Designklassiker: Noguchi

Isamu Noguchi tog fram prototypen till sitt berömda soffbord men hann bli kopierad innan det togs i produktion. Han hämnades genom att göra en egen variant av designklassikern.

Formgivare: Isamu Noguchi

När: 1944.

Ursprungsland: USA.

 

"Allt är skulptur", förklarade Isamu Nogushi. "Varje material, varje fri idé som skapas i rummet, betraktar jag som en skulptur."

Hans bord i valnöt och glas är också en av 1900-talets mest skulpturala möbler, ett möte mellan funktion och konst. I perfekt balans, både bokstavligt och bildligt.

Isamu Noguchi (1904-88) föddes i Los Angeles men tillbringade sina första 13 levnadsår i Japan innan han med föräldrarna återvände till USA. Efter konststudier arbetade han som assistent i Paris åt skulptören Constantin Brancusi, studerade tuschteckning i Kina och arbetade med keramik i Japan.

Historien om bordet tar sin början 1939 då Noguchi tillsammans med konstnären Georgia O´Keeffe åkte till Hawaii för att fotografera en annonskampanj. I samband med resan träffade han en möbelformgivare som bad honom göra ett soffbord till dennes hem. Tiden gick och "jag designade  en liten modell i plast, men hörde inget av honom innan jag for västerut" mindes Noguchi.

Efter en tid fick Noguchi till sin förvåning se en variant av sitt lilla bord i en annnons för möbelformgivning och den brittiskfödde designern Robsjohn-Gibbings. När Noguchi protesterade mot tilltaget med kopian fick han till svar att vem som helst kunde göra ett trebent bord.

"Som hämnd gjorde jag min egen variant av mitt eget bord". Den nya varianten visades som illustration till en artikel om "Hur man gör ett bord" av möbeldesignern George Nelson. Nelson hade besökt sin vän i dennes ateljé och sett honom arbeta på det märkliga bordet.

Noguchi hade skurit till en skiva klarglas och lagt över basen som bestod av två identiska  träbitar. Nelson gillade den organiska formen och han bidrog också till att Herman Miller några år senare satte bordet i produktion.

Isamu Noguchi verkade under sin livsbana främst  som skulptör. Efter andra världskriget  reste han till Japan där han 1951 skapade  sin första Akari-lampa i papper  och bambu. Även lamporna, som Noguchi  arbetade med återstoden av sitt liv tillverkas fortfarande.