Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nina bor i en gräddvit dröm: ”Väldigt mycket bakelse över lägenheten”

Lekfullt, tillåtande och högt i tak. Nina Bergsten kontrasterar hemmets fluffiga stuckaturer och gräddvita kakelugnar med strama fåtöljer och oväntade färgklickar.

Foto: Fredric Boukari

Nina Bergsten är inte speciellt sentimental när det gäller saker, tvärtom känner hon ett starkt sug att göra något nytt och att börja om från början för varje ny bostad.

- Att fantisera och bygga nya världar hemma är mitt sätt att leka som vuxen. Och detta är mitt trettonde hem på fjorton år, skrattar hon.

Det är väldigt mycket bakelse över lägenheten.

Hon har bott i vitt skilda lägenheter - det har varit 1800-tal, nybyggnadsprojekt, en gammal fabrikslokal ... Och det är alltid bostadens specifika själ som får avgöra stilen.

- Detta är en kvinnlig lägenhet med mycket karaktär. Det är väldigt mycket bakelse över den. Då får man utgå ifrån det.

Den anslående tavelväggen får sin färgstarka karaktär inte bara av motiven utan även av ramarna. Flera av verken är från Bendtsens i Köpenhamn. I fönsternischerna står en Taccialampa av bröderna Castiglioni för Flos, och en gipsskulptur av Lisa Nadine Krook.
Den anslående tavelväggen får sin färgstarka karaktär inte bara av motiven utan även av ramarna. Flera av verken är från Bendtsens i Köpenhamn. I fönsternischerna står en Taccialampa av bröderna Castiglioni för Flos, och en gipsskulptur av Lisa Nadine Krook. Foto: Fredric Boukari
Fårskinnssoffan är vintage, formgiven av Flemming Lassen och köpt i Köpenhamnsbutiken Klassik som är specialiserad på nordisk design från 30- till 70-tal. Kudde från H&M Home. Lovisa Häger har gjort soffbordet, och pallen är formgiven av Andreas Fornell, som tidigare skapat inredningen till Acne studios butiker.
Fårskinnssoffan är vintage, formgiven av Flemming Lassen och köpt i Köpenhamnsbutiken Klassik som är specialiserad på nordisk design från 30- till 70-tal. Kudde från H&M Home. Lovisa Häger har gjort soffbordet, och pallen är formgiven av Andreas Fornell, som tidigare skapat inredningen till Acne studios butiker. Foto: Fredric Boukari

 

Den 76 kvadratmeter stora lägenheten på Södermalm i Stockholm ligger i ett av stadsdelens äldsta hus, med anor från 1700-talet. Lägenheten präglas dock mer av 1890-talets stilideal, med profilerade väggpaneler, takrosetter, svulstiga stuckaturer och en takhöjd på närmare 3,4 meter. Djupa fönsternischer, genomgående furutiljor och tre kakelugnar adderar till lägenhetens påtagliga charm.

Hemmet känns avskalat, men ändå varmt. Både genomtänkt och lekfullt. Det är svårt att tro att Nina och sonen Leon bott här i mindre än ett år.

Som Head of wholesale för Acne studios i Norden har resandet varit en stor och naturlig del av Ninas vardag. De senaste åren har tagit henne till bland annat Paris, Malmö och Köpenhamn, städer hon bott i, och talar varmt om.

I sällskapsrummet välkomnar en färgpalett av mjuka toner. En ullig fårskinnssoffa drar blickarna till sig, liksom en mjukt formad gipsskulptur gjord av Lisa Nadine Krook, en god vän till Nina. Skulpturala kvaliteter hittar man också i soff- och matborden, båda av Lovisa Häger.

I Ninas vardagsrum, tillika Leons sovrum, står fåtöljen Utrecht från Cassina som en stram antites till lägenhetens många mjukare inslag. Leons säng, Mila, kommer från DMP. Det charmiga vitrinskåpet har Nina köpt hos Dakabom i Norrahammar. Soffa från Englesson och soffbord i trä från Dusty deco.
I Ninas vardagsrum, tillika Leons sovrum, står fåtöljen Utrecht från Cassina som en stram antites till lägenhetens många mjukare inslag. Leons säng, Mila, kommer från DMP. Det charmiga vitrinskåpet har Nina köpt hos Dakabom i Norrahammar. Soffa från Englesson och soffbord i trä från Dusty deco. Foto: Fredric Boukari
Tavlorna är inramade blad från Matisses Jazz-samling. Stolarna är 30-talsfynd som Nina köpt på auktion för några hundralappar och sedan restaurerat och klätt om i ett grovt linnetyg. Matbord av Lovisa Häger.
Tavlorna är inramade blad från Matisses Jazz-samling. Stolarna är 30-talsfynd som Nina köpt på auktion för några hundralappar och sedan restaurerat och klätt om i ett grovt linnetyg. Matbord av Lovisa Häger. Foto: Fredric Boukari
”Köket behövde verkligen sminkas upp lite”, tyckte Nina. Det löste hon genom att måla golvet schackrutigt och sätta en grågrön nyans från Jotun Lady på skåp och fönsterkarm. Beslagen kommer från Byggfabriken. Metallhylla från Hay.
”Köket behövde verkligen sminkas upp lite”, tyckte Nina. Det löste hon genom att måla golvet schackrutigt och sätta en grågrön nyans från Jotun Lady på skåp och fönsterkarm. Beslagen kommer från Byggfabriken. Metallhylla från Hay. Foto: Fredric Boukari
Det blir en härlig siktlinje med de tre rummen i fil. Golvlampan Chinese hat av Paavo Tynell för Gubi pryder vardagsrummets ena hörn. Kuddarna kommer från Tell me more och är inköpta på Tambur. Tavlan upphängd i ett brunt band är ett foto av Lord Snowdon.
Det blir en härlig siktlinje med de tre rummen i fil. Golvlampan Chinese hat av Paavo Tynell för Gubi pryder vardagsrummets ena hörn. Kuddarna kommer från Tell me more och är inköpta på Tambur. Tavlan upphängd i ett brunt band är ett foto av Lord Snowdon. Foto: Fredric Boukari

 

- Borden är från en kollektion som heter Lair och jag gillar att de är nätta i proportionerna men ändå tar för sig.

Ena väggen pryds av en brokig skara tavlor. 

Det får inte bli för stramt, en tavelvägg ska kännas spontan.

- Det får inte bli för stramt, en tavelvägg ska kännas spontan. Tavlorna har Nina samlat på sig genom åren och känns som en tidslinje över Ninas liv.

- I Köpenhamn kom jag i kontakt med en kvinna som heter Kristine Bendtsen, som jobbar med att ta fram vintage-postrar. Hon har en egen ramverkstad, och har verkligen öga för att kombinera färg och form. Genom att hon lagt till en ljusrosa passepartout och försilvrad ram till min Matisselitografi, och en ljusgul ram till Daliaffischen, blir uttrycken något extra.

Genomgångsrummet ligger i fil med köket och Leons sovrum, delvis inrett som ett andra vardagsrum.

Himmelssängen från Jotex flankeras av två platsbyggda garderober från Kvänum. Den vita mohairpläden är från Lena Rewell och finns att köpa på Svenskt tenn, som även säljer pallen 647 med tyget Rox & fix av Josef Frank.
Himmelssängen från Jotex flankeras av två platsbyggda garderober från Kvänum. Den vita mohairpläden är från Lena Rewell och finns att köpa på Svenskt tenn, som även säljer pallen 647 med tyget Rox & fix av Josef Frank. Foto: Fredric Boukari
Den ljusblå fåtöljen från Magniberg, Horse, är gjord i svensk furu och är en gåva av grundarna, som är gamla vänner till Nina. Den blir en kul kontrast till den praktfulla kakelugnen. Tavlan är en utställningsposter med Matissemotiv köpt på Fondation Maeght.
Den ljusblå fåtöljen från Magniberg, Horse, är gjord i svensk furu och är en gåva av grundarna, som är gamla vänner till Nina. Den blir en kul kontrast till den praktfulla kakelugnen. Tavlan är en utställningsposter med Matissemotiv köpt på Fondation Maeght. Foto: Fredric Boukari
I hallen välkomnar ett vackert torkat blomsterarrangemang i taket, som Nina införskaffat på Gullvivan blomsterhandel på Karlavägen. De två grå lamporna i hyllan är Bellhop från Flos. Snäckan är en gåva av Ninas syster, och spegeln i guld kommer från Ninas barndomshem.
I hallen välkomnar ett vackert torkat blomsterarrangemang i taket, som Nina införskaffat på Gullvivan blomsterhandel på Karlavägen. De två grå lamporna i hyllan är Bellhop från Flos. Snäckan är en gåva av Ninas syster, och spegeln i guld kommer från Ninas barndomshem. Foto: Fredric Boukari

- Jag ville skapa en tillåtande miljö med fokus på min son och mig. Det är därför Leons rum är ett kombinerat barn- och vardagsrum, där jag får ha så mycket tid som möjligt med honom.

När jag väl fick bestämma helt själv, då fick det bli en himmelssäng.

I sovrummet står en avskalad himmelssäng. 

- När jag väl fick bestämma helt själv, då fick det bli en himmelssäng, för det har jag alltid velat ha!

En ljusblå fåtölj, stram och naivistisk, blir en intressant kontrast till den övriga inredningen. Nina beskriver själv sin stil som ”mångsidig”.

Köket är det rum som fått det största lyftet. En dovt grön nyans fick sätta stämningen på både skåp och fönsterpaneler. En fin färgklick i Ninas i övrigt mer sobra hem. Tillsammans med det schackrutiga golvet blir det ett slags egensinnigt körsbär som toppar Ninas bakelse. 

Ur Sköna hem nr 2 2021

LÄS MER: Elaine Eksvärd efterlyste villa på bloggen – så bytte hon till sig drömhemmet
LÄS MER: Se Sörens charmiga drömlya i Gamla stan: ”Det lutar åt alla håll”