En vacker kökslampa blir pricken över i i köket. Det finns många olika kökslampor så valet är varken enkelt eller självklart. Det finns industrilampor, retrolampor, moderna lampor och designklassiker. Här har vi valt att lista 7 stycken klassiska kökslampor i modern tappning.

1. Bumling

Formgivaren Anders Pherson står bakom klassiska Bumling-lampan som för första gången såg dagens ljus på belysningsmässan i Göteborg, 1968. Då som nu var den bullig, eller bumlig då, i formen, racerbilsgrön och hela 60 centimeter i diameter. Och namnet då? ”Det var mig en stor bumling, Anders!” skulle en vän till formgivaren ha sagt då han såg den för första gången. Och resten är så att säga historia. Bumlingen har utvecklats i utseende och storlek under tidens gång, och finns sedan några år tillbaka i stilren borstad aluminium. Finns hos Confident living.

kokslampa7

LÄS OCKSÅ: Vilken bänkskiva ska jag välja – här är guiden (pris, fördelar och nackdelar)

 

2. Cymbal

Cymbal är en modern lampa med inspiration från musikvärlden (tänk en brassorkester). Men både lampans form och material (guld-metall) påminner mycket om de kökslampor som hängde över var mans runda och nogsamt lackade men ändå gulnande furubord under 70- och 80-talet. Finns hos Confident living.

kokslampa6

 

3. Takkrona

40-talets takkronor med glödlampor och nätta små lampskärmar är ett minne blott och har inte riktigt kommit in i värmen ännu (men de kommer, var så säkra). Vi ersätter i stället 40-talslampan med en modern variant, enkel och stilren och med nakna glödlampor och synliga sladdar. Finns hos Confident living.

kokslampa5

LÄS OCKSÅ: Köksö inspiration – 17 köksöar till det lilla köket

4. Spelbordslampa

Spelbordslampan är en klassisk sekelskiftesdetalj. Oftast med sirliga detaljer och med vita eller buteljgröna glasskärmar. Här ser vi den i en modern industriell variant. Finns hos Confident living.

kokslampa4

 

5. Skomakarlampa

Skomakarlampan är en tidlös klassiker som passar lika bra i par över köksbordet som ensam pendel i ett fönster. Här i en modern variant med lampskärm i guld. Finns hos Confident living.

kokslampa3

 

6. Klotlampa

Designern bakom denna klotlampa ville utmana den klassiska formen av ett klot och se om den kunde få en ny karaktär och funktion. Den moderna klotlampan är tillverkad i vit akryl med topp i grönt, gult eller vitt. Finns hos Confident living.

kokslampa2

 

7. Klassisk kökslampa med tygskärm

Handen upp den som aldrig har haft, eller sett en helt vanlig kökslampa med tygskärm någonstans! Nej, trodde väl det. En kökslampa med tygskärm är helt enkelt generellt sett en klassiker. I denna tappning har dock tygskärmen bytts ut mot papp. Lampan som heter DressedUp är en origami-inspirerad lampa från Droobski. Och vilket hantverk, alla lampor är vikta för han av designern. Finns hos Confident living.

 

kokslampa1

LÄS OCKSÅ: Letar du köksinspiration? Här är 21 moderna och stilrena kök

cecilia-ohrn-byline2

Artikeln innehåller köplänkar.

 

 

NUVARANDE 7 klassiska kökslampor i moderniserat utförande
NÄSTA 9 extra härliga trädgårdsmöbler som passar både till uteplats och balkong