiner göra underverk för hela rummet.

Rätt gardiner upphängda på ett vackert vis kan förändra hela rummet!
För att dina gardiner ska komma helt till sin rätt finns det några tumregler som kan vara bra att ha i minnet när längderna ska hängas upp – och andra smarta tips som lyfter den klassiskt hellånga gardinen till en roligare accessoar i ditt hem!

7 vanliga misstag att undvika när du hänger gardiner

1. Fel mått på dina gardiner

Det första misstaget är att inte mäta ordentligt. Och det är nödvändigtvis inte fönstermåttet som ska tas, utan snarare vilken bredd och längd du vill ha på själva gardinen!

Gardiner från golv till tak för extra ljusinsläpp

 2. Du hänger dina gardiner för lågt (trolla fram takhöjd!)

Oftast vinner ett fönster, och hela rummet, på att inte gardinen skymmer rutorna (och ljusflödet). Höj gardinstången en bit mot taket för mer rymd.
Gillar du mycket gardintyg, men har små fönster kan du passa på att trolla med gardinerna! Häng gardinerna ända uppifrån taket – det får takhöjden att upplevas så mycket högre.

gardiner hänga från taket

Foto: Himla

3. Du hänger dina gardiner för fönstret

Samma regel som att inte hänga för lågt, gäller när det kommer till bredden. Både fönstret och rummet vinner på att öppna upp fönstret, vilket du gör om du flyttar gardinen åt sidorna. Kanske till och med helt vid sidan om fönstret?
Använd en gardinstång som går att anpassa i längd och prova hur långt ut vid sidorna av fönstret gardinen behöver komma, innan borr och skruv kommer fram. Perfekt knep om du vill ha lyxigt tunga sammetsgardiner, mörkläggningsgardiner eller andra tjockare tyger.

gardin hänga knep vid sidan om fönstret

 4. För korta gardiner

Ett par gardiner som är tänkt att vara fullängd ser ut ungefär som ett par för korta byxor – ängsliga och krympta. Gardiner ska minst nå till någon centimeter ovanför golvytan.

För korta gardiner

5. Dina gardiner fyller upp för dåligt

Nu är de flesta gardiner som finns i handeln hyfsat anpassade efter normala fönster vad gäller bredd på tyg. Men om du har ett bredare fönsterparti, köp gardiner med dubbel bredd för att undvika två små smala tarmar som hänger lite ledsamt i varsitt hörn. Finns inte gardinen i dubbel bredd kan du köpa två, skarven mellan de båda gardinerna försvinner diskret i vecken.

För smala gardiner

6. Skrynkliga gardiner

Visst lockar det att hänga upp ostrukna gardiner och tänka att de ”hänger till sig” efter några dagar, vilket de inte gör. Det är helt klart mödan värt att stryka gardinerna innan upphängning.

Skrynkliga gardiner

7. Du missar att tänka gardinstång

Det finns faktiskt ett enormt utbud av olika gardinstänger. Och ibland kan det vara upphängningen som gör hela upplevelsen. Titta på din stil och ditt rum, vilken gardinstång passar just här? Kanske en skena runt hörnet mjukar upp hela rummet?

 5bb475b48e50b 5bb475b48e56btips gardin forbi rummets horn.jpg

Foto: Ellos

5 vackra gardiner av helt olika modeller

Charmiga hissardiner, gardiner med knytband eller längder med perfekta veck. Ja, vilken typ av gardin du bör välja hänger på tycke, smak och krav på funktion.

 1. Hissgardin som passar alla hem!
  En klassisk hissgardin är lika fin för romantisk 1700-tals-känsla som en modern rustik känsla. Hissgardinen ger solskydd då den går att hissa upp och ner. Stilrena hissgardinen Ebba från Himla passar de flesta rum, läs mer och köp här.
  hissgardin ebba himla
 2. Luftiga veckbandslängder
  Veckbandslängder ger en klassisk, elegant och böljande upphängning med perfekta veck. Enkelt att haka på och av! Supertunna veckbandslängden ”Mother of pearl” låter  ljuset flöda in. Läs mer och kör här.
  veckbandslängd dalsland pearl
 3. Lediga gardiner med knytband
  En levande och romantisk gardin som hängs upp med hjälp av knytband som knyts om gardinstången. De här vackra i hellinne heter ”Soul” och har ett fantastiskt fall. Läs mer och köp här.
  knytbandslängd gardin med knytband himla
 4. Kanallängder – perfekt för spetsgardiner
  Kanaler som du trär gardinstången igenom ger en klassisk look och av naturliga skäl passar det perfekt om du vill ha skira spetsgardiner. Den här moderna tappningen heter Sara och är riktigt prisvärda, läs mer och köp här.
  gardin hänga kanallängd sara
 5. Gardinkappa – ombonat men luftigt
  En nätt kappa är perfekt om du vill ha den ombonade känslan och rama in fönstret fint, men inte drapera rummet med en massa tyg. Den här enkla kappan finns i flera färger, läs mer och köp här.
  gardin hänga kappa

 

 

Lär dig att kombinera färger som ett proffs

• Lär dig hur färger kan skapa harmoni.
• Så funkar färgcirkeln & NCS-systemet.
• Du får bästa tipsen av Hildur Blad, inredare och färgexpert.

Läs mer och beställ HÄR.