Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så styr du upp förrådet – Förvaringsdrottningens bästa knep

Snart ska vintersakerna packas ner i kartonger igen och ljusare inredning plockas fram. Främst försöker många fokusera på att rensa i sin källare och vindsförråd på våren. Förvaringsdrottningen Paulina Draganja ger Sköna hems läsare sina bästa tips.

Paulina Draganja kallar sig själv för en riktig förvaringsnörd och har gjort sig känd via sin blogg Förvaringsdrottningen där hon tipsar om hur man organiserar sitt hem. Men hur tar man tag i sin källare och hur packar man sina saker på bästa möjliga sätt? Paulina reder ut det hela för er läsare i en intervju.

Det finns ju mycket som bara ligger där utan att det kommer till användning. Hur länge ska man spara det?

– Jag tycker att man ska försöka göra sig av med saker som inte används kontinuerligt. De flesta föremål förlorar i värde, så ju snabbare man fattar ett ”göra sig av med” beslut desto bättre. Dessutom kostar det att förvara – både i tid (acka, bära upp i förrådet, flytta på) och pengar (egna förrådet ingår i bostadskostnaden, externt förråd kostar extra). För att kunna komma fram till det beslutet så kanske man behöver något år i början, men ju oftare man rensar desto bättre blir man på att fatta dessa beslut och då behövs kanske inte ett år utan man kommer att veta av erfarenhet vad man kommer att behöva framöver och inte och man får lättare att göra sig av med saker generellt.

Men när är det dags att göra sig av med saker?

– Jag tycker som sagt att man ska försöka att rensa kontinuerligt. Det skriver jag mycket om i min nya bok. Bäst att avsätta en plats för detta i sin garderob. En extra hylla högst upp i garderoben exempelvis där man lägger kläder som man är osäker på, inte lägre gillar eller passar i. Denna mellanlandningsstation kan samtidigt fungera som ett slags utvärderingsställe som man får plocka ifrån ifall man har ändrat sig. Men det gör man vanligtvis inte. När den lådan eller hyllan är full är det dags att göra sig av med sakerna för gott.

Vad bör inte förvaras i källare och vindsförråd?

– Även om vinds- och förrådsutrymmet omfattas om hemförsäkringen så täcker inte den stöldbegärlig egendom som exempelvis värdefull konst, antika föremål eller ny elektronik. Det är även värt att tänka efter vilka saker som har affektionsvärde för en själv, som foton exempelvis. Affektionsvärdet kan vara större än vad hemförsäkringen täcker. Brandfarliga varor ska inte heller förvaras på vinden eller i källaren. Man ska även tänka på temperaturväxlingar och luftfuktighet i förråd och källare, så att de saker man förvarar där ska tåla detta.

Hur ofta bör man rensa i förrådet eller i källaren?

– En gång per år vore ju toppen, men det är det nog få som gör. Men vad sägs om när man börjar få ont om plats? Då är det definitivt läge.

Paulina Draganja är väldigt duktig på förvaring. Bild: Ulf Huett
Paulina Draganja är väldigt duktig på förvaring. Bild: Ulf Huett Foto: Pearl

Ska man förvara sina kläder efter säsong?

– Ja, man ska definitivt förvara dem efter säsong. Dessa kläder ska man som sagt packa i vakuumpåsar innan man lägger dem på vinden eller i källaren. De tar då mindre plats och man blir av med den där förrådslukten. Barnkläder ska man förvara efter storlek och årstid, då hittar man lättare.

I vad ska man förvara sina andra tillhörigheter?

– Det beror på förutsättningarna i förrådet eller på vinden, vad det är för saker och om man behöver komma åt dem. Minnessaker exempelvis kan ligga i plast- eller flyttlådor. Är det kläder så är det säkrast att lägga dem i vakuumpåsar först så att malen inte kommer åt dem. Saker som vi vill komma åt någorlunda regelbundet kan förvaras i stapelbara och utdragbara lådor så att vi även kommer åt innehållet längst ner utan att flytta på alla ovanstående lådor. Är förrådet fuktigt är plastlådor kanske att föredra.

Hur placerar man sina saker i sitt källar– eller vindsförråd?

– Man ska placera det som man använder (säsongsartiklar och kläder, saker som man hämtar då och då) längre fram och det som man inte använder (minnessaker med mera) längst bak.

Längre saker då, som gardinstänger och skidor?

– De ställer man upprätt. Eller gör en hylla högst upp vid taket och lägger dem där.

Nu till det jobbiga – hur tar man tag i rensningen?

– Att få med sig resten av familjen är nyckeln, om man har en familj vill säga. Det är ett så pass stort projekt att man inte vill göra det själv. Och eftersom det är just det så borde man avsätta gott om tid (minst en dag) och bestämma hur man ska fira när det är klart. Och boka in det i kalendern så att det blir av! Då blir det helt plötsligt en familjeaktivitet.

Paulina Draganjas bok "Förvara smart – organisera ditt hem".
Paulina Draganjas bok "Förvara smart – organisera ditt hem".

LÄS MER: 

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

Årets hetaste inredningstrend 2020 – softad retroflirt