7 bra tips när du ska hänga gardiner

Att hänga gardiner borde inte vara så svårt. Men det finns några hållhakar att tänka på om du vill hänga dina gardiner optimalt.

Välj gardiner efter årstid

Gardiner i lite kraftigare tyg passar bra på vintern när man vill åt en mer ombonad känsla. Tunna, ljusare gardiner passar bra på sommaren för att inte gå miste om sommarljuset.

Våga blanda färger och modeller

Ge rummet en ny karaktär genom att till exempel välja en gardinlängd i ett fönster, och en hissgardin i ett annat. Blanda gärna färger och mönster för dramatiken.

Gardiner inte bara i fönstret

Du kan välja att klä en hel vägg med gardiner. Sätt då en skena i taket och häng upp gardinen med veckband. Draperi innanför dörren är både välkomnande och skyddar mot drag.

LÄS OCKSÅ: Ska du hänga gardiner – undvik dessa 7 misstag

Gardinupphängning

Blanda ellet byt ut olika gardinupphängningar. Välj gardiner med knytband, veckband, hällor, kanal, öljetter franska veckband eller hissgardiner.

Vilken längd ska gardinen ha?

Korta gardinlängder bör sluta 2 cm under fönsterkarmen. Långa gardinlängder bör sluta 3 cm över golvet, alternativt flöda ut på golvet.

Hur hänger man gardinerna i fönstret?

För att inte förminska fönstret och ljusinsläppet bör gardinstången eller gardinskenan sättas en bit ovanför, och en bit utanför fönstret. Utgå från vilken typ av fönster och vilken stil du har i hemmet.

Accessoarer till dina gardiner

Det finns mängder av accessoarer till gardinerna. Olika knoppar till gardinstängerna, tofsar och omtag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!