Att inreda små ytor kan vara trixigt, särskilt när det kommer till vardagsrummet eftersom det ofta är en central del i hemmet. Här är några tips och inredningsidéer för dig som har ett litet vardagsrum.

1. Spegel, spegel på väggen där

Speglar är ett av de bästa sätten för att få ett litet utrymme att se och kännas mer öppet och större. En stor statement-spegel funkar super, men något som vi ser mer och mer är även spegelväggar där många mindre speglar får ta plats på samma vägg.

2. Fyll upp rummet

I ett litet rum kan det kännas läskigt att ta in stora möbler, men det är det inte. En stor hörnsoffa som kramar väggarna ger dig ett rum som gör plats åt många personer, och som känns välkomnande och mysigt.

3. Färgexplosion

Ett knep för att undvika att tänka på att vardagsrummet är litet är att hela tiden hålla ögonen i rörelse. Satsa på mycket mönster och färger så man hela tiden har något nytt att upptäcka.

4. Satsa på linjer

Försök implementera geometriska och linjära prints. Det ger ett litet utrymme en känsla av struktur medan det också adderar en illusion av längd och bredd.

5. Gör det bästa av osymmetriska vinklar

Har ditt vardagsrum en sne vägg? Dra uppmärksamhet till den vägg som istället är rak, men hjälp av exempelvis en fondtapet eller en tavelvägg.

Foto: Cim Ek, Alvhem

6. Strunta i ben

Tv-bänk är en typisk möbel som finns i vardagsrum. Det, och andra förvaringsutrymmen runt väggarna, kan du med fördel välja benlösa. Häng istället upp dem direkt på väggen. Svävande, stora möbler som en tv-bänk lurar ögat att tro att mindre utrymme tagits upp eftersom golvytan är fri.

7. En vägg av böcker

Överväg att förvandla en vägg i vardagsrummet till en inbyggd bokhylla. Det kommer ge massor av förvaringsmöjligheter, samtidigt som det ger en lyxig effekt. Det är dessutom perfekt om du läser mycket och behöver mer förvaring för dina böcker.

8. Gardiner från tak till golv

Gardiner är det snabbaste sättet att addera höjd till ett rum. Häng gardinerna precis där väggen möter taket, och låt de gå ända ner till golvet.

9. Glöm inte bort oanvända ytor

Har du fönster i vardagsrummet som det bara står en liten växt på? Utnyttja fönsterbrädorna mer! Ställ dit böcker, prydnadssaker eller fler växter.

Lär dig inreda med feng shui

• Fen shui-konsulten Jannice Wistrand berättar om sitt inspirerande och harmoniska hem inrett med feng shuins verktyg.
• Du får ett arbetsmaterial som hjälper dig att själv inreda med feng shui.

Läs mer och beställ HÄR.

NUVARANDE 9 inredningsidéer för dig som har ett litet vardagsrum
NÄSTA 5 saker att göra för att hemmet ska se fint ut på några minuter