Genom att våga ha tomma ytor och addera noggrant utvalda detaljer har inredaren Linda Hallgren skapat ett stilrent och trivsamt hem åt sig själv och sin familj i 70-talshuset i Karlstad – välkommen in!

M

ånga har svårt att se potentialen med husen byggda på 70-talet. Men Linda och Fredrik Hallgren, som redan hade en renovering av just ett 70-talshus i bagaget, visste att de hade idéerna och kapaciteten att förvandla även denna villa till ett trivsamt hem åt sig och barnen Matilda och Walter.

De satsade på ett master bedroom utöver det vanliga åt sig själva

– Vi letade efter något större för cirka fyra år sedan. Det här huset ligger bara en gata från det vi redan ägde. Eftersom det här hade ett bättre och mer avskilt läge, och dessutom var större till ytan, slog vi till, säger Linda.

inredning 70-talshus vitt kök köksö kvistar vas

Foto: Jessica Holm

Stilrent och enkelt kök där stora glaspartier sätter tonen. Köksinredningen kommer från Kvik, barstolar, Ellos.

inredning 70-talshus vardagsrum vitrinskåp

Foto: Jessica Holm

inredning 70-talshus matplats gardiner rund spegel höst bukett

Foto: Jessica Holm

har Linda, vd på inrednings­byrån Head and tails, fått i gåva av en kund. Taklampa Alma från Wästberg, vas, Oi soi oi. Stolar och pläd, Broste Copenhagen. Rund spegel, Housedoctor. Vägghyllan under spegeln är special­tillverkad av snickeri.

inredning 70-talshus matplats runt bord stolar gardiner

Foto: Jessica Holm

Fönster ända ned till golvet och gardiner draperade från taket känns lyxigt.Den tunna taklampan Alma, från Wästberg, skymmer utsikten minimalt.

Och de var på det klara med 70-talshusens eventuella fel och brister. Renoveringen började således med att rätta till husets byggkonstruktion.

– Viktigast var att få bort det tryckimpregnerade uppreglade källargolvet, som orsakade dålig lukt. Därefter installerade vi ett nytt uppvärmningssystem, satte in nya fönster, ett nytt kök och två nya badrum. Allt, stora utgifter till sådant som inte syns så mycket, vilket gav en ganska liten budget till det estetiska, säger Linda.

inredning 70-talshus sovrum garderob closet badrum

Foto: Jessica Holm

Sovrum, walk-in-closet och badrum i ett. I bortre väggen satte paret in ett stort fönster med utsikt mot skogen. Det centralt placerade avställnings­bordet blir en elegant rumsavdelare.

inredning 70-talshus sovrum säng bäddning kuddar överkast betongvägg

Foto: Jessica Holm

Föräldrasängen är en inbjudande plats i pudrigt rosa toner där familjen ofta samlas för att läsa och mysa. Säng från Dux, sänggavel med tygöverdrag, sängkappa och sängkläder, allt från Himla. Överkast, Broste Copenhagen. Kuddarna kommer från Broste Copenhagen, Himla, Frejas boning och Housedoctor. Vägglampor från Markslöjd.

inredning 70-talshus barderob walk in closet förvaring klädstång läder

Foto: Jessica Holm

inredning 70-talshus badrum dubbelhandfat spegel

Foto: Jessica Holm

Badrumsinredning från Kvik, speglarna är specialbeställda hos glasmästare. Handfat, Stonefactory, mässingsblandare, Tapwell. Taklampa från Örsjö belysning.

inredning 70-talshus badrum closet garderob

Foto: Jessica Holm

Badrumsdelen rymmer både kar och dusch. Bordet har marmorskiva från Ox Denmarq och underrede från Madame Stoltz. Urna, Wikholm form, glasvas, Housedoctor.

Linda, som är vd och en av grundarna av inredningsbyrån Heads and tails, arbetar med färg och form hela dagarna. Därför är hon van att tänka både design och funktion, även då hon planerar sitt eget hem.

– Dock tycker jag att det är mycket svårare att inreda åt sig själv än till andra. Jag ber ofta vänner och andra inredare om råd.

Det är helt underbart att se naturen så tydligt från sitt badrum

Hon och Fredrik visste däremot att de ville ha ett master-bedroom utöver det vanliga. Ett kombinerat sovrum, walk-in-closet och badrum, med både badkar och dusch. Med ett stort fönster med utsikt mot skogen fick rummet den eftersträvade wow-känslan.

– Det är helt underbart att se naturen så tydligt från sitt badrum. Vi har ett gäng rådjur som ofta går runt här ute och strosar, säger Linda.

Stora glaspartier ger ett härligt ljusinsläpp i hela huset. Betonggolvet med golvvärme tillsammans med den homogena inredningen i sobra färger ger ett mjukt och harmoniskt intryck. Basen i hemmet är vit och grå, accenter i rosa, rost och lila tillför färg, och med detaljer i naturmaterial kommer värme.

inredning 70-talshus tavla fladdermus fåtölj

Foto: Jessica Holm

Tavlan är ett print av fotografen Severus Tenenbaum. Fladdermus-fåtölj från Ox Denmarq, grå flaska, Housedoctor.

inredning 70-talshus hall trappa

Foto: Jessica Holm

inredning 70-talshus tegelhus fasad

Foto: Jessica Holm

Linda och Fredrik föll för 70-talshusets enskilda läge vid skogen, och för det fina teglet som inte längre finns i produktion.

– Jag trivs inte med för mycket saker omkring mig. Inredningsmässigt är jag mer intresserad av att låta arkitekturen komma fram. När vi renoverar lägger vi mycket energi på linjer, ljus och den rumsliga utformningen. Inredningen kommer faktiskt sist för mig.

Linda är en riktig hemmakatt som älskar sitt hem – men planerna på nästa hus finns redan där. Det tredje och sista.

– När barnen blir lite äldre ska vi bygga ett hus från grunden, vi ritar faktiskt redan på det. Det kommer inte att vara särskilt stort, men väl genomtänkt. Det ska ha långa siktlinjer, vara i ett plan och ha hållbara genuina materialval.

Text & foto: JESSICA HOLM

Ur Sköna hem nr 3, 2019

Läs mer:

Så får du en lyxig hotellkänsla i sovrummet – 11 tips

80-talsvillan är som ett kinderägg – flera fina överraskningar när man öppnar dörren!

Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem