Fick bonusloft när de rev en vägg – se vindsvåningen med fem meter i takhöjd

Jonas och Lina i Västerås tog sin vindsvåning till nya höjder när de öppnade upp en vägg och inredde grafiskt svartvitt. Gröna växter och kära minnen tillför värme och en personlig touch.

Det kan verkligen ha sin charm och sina fördelar att köpa en lägenhet i ett gammalt hus. För Jonas och Lina Andersson innebar det också en stor möjlighet. När de köpte sin vindsvåning i centrala Västerås visste de nämligen att det fanns ett tomt outnyttjat utrymme ända upp till taket, bakom väggen i den bortre delen.

Ett outnyttjat utrymme bakom en vägg blev till loft med sovplats åt övernattande gäster.

De hade många idéer om hur de skulle utnyttja detta. Att öppna upp var inget litet jobb men det här paret vet vad de vill. Och det blev väldigt bra. De fick till och med ett extra bonusloft med sovplats åt övernattande gäster.

I familjens walk-in-closet finns garderober och en platsbyggd liten ö i mitten för småsaker och smycken, hopsnickrad med Ikeastommar som grund. ”Det blir alldeles för dammigt med öppna hyllor och förvaring, det testade vi i en tidigare lägenhet”, säger Lina. Lampor från Flos, väggknoppar i olika storlekar från Muu Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Jonas sneakerssamling förvaras väl synlig på konsolhyllor på loftet. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Jonas och Lina Andersson med lilla dottern Ilva. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Som ett isberg reser sig den skulpturala murstocken i vindsvåningens mitt. Bakom, skymtar den svarta smidestrappan som leder upp till hemmets två loft. G-poster från Playtype, soffor från Sofacompany, kudde, Hay, lampa, Serge Mouille. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Stilrena skjutdörrar ger öppen planlösning med möjlighet att skärma av. Både praktiskt och snyggt. Lampan över köksön är från Serge Mouille, pallar från Hay. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad

Sedan de köpte lägenheten 2015 har de, med familjens hjälp, gjort om alla ytskikt, bytt golv, renoverat köket och två badrum. De har tagit hemmet till helt nya höjder, bokstavligen.

Huset är byggt 1913, och det första som möter i lägenheten är den gigantiska murstocken. Den påminner om toppen av ett isberg och tar, minst sagt, plats. Hemmets mittpunkt, utan tvekan. Ja, med undantag för lilla dottern Ilva förstås.

Gröna växter har blivit ett sätt att mjuka upp det hårda svartvita

- Vi fastnade för rymden, vinklarna och den underbara murstocken, säger Lina.

Takhöjden är anslående, närmare fem meter, och inte alls vad man förväntar sig i en vindsvåning. På andra sidan murstocken slingrar sig den svarta smidestrappan upp till inte bara ett, utan två loft. Paret designade trappan själva och kontaktade en smed i Västerås som förverkligade idén.

Köksinredning från Ikea, svart blandare från Nivito, skärbräda, Hay. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Återkommande inslag av gröna växter skapar trivsel i den strama, grafiskt svartvita inredningen. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
På klädställningen från Hay hänger dagens outfit, en Givenchytröja och vit miniväska från Fifth avenue shoe repair. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Monsteran växer friskt i den ljusa vindsvåningen så det är tur att här finns väl tilltagen takhöjd. Matplatsens bord och stolar kommer från Hay, lampan ovanför från Flos. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Sängkläder från Ikea och vägghylla, Housedoctor. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad

Jonas arbetar med arkitekturvisualisering på ett arkitektkontor. Lina är designer inom grafisk formgivning och driver företaget Jag hjärtar. Lilla Ilva är redan, trots sin ringa ålder, en sneakerssamlare av rang. Precis som sin pappa. Jonas har samlat länge och gillar han en modell köper han gärna två tre par. Skosamlingen förvaras väl synlig på loftet. Den är för stor för att få plats i familjens walk-in-closet.

Vi strävar efter att inte ha så mycket dold förvaring, vi vill se våra saker och njuta av dem

- Här har vi garderober och en platsbyggd liten ö i mitten för småsaker och smycken. Det blir alldeles för dammigt med öppna hyllor och förvaring, det testade vi i en tidigare lägenhet. På klädställningen hänger det vi tycker extra mycket om för tillfället, säger Lina.

Förutom stängda skåp i walk-in-closet och i köket är det mesta öppet till beskådan. I de platsbyggda hyllorna står inredningsdetaljer och souvenirer, på väggarna sitter fotografier från olika resmål.

Dorothee Becker designade Uten silo 1969 för Vitra, en praktisk väggförvaring helt i linje med familjens förvaringsfilosofi. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Grafiska postrar från Playtype. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Duschen bakom glasvägg följer upp stilen från köket. Takdusch från Duschbyggarna, tvättställ från Ikea med blandare, Miller. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Vita hurtsar från Ikea, lampa, Pholc. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad
Blomsterpiedestalen i svart metall, från Svenska hem, följer upp trappans industriella uttryck. Foto: Mikael Lundblad / Mikael Lundblad

- Vi strävar efter att inte ha så mycket dold förvaring, säger Lina. Vi vill kunna se våra saker och njuta av dem. Vi har helt enkelt landat i att vi vill ha färre prylar och fler minnen.

Inredningsstilen beskriver de själva som skandinaviskt modern med influenser från Japan och Tokyo som är deras favoritplats.

Vi vill ha färre prylar och fler minnen

- Vi inspireras av enkelhet och har mycket svart och vitt. Jag skulle beskriva vår inredningsfilosofi som mysig minimalism, säger Lina.

Utmaningen har varit att hitta en värme i hemmet i harmoni med det hårda svartvita. Mycket gröna växter har blivit ett sätt att mjuka upp, bland annat har paret en gigantisk monstera. Precis som resten av familjen tycks den trivas utmärkt i den ljusa vindsvåningen. 

Ur Sköna hem nr 13 2020

LÄS MER: Så förverkligades parets dröm – ett krypin med hotellkänsla mitt i stan
LÄS MER: Pool med utsikt över berg och olivlundar – se Mads och Mercedes magiska Mallorcahem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!