Det finns soffbord i marmor, glas och betong bara för att nämna några. Så många soffbord, och så många val! Här är en lista som förhoppningsvis kan hjälpa dig att sortera bland alla olika varianter av soffbord som finns på marknaden.

Ett soffbord är ett bord som står i direkt anslutning till en soffa, vanligtvis i ett vardagsrum. Inga konstigheter och helt logiskt! Men när det gäller det här med att välja soffbord är det plötsligt inte riktigt lika enkelt längre.

Så många soffbord, så många val. Finns det några enkla sätt som skulle kunna underlätta jakten på ett perfekt soffbord? Som så mycket annat när det kommer till inredning handlar valet av ett soffbord om en subjektiv inställning till vad man tycker är snyggt helt enkelt. Det finns dock några enkla och praktiska saker att tänka på när du står inför ett val.

LÄS MER: Hitta inspiration – 11 mysiga vardagsrum

flera-soffbord

Foto: Anne Nyblaeus

Köpa soffbord – 4 saker att tänka på

1. Användningsområde

Hur ska du använda ditt soffbord? Ska ditt soffbord tjäna mer som ett vackert blickfång och som en plats för dekorativa stilleben än att duka upp chipsskålar och dricka till fredagsmyset? Ett lågt soffbord är tjusigt och ger loungekänsla, men är helt värdelöst att äta vid.

2. Rummets storlek

Hur stort soffbord har du plats för? Ett överbelamrat och övermöblerat rum är aldrig en härlig syn. Samma gäller för det omvända, ett pyttelitet soffbord i ett stort rum ger heller inte balans.

3. Storleken på soffbordet

Vill du ha ett generöst soffbord till en generös soffgrupp, eller vill du ha flera små avlastningsbord som går att flytta runt efter behov? Har du en stor soffa passar sällan ett litet soffbord, och har du en liten soffa gör det sig bättre med ett lite mindre soffbord.

4. Formen på soffbordet

Ett stort rektangulärt soffbord är praktiskt och kommer att rymma det mesta. Men är det så du vill ha det? Kanske ett rundat eller ovalt soffbord skulle ge ett mjukare intryck om du har raka möbler i övrigt.

LÄS MER: Skapa balans i vardagsrummet – 5 knep

Välj rätt soffbord – fördelar och nackdelar

1. Soffbord i marmor

marmorbord

Foto: Anne Nyblaeus

Fördelar: Ett soffbord i marmor är tidlöst och passar till de allra flesta inredningsstilar och färger.

Nackdelar: Ett soffbord i marmor är dyrt, och till viss del ömtåligt. Marmor tål inte syror som till exempel vin som lämnar både färgade och matta fläckar.

2. Soffbord i glas

glasbord

Foto: Anne Nyblaeus

Fördelar: Precis som för ett soffbord i marmor är ett soffbord i glas tidlöst och lättmöblerat. En annan fördel med ett glasbord är transparensen, ett soffbord i glas tar inte upp ljus, och det ser ut som att det inte tar upp någon plats i rummet heller, det smälter så att säga in i övrig inredning.

Nackdelar: Ett soffbord i glas är ömtåligt och hårt. Ett soffbord i glas är dessutom svårt att hålla rent, alla fläckar och fingeravtryck syns obönhörligen.

3. Soffbord i betong

betongbord

Foto: Anne Nyblaeus

Fördelar: Stilrent men ändå med en ruffig twist, perfekt om du vill stöka ner en annars ganska strikt inredning med ett uns industristil. Är du händig gjuter du ett soffbord i betong exakt så som du vill ha det, och håller då dessutom kostnaden nere. Är du typen som tycker att fläckar är lika med fin patina snarare än ett stressmoment är ett soffbord i betong något för dig.

Nackdelar: Ett soffbord i betong måste impregneras regelbundet, men inte ens då är du helt säker på att du kan undvika fläckar. Det är ganska dyrt om du köper nytt, samt är extremt tungt att ha flytta runt.

4. Soffbord i teak

Fördelar: Ett soffbord i teak kommer du kunna hitta billigt på second hand-marknaden. Ett soffbord i teak är tidlöst, och köper du det second hand kommer det dessutom (förhoppningsvis) med en vacker patina.

Nackdelar: Teak kan vara ömtåligt, speciellt när det kommer till fuktfläckar. Gamla teakbord är något högre än ett modernt soffbord, så är du ute efter ett lägre soffbord är det inget för dig.

LÄS MER: Vilka gardiner passar i ditt vardagsrum? Tips på 8 tidlösa modeller

5. Soffbord i ek

Fördelar: Vackert och tidlöst trädslag som inte gör så stort väsen av sig, och som passar till de flesta inredningsstilar.

Nackdelar: Ek i inredning trendade hårt på 90-talet så möjligtvis finns det en viss mättnad på soffbord i ek.

6. Soffbord – runt

runt-soffbord

Foto: Helén Pe

Fördelar: Ett runt soffbord skänker mjuka former till en rak soffgrupp, de runda formerna bryter av vilket skapar harmoni.

Nackdelar: Ett runt soffbord och många i soffan kommer resultera i att några inte når till bordet. Detta kan du lösa med flera små soffbord som lätt kan flyttas runt så var och en får en avställningsyta.

7. Soffbord – mässing

Få soffbord är gjorda helt i mässing med bordsskiva och allt, utan det är underredet vi oftast ser i mässing.

Fördelar: Mässing i olika inredningssammanhang har trendat länge nu, med all rätt, det är elegant med ett soffbord i mässing. Ett soffbord i mässing passar in i rådande inredningsstil om du är den trendkänsliga typen.

Nackdelar: En nackdel med ett soffbord i mässing skulle kunna vara rådande trend, risken för att mässing snart är ute i kylan torde vara överhängande.

8. Soffbord med förvaring

Fördelar: Ett soffbord med förvaring gör så att du aldrig behöver dras med högar av allt möjligt på själva soffbordet. Och vem tackar nej till ett extra förvaringsutrymme?

Nackdelar: Fördelen med ett soffbord med förvaring kan just bli själva förvaringen. Du lastar lätt undan det mesta där och tycker att det är städat, tills du upptäcker att precis allt du stuvat undan faktiskt trots allt är fullt synligt!

9. Brickbord

brickbord

Foto: Stephanie Bjelkstam

Fördelar: Ett (eller flera) brickbord i olika höjd ger dynamik i inredningen. Men det smartaste med ett soffbord med bricka är ju själva brickan! Bara att ta med sig när det är dags att duka ut.

Nackdelar: Brickbord kan kännas något rangligare än soffbord med fast bordsskiva.

 


Lär dig inreda med feng shui

 

Feng Shui-kurs

  • Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Shk knapp ny