Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Designklassiker: National Geographic-skåpet

Möbelformgivaren Mats Theselius National Geographic-skåp är en designklassiker.

Det hela började med att konstnären och möbelformgivaren Mats Theselius under en preiod på 1980-talet skulle sluta röka. Nikotinsuget stillade han genom att sträckläsa National Geographic, den världsberömda tidskriften – om djurliv, natur och främmande kulturer – med lysande gula omslag.

Tidskrifterna blev så betydelsfulla att tanken på att göra ett speciellt skåp föddes.

I samma veva hade Mats Theselius träffat Sven Lundh på Källemo och efter att den första aluminiumfåtöljen och några efterföljare satts i produktion var det dags för hans gula hyllning till tidskriften.

Det är en mycket enkel tanke som ligger till grund för skåpet, har kritikern Jan Åhman konstaterat. Tanken går tillbaka till förra sekelskiftet då den danske arkitekten och formgivaren Kaare Klint menade att en möbel måste planeras med utgångspunkt i dess tänkta innehåll. Det högsmala skåpet är också mycket noga genomtänkt och rymmer inom måtten 171x57x22 cm exakt 25 årgångar av tidskriften. På möbelmässan i Milano 1991 uppmärksammades det internationellt.

– New York Times skrev en artikel och det blev stor uppståndelse. Någon på Statens industriverk hade räknat lite och menat att potentialen på skåpet var så stort att Källemo skulle kunna sälja cirka 10 000 skåp per år under en 50-års period. Ett snabbt överslag gav mig ett par hundra miljoner i royalty ... Vi fick alla hybris, berättar han i boken Personakt Sven Lundh.

På National Geographics redaktion blev man misstänksam när man först hörde talas om Theselius skåp. Var han ute och renomésnyltade? Men man ändrade sig snart. Skåpet var ju tvärtom en marknadsförare av tidskriften.