När man lämnar ett stort gammalt hus på landet och ska samla hela sitt liv på 58 kvadrat, så behöver den nya ytan verkligen skräddarsys. Här berättar journalisten Linda Leyon själv om flytten in till Göteborg!

N

är jag och min man Claes köpte lägenheten
i göteborgarnas favoritområde Linné, härskade fortfarande 1980-talet över varje kvadratmeter.

Lister, spegeldörrar och andra tidstypiska detaljer från 1903 hade genom åren effektivt gömts eller rivits ut. Så under fyra månader gick kapsågen, tapetångaren och spackelskraporna varma. Journalisten och advokaten tog på sig arbetshandskarna och jobbade oförtrutet på med att återskapa trädetaljer, stuckatur och ytskikt. Väggen mellan kök och vardagsrum revs och rejäla gjutjärnselement installerades, och vi satsade på ett platsbyggt kök och smart förvaring i alla delar av det 58 kvadratmeter stora hemmet.

Det här är den grå kostym som passat oss allra bäst hittills

Vi ville ta med oss lite av känslan från vårt townhouse
i Simrishamn (Sköna hem nr 5/2015). Sekelskifte flyttade ihop med 2017. Men i Simrishamn hade vi tio rum och kök att sprida ut oss på. I en tvåa är det mycket som ska samsas på samma yta: köksutrustning, sportprylar, möbler, laddsladdar och vinterjackor. Samt en hel del absolut onödiga och alldeles underbara saker som vi letat upp under åren …

3gratt hem compact living kok och matplats. Grey kitchencompact living with dining place

För att varje ­centimeter skulle ­utnyttjas maximalt valde Linda och Claes att rita köket själva. Sedan ­tillverkades det av ett lokalt snickeri. ­Bänkskiva av carrara­marmor. Spis ­Bertazzoni, fläkt Fjäråskupan och ­rejäl taklampa Bell, Normann ­Copenhagen. ­Mässingshandtag från Specialbeslag.

gratt hem compact living vardagsrum oppen planlosning. Grey kitchenopen living space with dusty pink walls.
gratt hem compact living vardagsrum. Pink walls compact living.

Kristall­kronorna är arvegods. ­Linne och sammet samsas fint med ­vitlaserade trägolv. Soffa, Ikea.

Delfingrått, avloppsrörsgrått, tenngrått, musgrått – vi har alltid landat i det grå. Det började när vi bodde några år i Frankrike och upptäckte konsten att blanda pigment i hemgjord kalkfärg. Vi ville hitta en vacker grå nyans till fasaden på vårt byhus i Blauzac (Sköna hem nr 8/2009). Vi blandade och blandade. Sedan fortsatte vi inomhus med olika grå detaljer. En dag upptäckte Claes att den grå nyans vi gillade bäst var exakt den-samma som färgen på avloppsrören i plast. Då skapades begreppet avloppsgrå – hos oss numera ett ord med positiv klang!

Grått kan vara klassiskt eller modernt, varmt eller kallt, synligt eller diskret. Men aldrig helt ointressant. I lägenheten har vi använt oss av fem grå nyanser från samma skala.

När köksväggen rivits och vi hade skapat en mer öppen planlösning var det extra viktigt att det nya köket också kunde fungera som en snygg möbel i vardagsrummet. Så mycket som möjligt skulle gömmas i skåp och samtidigt skulle ytorna vara praktiska och användarvänliga. Claes och jag ritade, ritade och ritade om ytorna. Ett snickeri fick i uppdrag att skapa ett kök som skulle maximera varje centimeter.

gratt hem compact living sovrum garderob platsbyggd / Grey wardrobe wall in bedrom.

Skåpen har till­verkats av ett lokalt snickeri och ­handmålats för att få rätt känsla. Svarta knoppar från Gallop, ­England. Antik ­butiksstege, ­Artilleriet. Väskan Picotin designad av vännen ­Frederick Vidal för Hermès.

gratt hem compact living forvaring i lada.jpg

Varje manchettknapp har sin plats.

gratt hem compact living sanggavel / Bedding in bedroom with blue toile de jouy wallpaper and romantic headboard.

Förvaring var en viktig fråga, så därför byggdes skåp som sträcker sig ända upp till takhöjden på 320 centimeter. Tack vare en antik butiksstege når man till översta hyllorna – samtidigt som stegen blir både dekor och avhängningsyta
i sovrummet när den inte används.

En lång rostfri köksbänk ger köket lite restaurangkänsla och den har kompletterats med bänkskivor i klassisk carrara-
marmor för bak och beredning. Även här har vi lagt mycket tid på detaljer – krokar, klossar, lister och skåpinredning.
Till och med gasbehållaren till den stora Bertazzonispisen har fått ett eget skåp i väggen med en snickrad liten trälucka.

När det var dags att ta itu med det nedslitna sovrummet, så fylldes sopsäck efter sopsäck med färg- och tapetrester. Husets historia gjorde sig påmind i de olika lagren av kulörer och mönster – årtionde efter årtionde.

gratt hem compact living skap/ grey cupboard

Det grå skåpet, som tidigare stod i en fransk skolsal, döljer i dag kontorsprylar. Trälådan kommer från ett tvätteri och fungerar fortfarande som tvättkorg.

gratt hem compact living lador

Vid rummets ena vägg satsade vi på en hel garderobsyta, nästan fyra meter lång och över tre meter hög. Dörrar och lådor fick samma utseende som övriga skåp i kök, badrum och hall för att skapa enhetlighet. Garderobsväggen var en dröm! Alla lägenheter vi tittat på har saknat bra förvaring, vilket är konstigt i dag när de flesta har så mycket kläder och saker som man inte vill ha liggande framme. Med en sådan här vägg får man ett vackert, rent sovrum. Allt, ner till minsta manschettknapp har sin egen bestämda plats. Och i hallen byggde vi ett skåp som rymmer alla skor och utomhusprylar.

Även i badrummet satsade vi på ett platsbyggt skåp från golv till tak, som gömmer alla tuber, burkar och handdukar.
När man stänger badrumsdörren, så stänger man en antik dörr som tidigare satt i ett badhus i Skåne. Vi hittade den på ett återbruk, men sedan fick vi plocka loss hela den breda dörrkarmen för att den skulle passa med den nya dörren.
Karmens träspeglar hade täckts med masonit på 1980-talet och krävde en rejäl renovering innan allt kunde sättas på plats igen. Fast det var det värt – dörren är vacker och de frostade rutorna ger badrummet ljus inifrån lägenheten. Det ovanliga trähandtaget fyndades på en loppis och satt tidigare på en dörr i en av Göteborgs pampigaste fastigheter på Avenyn.

gratt hem compact living hall / grey hallway

Hallens väggar har fått en markerad bröstlist och tapet från Ralph Lauren, Engelska tapetmagasinet. Fotot från 1908 på pojken med byxorna fastknäppta i skjortan hittades i Frankrike. Väska Brady, England.

Gratt hem compact living balkong
Gratt hem compact living linda leyon.jpg

Även Linda och Claes följer ­gråskalan.

Bland det första folk brukar lägga märke till i lägenheten är de stadiga gjutjärnselementen och en av Göteborgs längsta gardinstänger. Element är ju något som finns i alla lägenheter och i stället för att försöka gömma dem, så kändes det roligt att låta dem bli en snygg inredningsdetalj. De klassiska elementen vi valt nytillverkas av ett litet företag i England och vi har lackat dem i färgen mörk tenngrå, naturligtvis!

Gardinstången är sju meter lång och fick tillverkas i två separata delar som sedan skruvades ihop på plats. Annars hade vi inte fått in den i lägenheten. En så lång gardinstång känns visuellt snygg, men innebär också att man kan vara flexibel med hur gardinerna hänger så att väggytorna kan varieras.

Från början var det främst lägenhetens placering högst upp i huset, den fina balkongen och läget i Linnéområdet som vi fastnade för. Men nu när insidan är färdigrenoverad så känns det faktiskt som att det här är den grå kostym som passat oss allra bäst hittills.

Av: Linda Leyon Foto: Cim Ek

Läs mer:

27 grå kök som bevisar att grått är det nya vita

Paret bakom Love warrior visar sin privata loftlägenhet (med snyggaste köket!)

Snyggt & smart på få kvadrat – kika in på Josefinas 35 välplanerade kvm

Färgsätt som ett proffs!

  • Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem
  • 25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!
  • Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert